Eye of the Beholder 3 - report č. 2

Platforma: PC / Žánr: RPG Dungeon / Rok: 1993



V minulém díle jsme skončili prozkoumáním Myth Drannoru. Nyní se vydáme do magické guildy.

Magická Guilda - věž level 1, 2, 3 (mapa 9, 10, 11):

Pohled na věž je velmi působivým panoramatem. Tak nyní tedy hurá dovnitř, snad nebude moc drahé vstupné a budou tam mít nějakou sličnou průvodkyni :-)



No tak na sličnou průvodkyni rovnou můžu zapomenout, přivítal mě jakýsi obr neandrtál vzhledu a pak něco, co bych nazval asi wraithem (záměrně, jak jste si všimli už od prvního dobrodružství, nepoužívám jména z bestiáře, co by to bylo za dobrodružství poslat někam partu s katalogem, kde si prostudují jednotlivé atrakce, že.). Vstupným je zde mimochodem vlastní život.


Vstupuji do přízemní pasáže věže a zde jsou tři teleporty. Uprostřed východní, pak jižní a severní. Procházím hned tím prostředním, a následná chodba mě vede rovnou do druhého patra věže.

Věž samotná má i s přízemním tři patra. Poslední třetí patro je ozdobeno třemi malinkými věžičkami na severní, východní a jižní straně.



Druhé patro věže je spíše čtvercového půdorysu. Ve dvou výklencích na jihozápadě nacházím spoustu svitků, což se hodí pro oba mé mágy, doučí se, co z nalezených kouzel neznali. Jihovýchodním směrem nacházím ve výklenku Potion of Giant Strenght. Pečlivě schovávám na horší časy. V další chodbě s výklenkem nacházím Scrying Glass. Nevím na co je, ale třeba na to někdy přijdu. V severní chodbě nacházím velmi užitečný Cloak of Protection AC-5, fakt mi sluší. No ale tím nejpodstatnějším bylo najít v západní části schodiště na vrchol věže, do jejího třetího podlaží. Skrze hordy nepřátel a nějaké ty tajné zdi se to nakonec podařilo a tak šlapu schody do vrchního třetího patra.


Třetí level je specifický svými třemi věžičkami a obvodovým okruhem. Do středu se pak dostává tajnými stěnami, kde se ukrývá pracovna vrchního mága. Zde nacházím svitek s útržky poznámek psaných zřejmě ve značném rozrušení. Píše se tu něco o temném bohu. V druhém výklenku nacházím Ring of Trobriand, který pečlivě uschovávám, zřejmě půjde o klíčový artefakt, protože kromě kouzelné hůlky kouzlící firebally, necklace of magic missile, a v jiné místnosti ring of protection, zde už není nic důležitého.


Vracím se do přízemního podlaží a vstupuji do severního teleportu. Tady nacházím další pracovnu a v ní hned dvě důležité knihy, Book of Trobriand a Book of Elemental season. Ta naznačuje přesně to, co budu řešit po vstupu jižním teleportem...

Tady se totiž nachází hezký puzzle se 4 teleporty. U každého je napsáno roční období a je docela jasné, že bych měl jít postupně jaro, léto, podzim, zima. Každý teleport mě hodí do místnosti, kde nejprve zabojuji proti wraithům a na zemi pod nimi najdu další svitek scroll of water breathing. Vida, i druhého mága naučím kouzlo dýchání pod vodou. Ale zpátky k tomu přesunu teleportem. Tady jsou totiž 4 místnosti s obrázky, reprezentujícími rovněž roční období (musíte je správně poznat, kresby trochu schválně matou). A přesně jako u prvních 4 teleportů s ročními obdobími je i zde třeba opakovat stejný postup. Tedy teleport s jarem - obrázek s jarem. To mně hodí zpět k prvním čtyřem teleportům, kde vybírám následně teleport léto a po přesunu pak místnost s obrázkem léta, abych tam vstoupil do teleportu. Tento postup opakuji až přes podzim a zimu, což mě nakonec po správném postupu teleportuje rovnou do prvního podzemního patra guildy. Jako nevím to jistě, jestli je to pod zemí, ale kde jinde by to bylo, když všechny patra nad zemí jsme prošli.













Magická Guilda podzemí level 1 (mapa 12):

Po teleportaci do podzemní části věže jsem hned napaden rytíři. To jejich brnění by chtělo naolejovat, prozradili se už z dálky příšerným vrzáním. Postupuji na sever a je jasné, že mé mapovací schopnosti měl design chodeb zmást, vypadá totiž podobně jako chodba, z které jsem se teleportoval z přízemí magické věže. Ale na mě si jen tak někdo nepřijde :-) Rozdíl prozradilo natočená chodby ne na západ, ale na sever.


Tenhle level je rozsáhlejší, než předchozí tři patra věže. Tak pojďme na to. Hned v první hale jsem potkal chvástajícího se motýlího mága Bugeniuse. Jako to jméno, fakt, kombinace slova bug a genius, jak mazané :-) Do party jsem jej ale nezval, mám už plno a kdo by pořád poslouchal to bzučení, jak by zamnou letěl. A navíc nesnáším hmyz.



Cesta za touto halou je uzavřená, je tu jen na zdi na sever výklenek, který otevře jen Ring of Trobriand (který jsem našel v třetím patře věže).


První komplikaci bychom tedy měli za sebou. Kromě rezavých rytířů jsou zde ještě raci a ti jsou docela otrava. Jejich krunýř je značně odolný. Ale dá se to zvládnout. Pro kompletaci tohoto patra je důležité si všímat tlačítek nebo provazů, za které je třeba zatáhnout. Je třeba nepřehlédnout průchozí zeď do menší severozápadní sekce. Pak se zbytek levelu stáčí chodbami od severovýchodu směrem na jih v okruhu až na jihozápad.


V jižní pasáži nastává opravdový problém. Je zde několik bodákových pastí, přes které musím proběhnout a přežít. Jasnou smrtí je se zastavit mezi bodáky, protože ve výklencích na severu a jihu čekají raci, kteří by mě dorazili. Když však rychle proběhnu chodbou s bodáky, je na konci této chodby tlačítko, které tyto pasti vypne. Pak je možno se vrátit do chodby zpět a pobít raky ve výklencích. Cestu je však třeba vážit pak na západ a proto je nutno znovu stisknout tlačítko a pasti na východě zapnout, není třeba se tam pak už vracet. Tlačítko totiž zároveň zapíná a vypíná pasti v pasáži na jihozápadě, kterou je třeba zdárně dojít ke schodišti do druhého podzemního levelu věže. Další past, která mi cestou ke schodišti odzbrojí celou partu a následně ze dvou stran na mě zaútočí dvě skupiny rytířů, už není nic zásadně dramatického. Tak hurá do dalšího levelu.



Magická Guilda podzemí level 2 (mapa 13):

Po sestoupení do druhého podzemního patra věže nacházím hned pod schody hák s provazem. Pro jistotu jej beru s sebou, bude se jistě hodit. Přede mnou se otevírá dlouhá chodba a hned si všímám, jaká kulišárna tady byla ušita na případné dobrodruhy. Magická bariéra vrací partu pořád zpět a nejde se vrátit ani ke schodišti, ani jít dále. Hint na stěně říká, že ruka znalého je klíčem. V uzavřené pasáži o čtyřech čtvercích se však nachází dva výklenky a v obou je diamant. Diamanty beru, ale co je teda klíčem? Jak projít bariéru? Nakonec mi to docvaklo. Dávám oba diamanty do ruky mágovi a bariéra je najednou průchozí.


Jdu dále chodbou, která vypadá jako slepá, ale tlačítko na zdi samozřejmě otevírá průchod. Všimnu si, že dalšími stisky se v dálce otevírají a zároveň zavírají zdi v různých směrech. Je jasné, že s tímhle budu ještě kombinovat. Nechávám otevřený jižní průchod. A tady nacházím své oblíbence, Earth elementály, obry z kamení s velmi výkonnou boxující pěstí, schopné zasáhnout najednou všechny členy mé party. Tady nezbývá než couvat a ubíjet je vrhacím kladivem (asi nejúčinnější zbraň ve hře). Když se elementál přiblíží, je lepší volit tupé úderné zbraně jako palcáty. Meče nejsou moc účinné. Kromě pár věcí do výbavy není v této jihovýchodní pasáži nic tak zajímavého, jako jeden mřížovaný poklop s řetězem a zámkem. Pod mříží se ozývá šplouchání vody.


Vracím se zpět k tlačítku a mačkám jej tak, aby se mi otevřela chodba směrem na sever. Kousek za tímto vstupem jsou zamčené dveře, otevírá jej tlačítko umístěné v chodbičce dále, je třeba na něj hodit nůž, protože je až za bodákovou pastí. Za dveřmi je změť chodeb, mí oblíbení kamenní obři, opět mříž na podlaze (tahle není zamčená na zámek, ale ani nejde otevřít), z které na mě útočí nějaký vodní elementál, ale hlavně zde nacházím první klíč, Silver Key. V části stáčející se zcela na jihovýchod nacházím poznámky popisující zlo, které vstoupilo znovu do země a snaží se dokonat zkázu, která byla kdysi v tomto městě započata. Opouštím tuhle část zpět dveřmi a vydávám se dále na sever.

V malé postranní chodbičce je tlačítko, tentokráte bez pasti, které otevírá další dveře vedoucí do severovýchodní pasáže. Zde opět nacházím další zamčenou mříž v podlaze. Za ní je chodbička, v které se nachází tlačítko otevírající dveře na severu, za kterými je druhý klíč, Brass Key. Mimo to zde nacházím několik svitků s velmi silnými kouzly pro mága a v jedné chodbě první Green Gem.

Jdu dále na sever, varování v chodbě píše, že mám být rychlý, jinak zemřu. Probíhám tedy rychle chodbou a uhýbám na západ. Po ohlédnutí se vidím za sebou dopadnout smrtící kouzlo, uskočil jsem tedy včas. Ve větší hale plné mříží na zemi si musím dát pozor na políčka spouštějící bodákové pasti. Nacházím průchozí bezpečnou cestu mezi nimi, pobíjím několik elementálů a vstupuji do rozsáhlé severozápadní pasáže. V jedné chodbičce najdu druhý Green Gem. Kde je oba použít je zřejmé, v jedné menší hale jsou tři výklenky. U dvou postranních nápověda říká, že emerald je klíčem. Do obou výklenků dávám green gem a v třetím výklenku uprostřed se objevuje třetí klíč, Crystal key. Směrem na jih je chodbička s dvěmi tlačítky. Otevírají dveře v jižnější části této pasáže. Boj s elementály je již hračkou, i když je jich pěkná fronta. Za otevřenými dveřmi je chodbička s tajnou průchozí stěnou, za ní se nachází čtvrtý Copper Key. V západní části se jinak nachází opět zamčená mříž na podlaze.


