A Guide to Japanese RPG od Bitmap Books

Japonské RPG, to je žánr, který považuji z mého pohledu za stejně zásadní, jako jsou pro mě zásadní dungeony a RPG na osobních počítačích. Japonská RPG se vymykají nejen tím, že od svého vzniku okupují zejména platformy z řad konzolí, ale mají svůj specifický herní systém, který je vlastní zejména Japoncům. A od západního stylu hraní se v mnohém velmi liší.

Nebudu samozřejmě dělat přednášku o tom, jaký herní styl je japonským RPG hrám vlastní, to už jsem udělal v mnoha recenzích na jRPG. A kdybych to chtěl nějak pitvat více, tak se třeba někdy dokopu k hlubšímu tematickému rozboru o jRPG. Tento článek je ale o něčem jiném. Je to o další knize od vydavatelů Bitmap Books a vedle jejich cRPG Book tak vznikla další encyklopedie, tentokráte japonských RPG.

Musím uznat, že tato encyklopedie je podrobnější, než by člověk čekal, že by šlo vytvořit. Japonských RPG a jejich různých odnoží, ať už akčněji laděných, nebo naopak taktických tahových, jsou stovky. Autoři se s tím popasovali nadmíru dobře a rozčlenili knihu na několik kapitol, které se soustřeďují buď na nějakou rozsáhlou sérii, nebo naopak na hry využívající obdobné mechaniky. A samozřejmě se snaží obsáhnout všechny japonské RPG, které vyšly.

Encyklopedie je tak trochu krutá v tom, že vám připomene, co všechno jste ještě nehráli. Když jsem si kdysi po dohrání odškrtával jednu dohranou japonskou RPG ze SNESu za druhou, říkal jsem si fajn, to hlavní, včetně z japonštiny fandovsky přeložených her, mám pokryté. Jenže jsou tu pak méně profláknuté kousky, které rovněž stojí za zahrání a kromě těch oblíbených, a dohraných, vám právě tato kniha připomene, že je ještě pořád co hrát. A vlastně vždy bude.

Kniha se zaobírá samozřejmě i těmi nejstaršími jRPG až po novodobou tvorbu. Tady mé hráčské srdce bije hlavně pro japonské RPG ze zmíněného SNESu a pak z Playstation 1. Takže jsem hned listoval na takové hry jako Dragon Quest 5, Final Fantasy 6, Chrono TriggerWild Arms, Star Ocean, Tales of Phantasia atd. Ne, že bych novější tvorbu odmítal, ale už pro mě nepředstavuje tak drtivě lákavou zábavu, jako ty staré SNESovky. Každý má tohle jinak a je fajn, že tato encyklopedická kniha uspokojí všechny druhy fanoušků japonských RPG. 

A proto mohu knihu všem jen doporučit. Pro fanoušky žánru snad neexistuje větší povinnost, než mít tohle. Samozřejmě ne proto, aby se pokoušeli všechny ty hry dohrát, protože to za jeden život fakt nestihnou. Ale o těch, co nemáte nebo si zahrát nestihnete, je fajn si aspoň přečíst a kouknout na obrázky. A sem tam se třeba časem povede po nějaké, co vás zaujme, sáhnout, když se nějaký ten čas najde. Knihu lze zakoupit zde: https://www.bitmapbooks.com/products/a-guide-to-japanese-role-playing-games, kromě nádherné knihy o 652 stránkách, kterou vám doručí asi do dvou týdnů, dostanete hned mailem i PDF verzi.

Ringo











Komentáře

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?