Rytíři Grálu - report ze hry (mega rozsáhlý herní deník)

Platforma: PC / Žánr: RPG Dungeon / Rok: 1996

Obdobně jako u Abandoned Places 2 je deník ze hry Rytíři Grálu ze staršího data, z doby, kdy jsem ještě tento blog neměl, a tak se zde nejprve objevila až recenze. Až nyní tady dávám přepis svého herního deníku z DJ Oldgames, kde jsem jej původně publikoval během svého tehdejšího hraní tohoto českého dungeonu. Přepis bude kompletní v jednom blogovém záznamu, takže to bude kapku delší, pro vytrvalejší čtenáře. Kdo má rád dlouhé texty o hrách, tomu to snad vadit nebude, kdo má rád texty rozkouskovanější, tak si může čtení rozdělit na několik etap třeba, jako při čtení knihy :-) Je to tak kolem 1,5 hodinky čtení, to máte rozsah jako u nějaké videa na youtube nebo podcastu :-) Jelikož je deník staršího data, nechci jej dělit na dva nebo tři blogy zveřejňované po dvou týdnech. To dělávám jen u právě aktuálně dohraných her.     

Jsem rád, že se mi díky dohrání povedlo vymýtit pověst, že hra má ke konci bug s dveřmi, které nejdou otevřít, protože k nim není ani tlačítko, páka nebo klíč. Mnohé dveře ve hře lze totiž vyrážet normálně postupem dopředu proti nim. Někdy jdou vyrazit třeba až po několikerém pokusu o vyražení. Avšak narazil jsem na konci na bug  zcela jiný. Nešlo mi prolézt jedny schody a tady mi moc pomohl hráč Jan, který mi opravil save pozici a přesunul mi partu až za ty inkriminované schody, kde mi výstup po těch schodech v dalším patře původně blokovala nějaká zaseknutá potvora.  

K jednotlivým záznamům z deníku budu dávat původní datumy, kdy byl záznam tehdy napsán. Ve hře jsem prošel každičký venkovní sektor a kompletně jej prošmejdil, viz. konečná mapa. Záznamy jsou autentické poznámky z jednotlivých herních dnů. Mohou někdy působit chaoticky a zmateně. Není to totiž návod a ideální průvodce, jak ve hře postupovat. Je to přesně o tom, jak jsem hrou postupoval já a někdy doslova tápal dále, se spoustou chyb a přešlapů, že skoro někde až v polovině deníku se mi teprve podařilo pořádně nakopnout dějovou linii.


16.4.2019
, Příběh:
Rytíři Grálu těží klasicky z Artušovské legendy o meči Excalibur, příteli krále Artuše Lancelotovi, kouzelníku Merlinovi a taky romance mezi Artušovou nastávající Guineverou a rytířem Lancelotem. Kouzelník Merlin přinesl do země zmítané válkou bájný meč Excalibur a slíbil jej tomu, kdo zemi sjednotí, nikoliv však mečem, ale smlouvou. 


Tento úkol splnil Vter, získal tak království, ale moc mu stoupla do hlavy a rozhodl se, že získá krásnou Igrein jako královnu po svůj bok, jenže ta už patřila někomu jinému a měla se svým manželem dceru Morganu. Vter marně dlouho dobýval Igreinin hrad a požádal Merlina o pomoc. Ten za tuto pomoc ale požadoval to, co vzejde z Vtera a Igrein. Vter to přijal, hrad s pomocí Merlinova draka dobyl a Igrein si vzal za ženu. Měl s ní syna Atruše, pro kterého si však Merlin přijel a radost rodičů z dítěte byla tatam. Vter však chtěl dítě zpět a vydal se Merliona hledat, na cestě jej však smrtelně zranili vojáci vévody a prvního manžela Igrein. Zraněný Vter zabodl Excalibur do kamene a proklel jej s tím, že země bude patřit jen tomu, kdo jej vytáhne. 


Po dlouhých letech se to povedlo až jeho synovi Artušovi. Ten tedy usedl na trůn, ale ani jemu se nevyhnulo prokletí milostných trojúhelníků, zamiloval se do Guinevery, ta přijala jeho nabídku k sňatku, jenže vyslaný rytíř Lancelot, který ji měl přivést, se do ní zamiloval a ona do něj. I přes proběhnuvší svatbu s Artušem, na které byl i Merlin a již dospělá Morgana, dcera Igrein a jejího vévody, která se v Merlinových službách učila kouzlit, pokračoval románek Lancelota s Guineverou. Ta je s Lancelotem přistižena Artušem, ten vzteky mezi spící dvojici zapichuje do země meč Excalibur. 


