Space Quest 2: Vohaul's Revenge (Infamous Adventures VGA remake)

Platforma: PC / Žánr: Adventure / Developer: Infamous Adventures/ Vydavatel: Infamous Adventures / Rok: 2011

Do remaků adventur od legendární Sierra-on-line se pustili i nadějní vývojáři Infamous Adventures. Jejich prvotinou v tomto směru byl remake King's Questu 3, o kterém si taky někdy řekneme, ale nyní dám přednost jejich remaku Space Questu 2. Remaky se recenzují velmi těžko, protože pokud už člověk něco povypráví o originálu, nezbývá mu u remaku už mnoho, co by pospal, kromě toho, zda se remake povedl či nikoliv.

Původně jsem zmínku o remaku mohl vtěsnat do recenze k originálu, jenže mě se ten remake líbil natolik, že jsem mu chtěl věnovat prostor zvlášť s tím, že půjde zejména o zveřejnění rozsáhlé galerie screenshotů, kterými jsem nechtěl zahlcovat článek o fantastické původní verzi.

Z počátku jsem tento remake rozjížděl spíše se skepsí. Jakože originál je originál, překreslená grafika vezme akorát originálu duši, předvede jen nějak překreslené původní obrazovky ve více barvách a s více detaily. Anebo přijde s totálně překopanou grafikou, která už s původním Space Questem 2 nebude mít nic společného kromě děje.

Tady ale musím říci, že Infamous Adventures přistupovali ke Space Questu 2 opravdu s citem, s úctou a nad mnoha obrazovkami jsem se pozastavil s tím, že ta atmoška je tam fakt pořád naplno, jen je ta scenérie detailnější a to velmi příjemným způsobem. 

Navíc se to hraje fakt velmi pohodlně. Jasně, odpadl příkazový řádek a je to point and click ovládaný myší. Ale to moc nevadí. Hra vás stejně vtáhne do víru vesmírného dobrodružství, v kterém vás zlý Vohaul unese na vězeňskou planetu opic. Tam se vám povede uniknout strážcům a úkol je jasný. Utéci z vězeňské planety, dostat se na tajnou základnu Vohaula na meteoritu a zničit jej i s jeho armádou klonů úředníků, kterými hrozí, že jimi zamoří celý vesmír. 


Graficky se tady autoři snažili vystihnout podstatu původních EGA obrazců a daří se jim to nadmíru dobře. To můžete posoudit z okolních obrázků. Remake Space Questu 2 jednoznačně doporučuji. Originál je skvělou hrou a remake ji ničím nekazí, jen nabízí kapku barevnější pohled. Děj je naprosto věrný originálu a vůbec nebylo třeba jej obohacovat o nějaké bonusové zvraty, jak má ve zvyku konkurenční remaková firma AGD interactive (tedy bývalá Tierra) počínaje King's Questem 2.


Pár jemných vtípků navíc zde Infamous Adventures přeci jen vložili, ale opět musím uznat, že velmi milým a nic nenarušujícím způsobem. Takže od původně neznámé zrůdičky u jeskyně tady narazíte na Predátora chystajícího si u ohniště večeři, a zjevně se budete nacházet v situaci dalšího chodu jeho hodování. Pak tady přidali ještě takovou pohádkovou mini hříčku, ale není to nic, co by hru nějak nabouralo a pokazilo z ní dojem.


Remaky jsou zrádné v tom, že někdy vám přijdou zbytečné. Bohatší grafika nijak nepovznese originál, spíše mnohdy naopak, a jedná se pak o fádní speedrun již známého jen v jiném vyobrazení. Tímto strašně trpěl Sierrácký VGA remake Space Questu 1 nebo AGD Interactive VGA remake King's Questu 1. Pak tady máme remaky, které z původně mírně nemastné neslané verze udělají hru takovou, jak jste doufali, že původní verze bude. Tady AGD například parádně povznesli Quest for Glory 2. A jak je to s remakem Space Questu 2? Pohybuje se někde mezi speedrunovým projitím známého, ale ve velmi příjemném provedení, které dojmem nakonec vlastně netrpí a zahrál jsem si jej velmi rád i přesto, že původní EGA verze má své nenahraditelné kouzlo.

80%

Ringo


































Komentáře

  1. Musím niekedy vyskúšať. Úprimne, Space questy som hral len 4,5,6, a to bolo tak dávno, že si z nich nič nepamätám.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?