Info č. 10 - podzimní pařanská atmosféra


Podzim je takový zvláštní měsíc. Na jednu stranu si člověk říká, zase zima, sychravo, všechny letní radovánky a grilovačky jsou pryč. Na stranu druhou přichází takové to správné přítmí a ideální prostředí pro to, rozehrát k tomu nějaké hry, které tu podzimní atmosféru tak nějak podtrhnou a rozjedou tu správnou melancholii. 


Já teda ale nevím, co hrát dříve. Jasná jednička je pro mě teď Ultima 5: Warriors of Destiny, kterou i deníčkuji. Průběžný deníček píši klasicky na DJových stránkách www.oldgames.sk, odkaz na deníček  samotný je konkrétně ZDE. Později dodám souhrn tohoto deníku i tady na blogu v několika reportech, prostě jako obvykle. Hra je to úžasná a jsem nadšený z toho, že se po Britannii pohybuji v pěkné archaické grafice a procházím místa mně tolik známá z Ultimy 7. Fascinuje mě, jak ten svět v osmdesátkové grafice, vypadající, jakoby vypadla z Nintenda (NES), funguje přitom stále perfektně, ale o tom se rozepíši podrobněji jindy.


Další věc je, že jsem se rozhodl konečně retrorecenzovat Black Crypt. Ale je to pro mě taková modla, že bych k tomu dal nejraději svoje obrázky. A tak jsem si říkal, proletím pár obrazovek, něco nascreenuji, jenže po chvíli jsem si uvědomil, že by to chtělo podchytit více levelů. A jak myslíte, že to dopadlo? Jasně, nahodil jsem si postavy (tři z nich jsem pojmenoval pěkně Ultimovsky :-) skoro jak kdybych to chtěl hrát regulérně nebo co. A po chvíli procházení jsem zjistil, že to fakt regulérně hraji :-) Tak nevím, jestli to neskončí tím, že si nakonec po dlouhých letech zopakuji i celý Black Crypt.


Deníkovat Black Crypt teda ale nebudu. Jednak je těch deníků už na mě moc, a navíc je to spíše hodně kombinační hra. Tak kromě toho, že bych psal suchý popis - došel jsem tady, zmáčkl tohle, bych do toho musel vymýšlet nějakou dějovou omáčku a zajímavosti a to se mi teď popravdě moc nechce po deníčkové smršti za poslední rok a půl (Abandoned Places 2, Rytíři Grálu, The Dark Queen of Krynn, Laura Bow 1,  Eye of the Beholder  1, 2, 3, Lands of Lore, Dungeon Master 2,  Ultima Underworld,  nebo i japonské Xenosaga 1 či Final Fantasy 12), chci si od toho dát na čas pauzu. Respektive píši deník na Ultimu 5 a nechci psát dva deníky najednou :-)


Co mám však stále v úvaze, tak sepsání nějakého reportu z nedávno znovu dohrané Alien Legacy, která mě opět tak okouzlila, že by si to možná zasloužilo o tom hraní sepsat nějakou story. Ale to je fakt jen v úvahách, tak ještě uvidím, jestli to má smysl. Přeci jen vyspoilovat celý příběh by mohlo odebrat napětí ze hry těm, kteří by si hru chtěli zahrát. Ale třeba by to naopak mohlo namotivovat někoho, kdo by si řekl, tohle bych chtěl taky zažít. Nakonec jsem ze hry pořídil i hromadu screenů, tak bych je chtěl někde udat :-)


Co mě asi trápí nejvíce, je pauza v rozehrané Romancing SaGa 2. Narazil jsem totiž na nepříjemný bug při ovládání gamepadem, kde se mi vždycky po nějaké chvíli hraní rozhodí funkce tlačítek a trochu jsem s tím bojoval. Možná to zkusím na klávesnici. Pauzu jsem rovněž učinil v rozehrané Final Fantasy 15. Zase prostě dostaly přednost ty staré klasiky a novější hra mou pozornost dlouho neudržela, což je u mě dost častý jev. Ale já se k tomu samozřejmě někdy vrátím, po té Ultimě 5 :-) 


Podzimní info mám tedy za sebou, ani nevím, kde se mi nasbíralo tolik úkolů pro blog najednou, ale aspoň to žije a je pořád čím se bavit, že :-)

Ringo

Komentáře

  1. Ultima V je můj nejoblíbenější díl série, tu grafiku mám vypálenou v mozku už nadosmrti vzhledem k tomu, že jsem na ten tileset čuměl stovky hodin při vývoji vlastní hry :) Ta temná atmosféra je prostě super a dodnes si živě pamatuju některé scény ze hry, kdy jsem třeba utíkal přes Shadowlordama. Ultima 8 (kterou zrovna dohrávám) je co se týče atmosféry těsně druhá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě zůstane asi absolutní modlou sedmička, nicméně strašně mě fascinuje, jak všechny ty místa z ní existovaly už před tím a líbí se mi jimi procházet v grafice té pětky. Navíc se mi grafika pětky strašně líbí, je taková zvláštně basicovská a přitom neskutečně detailní, až roztomilá. Jak tam jsou hradby, vypadá to skoro jak z Lega :-)

      Vymazat
    2. jo, atmošku v Ultima 8 jsem si taky užíval, ponuré prosředí ponurá hudba, všude se motaj zombie a trollové, výbušné houby, pasti fakt paráda, je to bomba hra a jak se o ní píše a říká, že je to skákací plošinkové peklo, tak já s tím vůbec neměl problém, určo si ji zahraji časem ještě jednou, mmchd se kterou zbraní jsi hrál? já používal Slayer, ale jak se píše ve score že je nejsilnější zbraní ve hře, není to tak docela pravda ;)

      Vymazat
    3. Používám také Slayer. Co se týče dmg, tak je z těch magických zbraní nejslabší, ale těch 10 % na insta kill je prostě nepřekonatelných. Podle mě to ale trochu rozbíjí hru, protože některé silné protivníky dám třeba na první ránu (když to tam zrovna padne).

      Vymazat
  2. jinak co se týče herních světů, tak Britanii od Lorda Britishe (Richarda Garriota) mám absolutně nejradši, Ultimu Online dodnes považuji za nejlepší a dosud nepřekonanou MMORPG hru byla fakt boží, hrál jsem ji něco kolem 9 let ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, vlastně to tak asi taky mám, v Britannii se cítím nejvíce jako doma, je to po reálném světě můj druhý domov :-)

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?