Když se Lanceot s Guinervou probudí, tak z obav berou Excalibur, utečou a jako by se po nich země slehla. Toho využívá již mocná čarodějnice Morgana, která nezapomněla na příkoří, které jí způsobil Artušův otec. Ta na sebe vezme podobu Guinevery. Odpustivší ji Artuš si nechává Guineveru (Morganu) na dvoře a Morgana má tak v přestrojení možnost spřádat temné plány nad Artušovou zemí přímo z královské pozice. S Artušem má nakonec syna, po jehož narození však udeří do Artuše blesk. Ten pozbude veškerou sílu. Rytíři kulatého stolu shledali, že jedinou nadějí je Svatý Grál.
No a to už je úkol pro našeho hrdinu a tady celé dobrodružství začíná. Hráčem vybraná postava je rytíři kulatého stolu vyslána najít Svatý Grál.


16.4.2019, hrad Kamelot + město a první quest:
Příběh v manuálu je vyprávěn z hlediska Percivala, panoše rytíře Lancelota, kterého Artuš nakonec pasoval na rytíře, protože se Lancelot nedostavil včas k boji za čest Artušovy manželky Guinevery. Lancelot nakonec přijel, a byť zraněn, svedl úspěšně souboj o čest manželky s rytířem, který ji pomluvil, že s Lancelotem něco má. Příběh se dále v manuálu kapku liší s intrem, ale to je detail, podobně se liší historie různými výklady různých historiků, takže vlastně žádné překvapení :-)


A teď už k dalším událostem:

Pro své dobrodružství si vybírám rytíře Likora. Měl největší sílu a po letech kobkaření hlavně za kouzelnické charaktery jsem tady vsadil opravdu na sílu, ve hře není ani mana, ani nějaké školy kouzel, které byste postavu mohli učit. Veškeré kouzlení zjevně bude spočívat v alchymii.

Prozkoumal jsem dvě patra hradu, v kterých kromě pár kusů jídla a receptů na lektvary nebylo nic moc zvláštního. Vlastně našel jsem tu klíč. Lze navštívit trůnní sál se skomírajícím Artušem. Podzemní část hradu má bludiště, jehož vstup je zamčen - samozřejmě na ten klíč. Na konci bludiště za průchozí zdí jsou dveře zamčeny na další klíč, u dveří se nachází hint, kde by se klíč k této místnosti měl nacházet:

3 mile na sever a 3 míle na západ k hradu Kamelot. Vzkaz ponechal Gwaith.


Po té se tedy vydávám zpět do hradu a z něj ven do města. Město je docela velké, je zde spousta domů, které jde prozkoumat, ale není v nich nic zásadního kromě pár dýk, sem tam leží nějaké mince, jídlo a zase několik knih s recepty na lektvary. V žádném dungeonu neprovozovávám alchymii, protože mě to moc nebere plevelit inventář láhvičkami a bylinami na to, abych udělal lektvar a ten si šetřil na horší časy až do konce hry. Ale tady to vypadá, že půjde o první hru, která mě k alchymii donutí. No neva, pokud v tom není samoúčelnost a stane se to nezbytností, proč ne.


Jak tak procházím městem, chytla mě i pěkná bouřka, z nebe se snesly kapky deště a sem tam zahřmělo a blýsklo se. Bouřek se nebojím, mám je rád, tak jsem si to docela užíval.

Jinak postava má ukazatel zdraví a také únavy, každá činnost ji unavuje, jakmile dojde ukazatel únavy na minimum, je třeba se vyspat. Ovšem ukazatel se doplní jen natolik, nakolik je postava nasycena, nesmí mít hlad, čím větší hlad, tím méně naplněný ukazatel únavy po spánku. Takže kde najdu žvanec, tak jej hned beru na horší časy do batohu.

No nic, ještě se budu chvíli poflakovat po městě, rozhodl jsem se navštívit každého, kdo mi otevře a zkolaudovat mu příbytek. Vždycky to ukecám na to, že jdu odepsat spotřebu vody.


Tak šmejdění po městě, sbírání odhozených drobných v příbytcích měšťanů a pojídání zbytků, co odhodili na zem na horší časy, jsem se dostal k obchodníkovi, který mi dal hned kartáč, co že to my rytíři v čele s králem děláme, všude samý zmar, banditi a hladomor. No to bych nebyl já, abych nedostal kartáč hned jak někam vlezu, aniž bych se ještě stačil pořádně představit.


Nicméně bez diskuse jsem musel přijmout quest, byť mám důležitější poslání, obchodník byl nekompromisní, mám něco zjistit o jeho synovi. Údajně by o něm měl vědět obchodník Sick ve městě, kam společně s jeho synem putovali s obchodní karavanou. Jinak syna bych měl poznat dle zlatého prstenu.

