Phantasy Star 4: The End of the Millennium

Platforma: Sega Megadrive / Žánr: jRPG / Developer: Sega / Vydavatel: Sega / Rok: 1993


Jestli má SNES svůj Chrono Trigger, Final Fantasy 6, Tales of Phantasii nebo Star Ocean, coby epické veličiny jRPG žánru, tak soudobá Sega Megadrive je na tyto tituly velmi chudá, ale jeden takový má, ten opravdu stojí za to a výše jmenovaným se může směle rovnat.



Phantasy Star 4 je již čtvrtým dílem Phantasy Star série a jednoznačně je dílem nejlepším. Své předchůdce válcuje absolutně a ve všech směrech. Phantasy Star 1 byl teprve takové rozkoukávaníčko, dokonce s dungeon prvky, Phantasy Star 2 je sice legenda, ale trochu trpěla rozvláčností a opravdu spletitými bludišti, kde vás něco co 2 sekundy přepadlo, Phantasy Star 3 měl sice velké ambice a použil dokonce několika generační vývoj postav ve hře, ale po technické stránce to byl díl velmi nepovedený, zato v Phantasy Star 4 se povedlo vše, na co autoři sáhli.



Je zde kladen hlavně důraz na strhující příběh, který budete hltat jako dobře rozečtenou poutavou knihu. K tomu si připočtěme pěknou klasickou kreslenou grafiku, příjemnou hudbu, atmosféru, která by se dala krájet, tahové souboje, cestování po planetách... Phantasy Star 4 je doslova kult na platformě SEGA Megadrive (Genesis) a jedná se zde jednoznačně o nejlepší RPG, která na tomto systému vznikla. Pokud byste se mě zeptali, jestli Final Fantasy 6 (SNES) nebo Phantasy Star 4 (Megadrive), tak je to 1:1 a to je hodně co říci.



Příběh se odehrává 1000 let po událostech v Phantasy Star 2, po velkém kolapsu. Planeta Motavia byla touto vesmírnou události proměněna v poušť. Následkem kolapsu začaly na planetě také vznikat různé mutace živočichů a tak se planeta musela potýkat s nebezpečnými monstry. Vzniknuvší klany lovců vyrážely z měst pobíjet tyto nebezpečné příšery.



Jedním z těchto lovců je i hlavní hrdina, Chaz. Jenže co čert nechtěl, při jedné takové výpravě se zapletl do něčeho, do čeho neměl a stal. Naráží na děsivé plány zlého Mága jménem Zio, který chce zničit nejen planetu Motavii, ale celý planetární systém Algol. A samozřejmě není úkolem Chaze nic lehčího, než zlého Mága zastavit.


Hra nabízí velmi poutavou dějovou zápletku a zvraty, umocní to nádhernou atmosférou vesmírných dálav, kdy se podíváte na další planety v systému, každá je jiná, má jiné podnebí i reálie. Samozřejmě na své cestě Chaz potká další charaktery, které se do toho všeho tak nějak chtíc i nechtíc zamotají a budou Chazovi nápomocni jak v řešení, tak hlavně soubojích. Je zde až 11 hratelných charakterů.


Souboje tady máme tahové, jsou ne úplně tradičně viděny z pohledu třetí osoby. Spouštějí se náhodně. Příkazy jsou vesměs klasické, Attack, Defend, lze používat Technické útoky nebo Skilly, které se učíte postupně, jak charakterům narůstá level zkušenosti.


Jelikož charakterů je mnoho, jak jsem psal výše, tak zdejší RPG systém sází na rozdílnost jejich schopností, skillů či možností využívat Techs. Postavy mají samozřejmě obvyklé vlastnosti jako počet hit pointů, technických bodů, sílu, inteligenci, je tady ukazatel attack power, defense power, mental defense power. Prostě rozmanitá škála všech možných ukazatelů, dělající ze hry RPG jako řemen.


Audiovizuální zpracování je pro SEGA konzoli přímo typické, oproti SNESu mají postavy spíše reálné proporce, žádné malé těla a velké hlavy, grafici dost sázeli na portréty a různé emoční pochody postav při rozhovorech přibližují kreslené obrázky portrétů postav vyskakující různě po obrazovce během rozhovorů. Obličeje jsou kresleny ve stylu klasické mangy. Specifická je taky škála barev, která na první pohled identifikuje klasickou 16-bitovou konzoli SEGA. Každopádně je zpracování velmi líbivé, dodnes nezapomenu na nádherné první pouštní město spíše středověkého charakteru a pak se najednou ve víru událostí začne parta přesouvat různě mezi planetami. Atmosféru autoři dokázali do hry vdechnout přesně takovou, jak ji má hráč cítit, pokud má patřičnou fantasii a mně se tady naprosto trefili do vkusu. A hudební podkres je kapitolou samou o sobě, ty zvonivé melodie, podtrhující tajemno vesmíru, jen tak člověk nezapomene.


Jde ve své době o nejlepší RPG nejen na SEGU, ale RPG plně konkurující v úvodu zmíněným titulům z konzoli SNES. Vůbec bych se nebál tvrdit, že jestli se někde atmosférou a sci-fi tématikou inspirovali autoři  fantastického Star Oceanu ze SNESu, tak to bylo právě u Phantasy Star série, a zejména dílu čtvrtého. Tohle je hra, kterou nesmí žádný fanda japonských RPG minout a není nic jednoduššího, než si ji dnes za 1 Euro koupit na STEAMu. Hru jsem kdysi hodně dávno dohrál na emulátoru Segy Megadrive (Genesis), ale mít ji originál v nějaké fyzické podobě pro mě byla povinnost, tak jsem si ji pojistil alespoň na PSP v kompilaci s hromadou dalších SEGA her, SEGA Megadrive Collection (vyšla i na PS2).

Hodnocení:100%

Ringo

Pozn.: Obrázky jsou převzaty z Moby Games.

Komentáře

  1. Zrovna nedavno jsem si sehnal kolekci vsech ctyr dilu pro PS2, vysla tedy jen v japonsku, ale ma i anglictinu. Pak jsem koupil remaster prvniho dilu na Switch. Vypada to ze jsem ucinil potrebne kroky k tomu abych si to nekdy zahral. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?