Info č. 2 - Sbírka krabicových originálek PC




18.8.2019
V záložkách v horní části (oranžové nadpisy), přibyla položka Sbírka originálek PC a sbírka originálek Konzole (menu je rozklikávací, kliknutím na "Další..." se rozbalí menu se všemi záložkami).

Sbírka originálek PC - jsou zde fotky her, které mám v krabicové podobě. Bundle edice v retailboxech se zatím zdráhám dávat, jsou to prostě takové našizené verze v plastech, takže zatím jen plnohodnotné krabice.

Se sbírkou to mám komplikované, neberu vše, snažím se v ní nechat jen tituly, které jsem dohrál a bavily mě nebo které se teprve hrát chystám a těším se na ně. Takže vzniká mnoho dilemat, zda kvantita nebo kvalita, co vzít a nevzít, čeho se naopak třeba zbavit, aby to uvolnilo místo něčemu lepšímu, zda si stanovit nějaký početní limit a podobně. Nejsem sběratel typu "beru každou krabici jen proto, že šla sehnat". Samozřejmě mám určitý smysl pro sběr komplet sérií, jako třeba u Might and Magic série, Eob trilogy, Ishar Trilogy, Realms of Arkania trilogy, ale není to striktní pravidlo, třeba u Wizardry série jsem se smířil s tím že 1 - 5 díl mít nebudu a ani se je nechystám nějak hrát. Totéž platí pr o sérii Ultima, která mě zajímá až tak od 4. dílu, ve sbírce najdete zatím jen díly 5, 6, 7 a 9. Každopádně nejpodstatnější pro mě je mít v krabici hru, s kterou jsem nějak v kontaktu, čili dohrál jsem ji nebo se na ni teprve těším, až si ji zahraji.
Spousta her které mi nesedly, kdysi mou sbírku i opustily a nyní se tedy ustálila na současném počtu 64 krabic:

45 RPG
13 Strategií
3 Simulátory
3 Adventury

Takto jsou na stránce s fotkami originálek seřazeny pod sebou žánry a hry v nich jsou pak řazeny podle abecedy.

V přípravě je stránka, kde se budu věnovat originálkám na konzolích. Tam už se musím smířit s plastovými retail boxy, protože ty konzolovky jinak nevycházejí. Ale o tom až příště.

Ringo

Komentáře

  1. Asi bych si taky měl ve sbírce udělat nějaký pořádek a fotodokumentaci. Vlastně ani nevím kolik a co mám :) Mám to tu různě po krabicích a bohužel u n-talogií mám občas problém s kompletací. M&M, EoB, LoL a RoA jsem prostě musel, ale u Isharů už to není tak snadné a Ultimy jsou třeba mimo mé finanční možnosti (no, spíše ochotu za to tolik zaplatit, to bych k těm hrám musel mít nejprve nějaký hlubší vztah). U Wizardry už jsem to bral tak, že bych měl rád jen to, co mě opravdu zaujalo a tím pádem jsou to díly 6 a 7. Jinak to nechávám na náhodě, občas si na něco vzpomenu a podaří se mi to sehnat, ale aktivně už toho moc nevyhledávám. Spíš jde o věci, bez kterých se obejdu, ale krásně by doplnily něco, co už mám - např. Gold edice Wizardry VII kvůli přebalu s Vi Dominou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já jsem teď taky ve fázi, kdy se mi bijí 1. předražené věci, 2. věci, které až tak striktně mít nemusím, nebo 3. věci, které nejsou v nabídce a pokud ano, tak v zoufalém stavu. Třeba 1. pokukuji po The Elder Scrolls Arena a Daggerfall, ale takové pálky do toho vrazit teda nehodlám. 2. Mohl bych třeba koupit Anvil of Dawn nebo jiné fajn hry, ale ne vyložené srdcovky, tak do toho nejdu a 3. nemůžu najít The Summoning a Veil of Darkness, respektive ta druhá na eBayi je, ale krabice je dotlučená. Takže už několik let v podstatě nenakupuji. Spíše jsem něco prodal.