17.4.2019, venku:
Z města Kamelot jsem vyšel východní bránou. Narazil jsem na první zádrhel. V podstatě asi příjemný, protože po všech těch odehraných dungeon hrách, kdy jsem čekal, že pobiji prvních pár brouků a naleveluji se na level aspoň 5, přišlo vystřízlivění z takovéhoto snu. Potkal jsem první žábu, která po třech skocích a hryznutích mou postavu usmrtila. Určitě ji potom polknula, ale to už jsem neviděl, hra nechce dostat pokutu od rady pro vysílání, tak jsem se smířil jen s pohledem na smrtku, která mi oznámila, že takhle jako ne a že by mě chtěla ještě vidět se nějakou dobu trápit. Takže mě loadem posílá zpět na svět.


Takže znovu, jdu ven a tentokráte pozorně našlapuji a už ji vidím, žábu jednu pitomou, takže bojový postoj a jde se na to, znovu. Tentokráte žábě zasazuji dříve tři údery než ona mě, takže padá mrtvá k zemi a já ji následně polykám...teda nemusím tu na sebe vykecat všechno. Takže teď beze srandy, získávám jeden bod zkušenosti. Celý v euforii běžím zpět do města, abych se prospal a doplnil zdraví, protože co si budeme vykládat, i v tomto souboji s žábou jsem tak tak div nechcípnul.


A teď je mi jasné, že tohle nebude žádná zívačka, jestli souboj s další žábou proběhne podobně, tak nejen, že už nemám chuť ji polknout, takže bych skoro až přivítal, aby polkla ona mě, ale hlavně, po takovém souboji na život a na smrt dostanu zase jen jeden bod zkušenosti. Takže po kolika bodech zkušenosti získám další level a naději, že další setkání s žábou nebude smrtící? Tak na to zatím stále hledám odpověď. Takže jdu do dalších fightů, vypadá to, že první venkovní level budu mít za chvíli prozkoumaný celý. Mimochodem stejně jako ve městě, tak zde se v jedné chatrči nacházel přepravce, který mi nabídl převoz kamkoliv za 33 zlatých. Tak mu říkám, tůdle, si myslíš, že z těch 55 zlatek, o které jsem poctivě obral měšťany při kontrole vodoměrů mu více než polovinu nechám? Ani náhodou. Takže raději se nechám rozežrat žábami až na kost. A jsem strašně zvědav na level up, tak mi držte palce.


Jinak venkovní prostory na mě působí skoro až Wizardry VII feelingem, takže fajn, jako....zatím se mi to fakt líbí.

22.4.2019, druhé město a obchodník Sick Toady: 
Tak nakonec jsem zaplatil 33 zlatých a nechal se převézt do druhého města. Pochopil jsem, že klíčem není se probít tunami nepřátel, které mi dají 1 exp bodík, že tady asi půjde o to plnit questy, tak jdu splnit ten první, co jsem dostal zadaný. Jdu najít obchodníka Sicka.


Malý posun, v druhém městě na východ od Kamelotu jsem po prolézání baráku a sběru jídla (lidi jsou zde fakt štědří, vždycky mi něco nachystají na zemi) a pár dukátů, jsem našel obchodníka Sicka Toadyho. Autoři protkali hru různými humornými hláškami, už dle jmen, obchodník se hned jako bránil, že má daně zaplacené, tak si z něj utahuji a chvíli si hraji na kontrolora EET, pak jej ale uklidním a řeknu mu, že hledám syna obchodníka z Kamelotu. Ten se ovšem s karavanou nevrátil a Sick má podezření, že karavana se stala obětí přepadení lupiči.

Tentokráte jdu na západní stezku a pobíjení žab mě přece jen asi nemine, musím v lesích na západní stezce najít ztracenou karavanu. Souboje jsou opravdu hard.

25.4.2019, potulování se po venku, nalezení karavany:

Vymlátil jsem asi 5 venkovních sektorů, žáby, vlci. Co mi trochu nejde do hlavy, jak se to vlastně dá zvládnout, protože velmi brzy mi dojdou peníze a jídlo, pokud tady není nějaké perpetum mobile na jídlo, případně peníze, tak jsem nahraný. Po každém fightu doléčuji a obvykle po každém fightu mi tak tak zbydou poslední hit pointy. Do prvního příběhového podzemí zatím vézt nemohu, jsou tam pavouci, kteří něco plivou a sejme mě to, než se k nim přiblížím. Takže tak nějak asi půjde ze startu o to, vymlátit několik venkovních sektorů a posunout se o několik levelu výše. Zatím jsem na druhém levelu a moc mi to v postupu dále nepomáhá. Ale to jídlo, to mě fakt trápí, už jsem nějaké dokupoval, ale prachy tu z potvor nepadají, tak jsem závislý jen na tom, co najdu na zemi (semo tamo 3 zlaté v nějakém baráku ve městě, to už jsem vysbíral a nebo pak můžu prodávat nalezené předměty, ale ani těch není mnoho.