Čtvrtou zamčenou mříž nacházím ještě po cestě zpět přes halu s mřížemi s pastmi, a to za dveřmi směrem na východ od haly. Jelikož mám 4 klíče, mohu se pustit do odemykání mříží. Na mapě jsem si všechny 4 zamčené prostupy mřížemi označil A, B , C, D. Mříže se odemykají někdy jedním z 4 nalezených klíčů, některé se odemykají i dvěmi klíči. Prostupy A, B, C vedou do malých zatopených částí třetího podzemního levelu věže, prostup D otevírá rozsáhlou stěžejní část zatopeného třetího levelu. Jelikož jinudy cesta nevede, budu se muset smířit s tím, že se budu potápět. Vybaven kouzly Water Breathing a jednou helmou na dýchání pod vodou se připravuji na sestup do vody. Pán zdejší věže se ukryl velmi chytře. Hák s provazem, který jsem nalezl na začátku levelu, slouží k sestupu mříží do dalšího levelu. Poznámka: Možná jste si dle mapy všimli, že jsem nepopsal jihozápadní část levelu. Na mapě je sice zakreslena, ale ve chvíli, kdy jsem sestupoval do zatopeného levelu jsem tuto část zmapovanou ještě neměl a tato část mapy zela prázdnotou. Podotknu tedy, že do této části levelu se ještě vrátíme později. Nejprve tedy šup si zaplavat.

Poznámka číslo 2 - tenhle level se mi líbil natolik, že musím tady říci, že jde o jeden z nejzajímavějších levelů nejen v EoB 3, ale v celé trilogii vůbec.





Magická Guilda podzemí level 3 (mapa 14):

Na skok do otvoru otevřenou mříží je třeba nejprve použít kouzla Water Breathing. Díky tomu můžeme pod vodou vydržet déle bez jakéhokoliv zranění. Jedné z nejslabších postav dávám helmu of Water Breathing, to kdyby kouzlo došlo, tak ta postava bude stále chráněna. Škoda, že jsem našel jen jednu.

Takže připraveno a můžeme skočit do vody. Přede mnou se otevírá jeden z dalších nejzajímavějších překvapení. Podvodní level je zde opravdu efektní.

Pozn.: Ne, že by zatopené prostory zde byly první zkušeností SSI, oni si s podvodními lokacemi hrají už dlouho, viz The Dark Quee of Krynn nebo Gateway of the Savage Frontier, tam byly celé i podmořské oblasti. Ale trilogie EoB má tohleto poprvé.


Z předchozí úrovně jste si mohli všimnout, že do zatopené části vedou 4 otvory. Tři z nich vedou jen do malých uzavřených pasáží, kde kromě pohozené zbraně nebo zbroje není nic zásadně důležitého. Podstatné je nakonec do zatopené oblasti vstoupit mříží na mapě označené písmenem D.

Pod vodou je docela živo a tak se musím potýkat v soubojích s různými podvodními salamandry.

V tomto levelu je důležité sledovat proudy vody z průduchů. Ty celou partu odhodí daným směrem a síla těch proudů nejde překonat jinak, než změnou jejich směru. Od toho jsou tu tlačítka schované v různých místech. Není to nakonec nic složitého, vždy, když je někde proud, který blokuje někam cestu, tak je třeba najít tlačítko a stisknout jej. Jak se tak prodírám vodou, nacházím v tomto levelu pár užitečných věcí, například Gauntlets of Giant Strenght. Ve východní pasáži je Yellow gem s Mace +2 a Helm +2. V jednom místě najdu Stone Key. Východní část levelu oddělují od západní právě dveře zamčené na Stone Key. Ten je třeba vložit do výklenku u těchto dveří.

Následuje trochu frustrující pasáž, která je opatřena protimagickou bariérou a je jasné, že zde nefunguje ani kouzla Water Breathing. Proto je nutno vždy se po pár krocích vrátit zpět do místa, kde to kouzlo funguje, zakouzlit jej a vrátit se ke vstupnímu poklopu, vylézt do levelu 2 a tam se doléčit. Kritické je tohle místo právě pro mágy, mají málo HP a moc temp pod vodou bez podvodního dýchání nezvládnou. Jakoby hra myslela na to, že takto slabé mágy mám dva. Jeden už má helmu a tak je chráněn. Nachází se zde však druhá helma of underwater Breathing a tou můžu chránit před vodou i druhého mága. Další klíčový předmět, který skrývá táto pasáž, je Copper key, otevírající dveře do finální části levelu v jihozápadní části. Nejprve je však třeba si zajít ještě kousek na východ pro Crimson Key. Zde jsou i dvě ultimátní kouzla pro mága, Power Word Kill a Time Stop.


Pro další postup bude velmi klíčové kouzlo Wall of Force. K tomu se vztahuje určitý subquestík. Kouzlo sice mám a tak se tím subquestíkem nemusím zabývat a nebo jej mohu vyřešit velmi snadno. Kdo kouzlo nemá, tak před ním stojí výzva s určitou dávkou hbitosti. Spočívá ve vstupu na políčko se spinnerem. Na něm je nutno se naprosto rychle otočit směrem k jižní zdi, stisknout tajné tlačítko a rychle proběhnout do teleportu (absolvoval jsem to takto, i když jem nemusel, chtěl jsemsi prostě dokázat, že jsem dobrej :-). Pokud tam zůstanete a neproběhnete teleportem, dostanete dávku silně smrtících kouzel, které partu pozabíjí pár zásahy. Po průchodu teleportem jsem se ocitl v malé uzavřené pasáži zpět v leveli 1. Tam se nachází svitek s kouzlem Wall of Force.

Pokud žádný mág to kouzlo ještě neumí, je nutno jej zapsat do knihy a namemorizovat. Hned po vstupu do teleportu zpátky do místa pasti v levelu 3 je třeba zakouzlit Wall of Force proti smrtícím kouzlům. Wall of Force vytvoří bariéru, která je zadrží. Pak lze v poklidu projít ven z pasti, vydat se k zamčeným dveřím na jihozápadě a projít do poslední fáze levelu.


Zde už jsou jen dva zádrhele - vykouzlit Wall of Force proti jednomu z proudů vody. Je to jediná možnost, jak kolem tohoto proudu projít. Je zde i výklenek, který dle popisku na chodbě nabádá ke vložení Ruby Gemu. Kromě zvuku, který se ozve a je totožný se sesláním kouzla Wall of Force jsem však nezaznamenal žádný další účelný efekt.

Posledními překážkami jsou dveře zamčené tajným tlačítkem poblíž a pak dveře, které jdou otevřít pomocí Crimson Key, který je nutno vložit do výklenku u nich.

A tím jsme proplavali k východu, tedy k další mříži na stropě tohoto zatopeného levelu a mohu se vydat nahoru do tajné oblasti v levelu 2, do které není jiný přístup než tento. Copak se tam asi skrývá?




Zpět v Magické věži podzemí, level 2:

Nyní se soustředím na jihozápadní část druhého levelu podzemí věže. První fáze se skládá z tří malých čtvercových okruhů. Abych se dostal z první části, musím stisknout tajné tlačítko na jihozápadní zdi. Otevře se průchod na sever. Tam se na stěně uprostřed na každé straně nachází zámek, je třeba mít u sebe 4 klíče: Copper, Silver, Crystal a Stone. Po odemčení všech 4 zámků se otevírá cesta k třetímu okruhu a tady nastane absolutní mela s desítkami mých oblíbených Earth elementálů. Jejich zástup je nekonečný, je teda třeba pobít hlavní dav a pak si dávat pozor na to, kdy se pokaždé znovu objeví.


Je tady prostor pro maniacké grindery, earth elementály je zde možno pobíjet do nekonečna, protože se zde po pár sekundách respawnují. Takže kdo se nesmíří s chudým přísunem levelu během přirozeného chodu hrou, může si tady nějaké ty levely nahnat navrch.

Následuje vlastně v pořadí čtvrtý, ovšem rozsáhlý okruh. Zde je 8 výklenků a v nich prsteny o různých hodnotách protekce -1, -2, -3, +1, +2, +3. Na východě této sekce jsou váhy. Mým úkolem je pokládat prsteny tak, aby váha zůstala vyvážená. Jaká kombinace prstenů na jednotlivých miskách je potřeba je docela oříšek. Už jsem myslel, že na to nepřijdu, ale v poslední chvíli mě osvítila myšlenka naskládat prsteny tak, aby jejich hodnota na každé misce byla 0. A blik, tohle bylo přesně řešení.



Jsem teleportován do čtvercové větší místnosti, kde mě přivítá ten, který se tady skrývá a který byl předmětem mého hlavního úkolu. Lich, kterému jsem měl vzít artefakt, pro který mě v hospodě na začátku poslala postavička pod plachetkou.


Po takovém milém rozhovoru se rozhodl Lich učinit se mnou krátký proces. Teda vlastně co to říkám, já jsem se rozhodl udělat krátký proces s ním. Byl mazaný a celou místnost vyplnil svými zrcadlovými falešnými profily. Ale stejně se mi jej podařilo nakonec dostat.


Po smrti Licha jsem mu tedy měl vzít artefakt. Než jsem tak stihl učinit, tak se nad mrtvým lichem začala vznášet podivná aura.....

Něco se děje. Objevuje se postava pod plachetkou, náš starý známý z hospody, který mě teleportoval nedaleko Myth Drannoru, abych se za Lichem vydal. Okamžitě Lichovi bere artefakt. Teda, no tohle, jako mně se tady asi nevěří nebo co, já bych mu ten artefakt normálně doručil a on se sem takhle vetře a vyškubne mi jej z pod rukou, po špinavé práci, kterou jsem za něj vykonal. To si pro něj mohl rovnou zajít sám už před tím, ne?


Ale tady dobrodružství ani náhodou nekončí. Když jsem putoval Mauzoleem, lesem, tam potkal Dalamara, hledajícího ztracený vzácný meč, po té vstoupil do Drannoru a jeho magické věže, stále mě provázely jakési příběhy a pověsti o zlu, jehož nebude podstatou jen Lich samotný, ale že jde o vstup nějaké vyšší temné moci, která by mohla zničit nejen město a okolí, ale snad celý svět. A postava pod plachetkou mi to jen potvrzuje, rychle ze sebe vysypal informace, že teď je záchrana světa už jen na mě a musím překazit snahu temného boha, aby vstoupil na tento svět. Má tak učinit skrze zkorumpovaný chrám slunce, Temple of Lathander. Ruiny okolo chrámu jsem ze začátku prošel v druhé části Myth Drannoru, ale tehdy mi byl vstup do chrámu samotného skrytý.



Přesun k Temple of Lathander v Myth Drannoru byl ovšem opět bezpracný, postava, která si vzala artefakt a poslala mě na další úkol, mě rovnou před chrám teleportovala. Je k němu zde nyní otevřen průchod za zborcenou zdí, který tady před tím nebyl. Takže vzhůru navrátit světlo do potemnělého Lathanderova chrámu...



Zpět v druhé části Myth Drannoru - Temple Ruins:

Než jsem se vydal do chrámu, rozhodl jsem se tady dořešit jednu věc z minula. Šlo to položení diamantu do výklenku, po čemž se pak objevil teleport - jak jsem psal o té centrální části druhé sekce v Myth Drannoru. Došlo mi, že když dám diamant do výklenku, jsem zdánlivě jakoby na stejném místě, ale není tomu tak, ve skutečnosti se přesouvám do severozápadní uzavřené místnosti. Tam mi nápisy na zdi radí chytrou hláškou do výklenku vložit Wand of Fear. Přesouvám se do další uzavřené místnosti. Tady jsou tři výklenky a s různými kouzelnými předměty. Mohu si však vybrat jen jeden, ostatní výklenky se pak uzamknou.

Po té se teleportem vracím zpět do centrální části ruin. Teď se už opravdu vydávám zachránit svět, do Temple of Lathander. Ale o tom až příště, v poslední třetí části deníku.

Ringo


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?