The Longest Journey

Platforma: PC / Žánr: Adventure / Developer: Funcom / Vydavatel: Funcom / Rok: 1999


The Longest Journey je takovou Final Fantasy 7 mezi adventurami. Mega monstrózní rozsah, epický spletitý příběh, mix sci-fi, fantasy a mysteriózní rozsah, dělá z této hry královnu všech adventur a navíc pojetím příběhu a jeho rozsahu, by klidně mohla být japonskou RPG, kdyby do toho někdo zakomponoval vývoj postav a souboje :-) . Když kompromisně uznávám Indiana Jonese 4 za nejlepší adventuru vůbec, tak nekompromisně bych musel za nej vyhlásit právě The Longest Journey. Je to podobný rozpor, který cítím třeba u japonských RPG v dilematu, zda je nej Final Fantasy 7 nebo Chrono Trigger.


Příběh se odehrává v roce 2209, studenka malířství April Ryan se přestěhovala do Newportu v USA. April zde začne trpět podivnými fantaskními sny, které se jakoby prolínají s realitou. Až záhadný cizinec Cortez ji nastíní, co sny znamenají. Stark - reálné město v roce 2209, Arcadia, fantasy svět plný kouzel. Oba tyto světy začíná ovládat chaos, který je začal spojovat dohromady. Se strážci jednotlivých realit se něco přihodilo. Proto je třeba znovu nastolit rovnováhu. Hodně to připomíná Zelazneho Amber ságu. 


A tady se začne rozvíjet jeden z nejepičtějších příběhů, jaké můžete na počítači zažít v naprosto strhujícím provedení. Jako v každé point and click adventuře řešíte puzzly, hádanky, kombinujete předměty, ale kromě toho vedete s postavami sáhodlouhé a naštěstí velice zajímavé rozhovory, které postupně odkrývají po střípcích další stránky příběhu a posouvají vás do dalších, velmi působivých lokací. Nebál bych se v tomto smyslu nazvat hru doslova interaktivní knihou. Od četby dalších stránek vás budou odvádět jen logická řešení jednotlivých obrazovek, kterých je zde snad přes 100.


Graficky je hra velmi pěkná, byť nejde o kreslenou grafiku a využívá tehdy moderních prvků, jako renderovaná pozadí a 3D modely postav. Grafici zde odvedli fakt skvělou práci a mnohé lokace dokáží i na dnešní dobu být dech beroucí a krásné. A jak obvykle jinak staromilsky obdivuji pixel art a krtizuji render, tak tady ale musím vyzdvihnout míru detailů jednotlivých scenérií a musím uznat, že ve VGA grafice by tohle asi nešlo. Dodnes mám TLJ zafixovanou jako jednu z nejpohlednjších her. 


Snaha o plastické provedení oblastí a realistické vyobrazení, se tady kupodivu dost povedla a nijak zvlášť krutě dodnes nezestárla. Kdo by si nepamatoval např. úchvatný obraz fantasy přístavu s loděmi. Samozřejmě rozanimovanost 3D postav už dnes vypadá malinko komicky, prostě dnešní grafika je již uhlazenější, pohyby postav přirozenější a méně prkenné. Přes to však zpracování TLJ ničím neurazí a je stále velmi líbivá, což ostatně vidíte z obrázku okolo. K té vší nádheře doprovází scenérie opravdu působivá hudba, takže technickému zpracování není prakticky co vytknout. 


Puzzly jsou v celku logické, i když někdy dokáží potrápit, a pár situací, kde se zkouší všechno na všechno, tady je. Naštěstí zde v podstatě není tolik jinde kritizovaný pixel hunting, předměty, které jde vzít, jsou prakticky zřejmé pozornějším prohlédnutím lokace. Každý posun do další lokace znamená další krásnou obrazovku a hlavně, odkrytí dalšího kousku celé záhady a to je hlavním tahounem celé hry. 

Co dělá tuhle adventuru tou královnou žánru je to, že vás naprosto pohltí, vtáhne, nebudete chtít přestat hrát, budete o příběhu přemýšlet v posteli před usnutím, spousta záhad, spletitostí, situací, to vše se vám bude zpětně vybavovat a není to jen o prostých puzzlech a statické obrazovce. Tahle hra opravdu mohla být klidně epickou ukecanou RPG hrou. Nicméně gameplay jasně určuje, že je to adventura. Jedinečná adventura a od The Longest Journey jsem asi už lepší nehrál. V lecčems předčí i tolik mnou vychvalovaného Indiana Jonese 4. Rozsahem i hloubkou příběhu jednoznačně. 

Hodnocení: 100%

Ringo

Pozn: Obrázky jsou převzaty z Mobygames.

Původně jsem chtěl, stejně jako u Indyho 4, tuhle adventuru rozehrát a přinést obrázky své, nicméně rozsah hry mi z časových důvodů nedovoluje znovu tuto hru rozehrát, herní plán je prostě příliš přetížený, aby se mi tam tato hra momentálně, nebo vůbec tento rok, vlezla. Tak snad někdy v budoucnu :-)


Komentáře

  1. Díky za recenzi. Kdysi dávno jsem tuto hru rozehrál a pak upadla do zapomnění. Nicméně sledování adventur na youtube patří mezi mé oblíbené oddychové aktivity. V současnosti se dívám na Adventuristu (aktuálně The secret of Tunguska), nicméně v roce 2018 mne potěšil Najvalin právě s touto hrou: https://www.youtube.com/watch?v=tSQ1OzWgPfg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doplnění: Najvalin hrál druhý díl, ale snad se nikdo neurazí...

      Vymazat
    2. Tak druhý díl mně teprve čeká, ten jsem ještě nehrál.

      Vymazat
    3. Po tolika letech by přišel už vhod nějaký ten remaster.

      Vymazat
    4. Existuje mod, který upscaluje veškerou grafiku (včetně animací) --> https://tljhd.github.io/

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?