      Vymazat
    2. U mě bude kategorie 2 asi celkem běžná, krom záchvěvů kompletovat série jsem tu měl chvilku i záchvěv kompletovat určitá herní studia/distribuci. Šlo třeba o NWC nebo Event Horizon/Dreamforge, ale něco z toho jsou prostě hry, které bych sice rád měl, ale obejdu se bez nich. Navíc se sem prolíná i kategorie 1, protože něco z toho jsou celkem raritky a vypláznout tu haldu peněz za něco jen proto, abych to měl, to se mi fakt nechce. Takže mě to zase přešlo :) Dusk of the Gods a Darkspyre jsou třeba hezké příklady, zrovna ten Dusk of the Gods jsem teď viděl za pouhých 9000,- :D Veil of Darkness bude asi poslední v řadě, co bych chtěl určitě mít. Anvil of Dawn jsem zprvu chtěl taky jen kvůli spojitosti s NWC, ale nakonec se z toho vyklubala srdcovka.

      Arenu bych taky rád, i přes to mé rozčarování se samotnou hrou to je titul, který pro mě má hlubší význam, ale v dnešní době už jsou ty ceny přemrštěné. Tady jsem to prostě projel. U Daggerfallu sháním akorát manuál, což je ještě schůdné a jednou se mi snad zadaří.

      Extra váhám u GoldBoxů. Mě se to hodně líbí po výtvarné stránce, ale s hrami jako takovými nemám zkušenost. Nicméně si tu nechávám otevřenou cestu.

      Vymazat
    3. U mně je nenakupování dáno dost tím, že jsme začal prodávat a v některých případech jsem si rozbil možnosti kompletace a spíše se sbírka orientuje opravdu na ten kontakt - dohráno, bavilo, určitě bych zahrál znovu a nebo předpoklad, že to bude super. Já měl třeba Anvil of Dawn manuál a CD, stejně tak jsem měl Ravenloft. Jenže mi chyběly krabice. A tak došlo ke kardinální chybě, v jednom zápalu, že se budu orientovat jen na komplet krabice, jsem to prodal, říkal jsem si, kde seženu samotnou krabici, když tyhle hry jsou na eBayi už jako ojedinělé předražené raritky. No a zrovna včera jsem narazil na eBayi na nabídku, Anvil of Dawn, box only. Holt člověk naseká chyb a potom to sběratelství musí osekat na minimum, jinak by se z toho zblíznil :-) Za ty prodeje samostatných placek nebo prodeje placek s manuálem dost může i GoG, protože mě tak nějak uklidnil vždycky v tom, že instalačka k dispozici je a jen placka není plnohodnotný sběratelský produkt. Šílenosti v těchto dilematech člověk napáchá. Vše je to hlavně motivováno financemi a blbým pocitem, na co to skladovat, co pak s tím, až mi bude třeba 75 :-)

      Jinak ale chápu ten zápal kompletací, nedávno mě chytl pocit, že bych měl mít vše od Silmarils :-) Ale asi je to taky blbost, na co sbírat třeba byť pěknou hru, když bych v ní neuměl projít první level :-)

      Vymazat
    4. Před 2 roky jsem řešil opačný problém. Nakoupil jsem od jednoho sběratele krabice s papírovými doplňky, ale chyběla média. Musel jsem je tedy dosehnat a kupodivu to nebylo nic triviálního a hlavně levného. Ve finále se mi kompletace těch krabic docela prodražila. Sehnat třeba UK verzi CD MaM VIII pro UK krabici není taková legrace, jak se může na první pohled zdát. Ti lidé jakoby to věděli a schválně nahodí vyšší ceny. Dark Suny mám třeba jen CD, ale rozhodně bych je neprodával, obzvláště po této zkušenosti ne :D

      Ravenloft jsem s nějakým štěstím chytil a hned v disketové verzi. Podobné štěstí jsem měl u UU1. Nějak ty aukce zůstaly nepovšimnuty a tak jsem přihazoval sám proti sobě :) Já jak už něco mám, tak bych se toho asi dobrovolně nezbavil. Proto tu mám i duplikáty a nějak to neřeším. Manželce akorát jednou za čas slíbím, že tu druhou krabici určitě prodám a přitom si o tom myslím svoje :D

      Vymazat
    5. To já jsem takový blb puntičkář, nic nemít 2x, všechno pokud možno v komplet podobě a podobně. To nadělalo asi nejvíce škody. A nejvíce škody mi vlastně udělal ten GoG, kdy jsem only CD originálky začal prodávat s tím, že to mám na GoGu.

      Vymazat
    6. U kompletnosti krabice jsem vždy opatrný, ono dopředu není tak úplně známo, jak to balení má vypadat, takže jsem občas nakoupil něco, co tak 100% nebylo, ale pokud to má krabici, manuál a médium, tak to splňuje základní kritéria a s tím jsem spokojen. Pak se občas objeví něco kompletnějšího, co také koupím, ale na druhou stranu jsem si vědom, že to může být prostě jen kompilát různých verzí, protože někdo si zkrátka myslel, že takhle to balení původně vypadalo. Jedinou jistotou je unboxing factory sealed balení. Ale to by zas muselo následovat pro každou regionální verzi zvlášť. Jenomže pokud bych třeba kupoval factory sealed balení, tak je mi to taky naprd, protože já chci ten obsah prostě vidět a klidně bych to rozbalil :D

      Vymazat
    7. Tak já to mám stanoveno tak, že krabice, médium, manuál, tohle je pro mě plně dostačující a nelpím na dalších podrobnostech, ale když se objeví, tak potěší. Třeba jsem měl Might and Magic 7 Ubisoft edici a jak jsem pak sehnal US edici s reliéfní krabici, tak mi ta UBIsoftí pro EU trh přišla strašně chudá. Takže to jsou takové fajn bonusy. Na druhou stranu jsem třeba sehnal kdysi dvě CD nějaké verze Ultimy 9. Později jsem sehnal krabici s naprosto nádherným obsahem, ale CD vypadala, že na nich někdo bruslil. Tak tady jsem v poklidu vzal ty CD z jiné verze ,vypadající jako nové a ty pobruslené jsem pustil dále zájemci, kterému to až tak nevadilo. Tím pádem mám vlastně skládanou origošku Ultimy 9 (krabicovka by měla mít potisk s motivem krabice, ale já mám ty s černým potiskem z jiné verze) , ale zase je to jediný případ v mé sbírce, kdy jsem k tomuto kroku sáhnul. A když se nad tím člověk zamyslí, tak je to strašná prkotina, protože praktičnost toho média je dnes nula, člověk, když to má na GoGu, tak klikne a instaluje z tama. Hlavní potěšení origošky je fakt už pak jen ta krabice a tištěné papírové materiály.

      Vymazat
    8. Vlastní médium může mít význam, ale předně musí být čitelné ;) Občas se mi třeba stane, že disketová a CD verze hry se mezi sebou liší, přičemž, na GOGu je obvykle ta nejposlednější verze hry, takže pokud si chci prohlédnout tu původní, tak už moc jiných možností nemám. Většinou je to ale tak, že v těch disketách je přinejmenším jedna nečitelná, takže je to sázka do loterie. Nicméně pokud jde o posloupnost verzí, tak já sahám přednostně po krabicích s disketama.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je sběratelství bigboxů mi přínáší občas nepříjemné myšlenky spojené s pochybonstmi, zda to má smysl tohle hromadit. Většina leží ve skříni, nikomu v rodině to nic neříká, pro ně to je prostě halda kartonů. Co s tím až budu fakt starej? :) V poslední době jsem radikálně omezil nákupy na eBay a tohle je i jeden z důvodů. Podstatnejší ale byly kurz dolaru (už dávno není 14 Kč) a poštovné, které je někdy fakt nehorázné. A přitom choutky by byly, ne že ne! Soustředím se na cRPG 80. a první půlky 90.let a rád bych měl skoro vše, trpím, že nemám kompetní Might and Magicy, že neúplná je Ultima série, že mi stále chybí naprosté fundamenty (DM1, Lands of Lore...). I tak ale těch krabic je moře a notně to zasírá prostor. Do toho všeho mě ohromně lákají bigboxy firmy SSI a to wargamesy. Jenže do toho se pustit, to by dopadlo finačním, rodinný i zdravotním fiaskem :) Takže tyhle články jako jen tento jen člověka obtěžují!!! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ani nemluv, na jednu stranu si říkám, že kdyby mi za to všechno co mám, dal někdo 150 000, tak mu to dám a investuji to třeba do chalupy, protože pro samotný účel hraní ty krabice vlastně už neslouží, jsou relikviemi, něco jako známky. Samozřejmě jak jsem psal, chci být s většinou krabic v kontaktu a vědět, že si to, co v té krabici mám, budu chtít kdykoliv zahrát. Jenžei tak je služba takové krabice pro samotné hraní nula, protože v době GoGu mám většinu věci prostě na nainstalování tam a v dobách disket se nám o něčem takovém ani nesnilo, že to budeme takto mít, co bychom tehdy za to dali, když jsme to trapně šmudlili na Verbatimkách donesených od kámošů. A proto, tyhle krabice slouží pro radost, je to něco jako vzpomínka, na tu dobu, kdy ty krabice s hrami měly hmatatelný rozměr a přinášely jim atmosféru navíc, která dnes chybí. a proto se asi nestane, že bych tohle proda, byť mnohdy výčitky, že skladuji ve skříni něco nevyužitelného, jsou. Jenže už jsem toho mnoho i prodal a víš co je většinou důsledkem. Výčitky, protože ty peníze utržené za prodej člověk stejně prožere a nemá pak ani ty peníze, ani krabici s hrou. Samozřejmě od dalších nákupů drtivě taky již odstupuji, dalo by se říci, že jsem si z 90% zkompletoval, to co jsem chtěl mít. Pár kousků chybí, ale vzhledem k nabídce na eBayi jsou málokdy v součinnosti s mírou chtění a cenou.Jako člověk by mohl za 4000 koupit The elder Scrolls Arenu, jenže to prostě není tak akutní. Pro mě bylo primární sehnat mé oblíbené dungeon trilogie, po kterých jsem v originále toužil už od středoškolských let. A to jsou EoB, Ishar a RoA trilogie, dále jsem chtěl mít Lands of Lore, Dungeon Master 1 a 2, Wizardry VII, Betrtayal at Krondor, Stone Prophet, Stonekeep, Dark Sun, Ultimu Underworld 1 a 2, Ultimu 7 a Albion. To vše mám splněno, vše navíc je bonus.

      Vymazat
    2. Tak já jsem se víceméně smířil s tím, že investice do bigboxů má význam jen pro mě a až tu jednou nebudu, tak to skončí někde v kontejneru ;) Sice si vedu podrobnou evidenci toho, kolik mě každý kus stál, od koho jsem ho získal apod., ale pochybuji, že by se u nás chtěl někdo zabývat prodejem, takže ta hodnota je hmatatelná opravdu jen pro mě. Naštěstí je to jen jedna ze dvou věcí, do kterých významně investuji a z těch dvou je hlavní (ta druhá je pomologická literatura). Ono obecně, do knížek také investuji nemalé prostředky, ale v porovnání s hrami je to přeci jen levnější. U her je hodně problém ta Amerika, protože ta tu cenu výrazně navyšuje.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?