Čas se mi ve hrách stopuje fakt blbě, někdy jsem schopen u toho sedět 2 hod. nonstop, jindy to mám spuštěné a udělám vždycky pár kroků a pak odskočím k jiné činnosti třeba na 20 min. A pak se ke hře na chvíli vrátím. Prostě jak je čas a prostor. Takže nakonec vždycky absolutně ztratím pojem o tom, kolik času jsem hře, když jsem ji měl spuštěnou, doopravdy věnoval, a kolik z toho jsem prozevloval úplně něčím jiným :-)

Vzhledem k tomu, že se nemapuje vlasto ručně, jde jedna lokace proběhnout docela rychle, pokud v ní nejsou souboje. Města jsem prolétl během půl hodinky. Lesy trvají díky soubojům a neustálému doléčování o mnoho déle. Hru hraji několik dní lehkého hraní (nepočítám velikonoce, to jsem výletil po přírodě a hry šly stranou) a defakto jsem se nikam pořádně od zadání prvního questu nedostal.


Dvě míle východně od Kamelotu spatřuji vydrancovanou karavanu a za ní dungeon, kde první střetnutí s jakýmsi plivajícím pavoukem nacházím finální součet svých dní.

Loadnu a je jasné, že tudy ne. Tudy to prostě na první zkušenostní úrovni nepůjde a tak prohledávám lesy okolo a pobíjím žáby a vlky. Po zisku 41 bodů zkušeností, což je asi 35 žab a tři vlci získávám vytoužený level up a zisk 30 skill pointů. Jelikož netuším, jak body rozdat, dávám 10 do meče, 10 do sekery, 5 do vnímání a 5 do herb - bilinkářství.

Ani skok na druhou úroveň však neznamená, že se něco zásadně změnilo. Pavouci v dungeonu za karavanou mi dají kill na dvě rány, na jednu, pokud na mě plivnou dostatečně silně jedovatou slinu. OK, tak zkusím získat ještě jeden level a vydávám se pobíjet potvory v lesích okolo.

Nutno navštívit Kamelot, prodat zbytečné věci a dokoupit jídlo, začalo docházet.

Po vyčištění 5 sektorů už teď vím, že skill body jsme rozdal blbě. Měl jsem navalit 20 bodů do jedné zbraně. Ale co už, loadovat už to nebudu a budu se úmorně snažit ubíjet žáby a vlky, abych získal další level a bodíky rozdělil chytřeji.

26.4.2019, odpověď na dotaz, jak je to ve hře se střelnými zbraněmi:
Střelné zbraně jsem používal, jenže má to háček, vystřelený šíp prostě ztrácíš a nenajdeš jich tu mnoho po zemi, musel bych je nakupovat a tady zase narážím na problém peněz. Není to tak, že by luk chrlil nekonečný počet šípů.

Hra tímto nastavuje laťku obtížnosti až někde nad Crystal Dragon s tím, že vsází na nedostatek všeho. A nejen nad Crystal Dragon, ale asi nad vše, co jsem z dungeoů hrál (pravda, Knightmare, který jsem kdysi zkoušel byl podobně bestiální, tam nešlo bojovat face to face a většinu potvor jsem musel zabít přivřením do dveří). Svým způsobem je to ale právě to zajímavé, člověk fakt pečlivě váží, co použít, co ne, neplýtvá, protože by věděl, že to někde nagrinduje. Grind tady není, zabité potvory mizí navždy, nové se v dané oblasti nerodí. Z potvor nepadá (zatím) ani jídlo ani peníze. Ale jsem stále na začátku, možná je třeba překonat úvodní těžkosti a pak hra zmírní náročnost. Uvidím. Zatím je to fakt prokousávání se lesními sektory jen proto, že doufám, že po level upu na 3. level bude možnost prolézt ten první příběhový dungeon.

28.4.2019, Vězení:
V Kamelotu jsem narazil na quest číslo 2.

Mám doručit do druhého města dopis vězni - muži ženy, která se schovávala za zdí s tajným tlačítkem v jedné z budov.



30.4.2019, zbraně:
Souboje jsou fakt trápení a pižlat to sekyrou, s kterou moc asi neumím zacházet, když tam mám jen 10 bodů do dovednosti, se mi zdálo úmorné

Ale tahám s sebou nějaký rozbitý trojzubec a tak jdu ke kováři a zkusím jej opravit. Jdu tedy na vlky znovu a co se nestane, vlk, kterého pižlám sekyrou na 4 - 5 ran udolávám trojzubcem na dvě rány. To je obrovský posun ve hře. