Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards

Platforma: PC / Žánr: Adventure / Developer: Sierra-on-Line / Vydavatel: Sierra-on-Line / Rok: 1987


Larry je v jistém ohledu legenda. Chlap středního věku, neúspěšný, nepohledný, ne zrovna příjemně zavánějící. A vy, jako hráč, máte za úkol jej v této humorné adventuře od Sierry k nějakému tomu úspěchu popostrčit. A o jaké úspěchy se má jednat? Ano, o úspěchy u žen. Tohle téma na svou dobu (rok 1987), kdy Sierra začala plnit trh fantastickými textovými adventurami, bylo velmi populární. Kdo by nechtěl přijít na to, jak úkoly splnit, aby dosáhl s Larrym postelových úspěchů, na které by se rád podíval?


A navíc se spoustou srandiček, humoru a hlavně....doufejme že i nějakých lechtivých scének, po kterých byl tehdy lačný kdejaký puboš, hledající jakýkoliv, byť jen i lehce, obnažený obrázek. No, přiznám se, že mě osobně moc nesedí za každou cenu vtipné hry a adventury, snažící se na mě za každým rohem křičet - teď se zasměj. Ne, že bych nějak neměl smysl pro humor, ale nesmí to být moc na sílu.


Důvod, proč tohle moc nevyhledávám, je ten, že jsem vždy od hry chtěl spíše tajemné a napínavé dobrodružství, trochu ovanuté nebezpečím a atmosférou vyvolávající mráz v zádech. A logicky, tohle u humorných her z fádního světa, kde nepěkný chlápek balí ženské, nenaleznu. Proto omluvte můj kritický pohled na tuto hru.


Začnu pozitivy. V roce 1987 byla každá taková adventura prostě dobrá. Příjemná EGA grafika se stylově nakreslenými lokacemi, v kterých jste plnili úkoly zadáváním příkazů. A to psaním textů, co má postavička udělat a těšili se, že to udělá. To byla deviza adventur od Sierry-on-line a série Larry v tomto nebyla výjimkou. A tematickým rozkročením se od královských cest, přes vesmírná či heroická dobrodružství, až po hru na policistu, hrála Sierra jednoznačně první housle na adventurním herním trhu. 


A tak designér Al-Lowe přišel s nápadem oživit někdejší sierráckou ryze textovou hru z roku 1982 - Softporn Adventure, dát ji grafický kabát a zahájit tak další rozsáhlou adventurní sérii, tentokráte značně tematicky odlehčenou. Nápad to asi nebyl úplně špatný, nicméně asi nezaujme úplně každého.


Asi jste tedy pochopili, že patřím mezi ty, které to nezaujalo. Bohužel. Obsahově, ani humorem. Ne, že bych se párkrát nezasmál, jenže jsem to tak nějak prostě předvídal. Prostředí hry je natolik civilní, že jsem ve hře necítil naprosto žádné napětí a tak mě to dost celkově nudilo. V podstatě z povinnosti a lásce k firmě Sierra-on line jsem si řekl, že si splním ty úkoly a prohlédnu grafiku.


Co mě může bavit na tom si zajít do bordelu, ošálit hlídače a vlézt do pokoje, a pak do postele chorobami prolezlé ošklivé staré šlapce, která si myslí, že jsem dole zaplatil? Pak je tady úkol sbalit v dalším baru holku a dotáhnout ji na hotelový pokoj. Ok. Ve finále přijdete jako slepý k houslím k další ženské, u které konečně uspějete a je konec hry. Co je na hře nejhezčí a nejlepší, tak finální scenérie na střeše hotelu s vířivkou a panoramatem nočního města v pozadí. EGA grafika je docela hezká, ale nabízí pramálo lokací, v kterých byste chtěli být a kochali se pohledem na jejich malebnost. 


Situace ve hře jsou spíše nepříjemné a jakési ušpiněné, než příjemné. Špinavý oprýskaný bordel s nepěknou prostitutkou nakaženou pohlavní chorobou (jak jsem zmínil už výše), to fakt nechceš. Ale člověk to tady musí pořešit a skončit s ní v posteli. Larrymu zjevně nepříjemně zavání dech, a tak si pořád musí šplíchat osvěžovač úst. Prostě smrad a špína na každém kroku, a v tom máte jako dělat nějaké intimnosti, které jsou ve finéle ale stejně plně cenzurovány. Celkově je to takové disgusting. Humorné situace jsou navozeny zejména v momentě, kdy něco zpackáte, ale pak musíte hru restartovat či loadnout a jet znovu a tu chybu už neudělat.


V roce 1991 vyšel VGA remake hry a vzhledem k chudosti prostředí zrovna moc nezazářil tím, že to vše převedl do 256 barevné EGA grafiky. Navíc opět, jak už to u remaků her s parserem do point and click VGA podoby bývá, hra posloužila jen jako vizuální speedrun, kdy spoustu hratelnosti v podobě vypisování textů hráči sebral kurzor myši. Nehledě na to, že těch pár obrazovek na rychlé projití snad ani nestojí za to. Druhý nový remake pod názvem Leisure Suit Larry: Reloaded z roku 2013 už nechápu vůbec. Je to stejná hra překreslená do ještě modernější grafiky. Takový zázrak to ale po obsahové a herní stránce absolutně není, aby se tahle hra musela tolikrát pro připomenutí předělávat.


Ne, fakt se mi v konečném výsledku Larry nelíbil. Je to vedle  Phantasmagorie 2: A Puzzle of Flesh jedna z mála adventur od Sierry, která mě nezaujala skoro vůbec ničím a zanechala ve mně spíše nepříjemný pocit. Kdysi jsem dohrál VGA remake a dalším dílům jsem už prostor nedal. Teď jsem si dal pro osvěžení jak původní verzi, tak i remake, a jen jsem se ujistil, že by mi tahle série asi vůbec nechyběla a hraji ji jen z povinnosti. 


No uvidím, jak to bude s dalšími díly, ale vzhledem k tématu moc nečekám, že by do toho mohli vložit něco strhujícího. Z počátku mě hra lákala pod dojmem, že by to mohla být taková belmondovka. Prostě týpek balí ženské, jezdí po exotice a do toho třeba vstoupí nějací banditi a bude co napínavého řešit. Tak doufám, třeba se v dalších dílech dočkám.

Hodnocení: 40%

Ringo



Screenshoty z VGA verze:
















Komentáře

  1. Téma dvojky a trojky se posune trochu jinam, určitě tomu dej šanci. Ale bláznivé, praštěné a s lacinými lechtivými vtípky je to pořád to zase jo :-)
    BTW. Co Codename: ICEMAN? Taky jedna taková sierovka trochu mimo ty známé série. Mě to docela bavilo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Codename: Iceman je v plánu už od doby, kdy jsem viděl obrázky v Excaliburu č. 20 někdy na konci roku 1993, ale pořád to před sebou hrnu jako rest.

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?