Nový kousek do sbírky - Vagrant Story

Platforma: PS1 / Žánr: jRPG / Developer: Squaresoft / Vydavatel: Squaresoft / Rok: 2000


Letitý rest splněn a jakési chození jako okolo horké kaše u této hry ukončeno. U téhle hry není pochyb, že patří mezi legendy do zlatého fondu nejen RPG her na Playstationu, ale do zlatého fondu her vůbec. Přes rozporuplnost a nejasnosti, zda je hra dobrá, špatná a nebo jen v mnohém nepochopena, si našla obrovský počet fanoušků, kteří se jí nebojí označit silnými slovy - nejlepší hra všech dob. Já si to sice nemyslím, ale do sbírky jsem ji zařadil jednoznačně proto, že je to opravdu specifická hra s neotřelými metodami a gameplayem, atmosférou a příběhem, že tohle je prostě must have.


Je to v podstatě umělecké dílko a k takovým patří, že je občas třeba kouzlo hledat a nebude to na první dobrou a jestli jsou povinnost Final Fantasy, Xeno a Chrono hry, tak tam patří i Vagrant story. Spousta takových těch spíše generických jRPG je sice hodně zábavných, ale lze je nějak oželet. Vagrant Story ne, je to tak trochu "povinná četba" mezi hrami.

 
Jelikož léty se zužuje výběr takovýchto kousků a roste cena, musel jsem holt sáhnout hlouběji do kapsy a vycáhlovat včetně poštovného hezkých 1200 Kč. A taky se musím bohužel smířit s tím, že daleká cesta z Británie se neobešla bez podpisu na krabičce a obdržela tři praskliny na zadní straně. Ale CD je v dobrém stavu a manuál je jako nový. Takže musím být spokojen, tyhle 20 leté kousky jsou už vzácné a člověk tak nějak musí počítat s drobnými šrámy.

Ringo

Komentáře

  1. Paráda. Mne PS1 vcelku minulo, nejvíce času jsem strávil až u PS2 (miluji Ratcheta). V současnosti jsem prakticky stále v práci, a tak při hraní preferuji relax. Tzn. hry s českými titulky a spíše jednodušší tituly (naštěstí takové Divinity je obsahuje).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do těch PS2 her se musím tak nějak pořád nutit, nevím, čím to. Některé jsou hodně fajn, ale ve SNESovkách a PS1 hrách se cítím nějak více doma. Možná je na mě PS2 už moc moderna :-)

      Vymazat
  2. Prima kup, a přitom jsou doby, kdy jsem si nedokázal představit, že by se konzolové hry mohly jednou stát tak vzácnými.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Konzolové hry jsou opravdu vzácné, SNESovky v krabičkách jsou vyvažovány pomalu zlatem, RPGčka na PS1 nejdou pod 1200, pokud jsou vůbec v nabídce, mnohé jsou dokonce rare pomalu pár let po svém vydání, když jsem v polovině 2000 let pokukoval třeba po Suikodenu II, tak se už tehdy pohyboval kolem 3000 - 5000 Kč.

      Vymazat
    2. Mě už jednou upozorňoval na nějaké aukce konzolovek Flash a docela jsem se těm cenám divil. Tohle nebývá běžné ani u raritek na PC, muselo by jít opravdu o výrazný titul nebo extra vzácnost, kdežto u konzolí mi přijde, že je to jedno. Nesleduji to samozřejmě nijak pravidelně, ale pár titulů pro svou PS 2 bych taky ještě rád sehnal, takže doufám v přijatelné ceny :D

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?