CRPG Book - téměř kompletní encyklopedie počítačových roleplaying her.


CRPG Book je projekt, který vznikl v roce 2014 a měl mapovat nejlepší počítačové RPG. Nakonec se to "zvrhlo" ve skládání encyklopedie RPG her na počítačích od počátku věků. Nejprve šlo o PC záležitostí, míjející konzole. Jak šel však čas, tak se autoři projektu museli dotknout i japonské produkce, protože nemálo japonských RPG her z konzolí bylo naportováno i na PC, nicméně jde v projektu o okrajové téma, hlavním obsahem jsou počítačové RPG.


Projekt nabobtnával a nejprve potěšil hráče PDF vydáním, které je zdarma. Následně se koketovalo s tištěnou verzí, jejíž finální podoba nakonec dospěla tento rok (2019) do vydání naprosto luxusní formy brutální bichle na křídovém papíře v krásných tvrdých deskách.


S koupí jsem z počátku váhal, měl jsem trochu pochybnosti u pre-orderu, zda budou schopni prodejci dostát svým závazkům. Říkal jsem si, že koupím, až to prostě bude venku. Jakmile kniha vyšla, o její kráse a kvalitách už nemohlo být pochyb. Jediné, co mě zarazilo, je podle mě trestuhodná absence dvou her, Black Cryptu a Dungeon Master II. Mé rozhodnutí o koupi bylo pozdrženo a jal jsem se prostudovat PDF verzi, co vlastně zásadního tam všechno ještě chybí. Mé škarohlídské pátrání nakonec dospělo do závěru, že hlavně asi jen tyhle dva dungeony, jinak tam vše zásadní z PC je. Ale divím se tomu pořád, naprosto zásadní dungeony a oni je tam nedají, proč?


Po studiu obsahu mi trochu došlo, proč tomu tak může být. U mnohých sérií, které jsou třeba trilogie a systémem se nějak nepohnuly nikam dále, jen šlo o to vydat pokračování, se autoři soustředili jen na první díl, další díly třeba jen okrajově, nebo taky vůbec, nezmínili. A není se co divit, bichle je opravdu již tak nabobtnalá a vlézt se tam vše nemůže. Může jen dojít ke klasickému sporu, proč je tam to či ono a něco jiného místo toho ne. Jasné, Amberstar->Ambermoon->Albion, každá hra zaznamenala značný technologický posun, což se u Ishar->Ishar 2->Ishar 3 říci nedá. Ten Black Crypt mi ale vrtá hlavou nejvíce proto, že nemá coby zvučné jméno žádný díl, který by jej zastupoval, protože je jen jeden. No nic, no :-)


Možná, že si mohli autoří přeci jen odpustit zmínky o japonských RPG, protože to je tak na vydání druhé knihy a ne jen letmé zmínce toho, co jRPG proslavilo a na PC kolikrát vyšly jen nějaké béčka, kterým se kniha věnuje, protože stěžejní série si Japonci nechali pro sebe na konzole. Nicméně to hlavní TOP jRPG všech dob, Final Fantasy 7, tady prostě je a potěšilo. Kdyby to tu nebylo, tak je o potěšení méně, takže v tomhle směru je to vlastně taky super. V krátkosti jsou zde přeci jen zmíněny stěžejní série jPRG.


První polovina knihy je pohlazením pro mou duši retro hráče, vidět na tištěných stránkách obrázky a popisky k mým oblíbeným hrám je prostě něco a takováto encyklopedie je jako dar z nebes. Nejde vůbec o to, že byste na obrázcích viděli něco nového, ty hry má člověk dávno dohrané. Taky nejde o to se o nich dočíst něco nového, kolikrát třeba o hře víte více a popsali byste to úplně jinak než je to v knize. Tady jde prostě o to, že si někdo hry všiml, zveřejnil na tištěné stránky popisek k ní a dal kolem obrázky. Navíc to soustředil do knihy o jednom žánru a popsal hry, které časopisy ani třeba  nerecenzovaly, takže ani sbírka herních časopisů nemůže tuhle knihu zastoupit. Tohle prostě na papíře jen tak neuvidíte. Koukat se na dvoustranu o staré Gold Box hře Pool of Radiance, na stránku o Eye of the Beholder, Wizardry VII, Ultimu V, Dark Sun, Ultimu Underworld....to je prostě něco.


Zajímavý je úvod knihy, to vám taky jen tak někdo nedá v tištěné podobě. Úvod vás seznámí se základním dělením RPG, popíše historii, jak se RPG dostaly na počítače, sdělí hlavní prvky gameplaye, speciální stránky jsou věnovány Old School RPG nebo kartografii, kde popisují jeden ze stěžejních prvků gameplaye dungeonů, mapování na čtverečkovaný papír.


Druhá polovina knihy se již věnuje takovým těm New Age hrám, takže od Diabla, Falloutu se přejde k Baldurs Gate, Mass Effectům a Dragon Age. Jsou zde taky hry, u kterých byste dost váhali je zařadit mezi RPG, ať už je to first person střílečka Cybermage, kotoulovka Jade Empire, ale jsou zde i hry, které spíše spadají mezi strategie. Zmínka o Trails in the Sky z jRPG produkce pak položí otázku, proč zrovna tahle série, když japonci mají spoustu lepších? Protože je na GoGu? To si pak řeknete, nemohli třeba dvě stránky místo toho vynechat a věnovat je Black Cryptu a Dungeon Masterovi 2? Ale to už zase vyrývám někde, kde to není nutné. Takže tím bych povídání o knize ukončil. Tohle je prostě must have pro každého fandu RPG her.


Zpracování je opravdu luxusní, křídový papír, pevná vazba, pevné desky, hezké obrázky, člověk se na to pomalu bojí sahat a přemýšlí, že si na to pořídí bílé rukavičky. Celkově je to jedinečný projekt a vytknout mu nelze snad nic, kromě hnidopišských řečí, proč se tam vlezlo tohle a tamto ne. Ale to bude vždy věčný předmět sporu, je to jako když sestavujete žebříček TOP 10 nej her. To se pohádáte i sami se sebou :-)

Ringo

Knihu lze stále zakoupit zde: https://crpgbook.wordpress.com




 







Komentáře

  1. Já jsem vcelku spokojený, ale je pravdou, že absence Black Crypt je trošku záhadou, přitom ShadowCaster tam je. Ale kniha zase na druhou stranu obsahuje The Summoning a Veil of Darkness, takže tady zase pro změnu zaplesalo mé srdíčko :D Osobně doufám v pokračování. Trošku bych si rýpnul akorát do závěru, protože původně se v té části okolo vaporware apod. probíral Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar, ale jak se Felippe s Clevem pohádal, tak se ho rozhodl zcela ignorovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, taky spokojenost, ba přímo nadšení. Původně jsem si říkal, na co to budu mít, ale nakonec jsem objednal a nelituji. Veil of Darkness a The Summoning jsem si taky všiml, že nechybí, to jsem si na tebe hned vzpomněl :-)

      Vymazat
  2. Paráda. Díky za recenzi. Psal jsem Fellipemu stran chybějící Black Crypt a vzhledem k tomu, že nejsem jediný, tak zřejmě bude v nějaké další edici.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měli by vydat CRPG book 2 věnovaný hrám, které se nevešly. Udělat další edici téže knihy a dodat do ní třeba dvě - tři hry, o které si hodně lidí psalo, to by asi docela naštvalo vlastníky již současné knihy. Přece to nebudou kvůli třem novým stránkám kupovat znova. ale třeba se s tím nějak poperou, aby to udělali fér. Trochu si myslím, že to dodají jen do PDF verze, pokud nebude nějaký CRPG book č. 2.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?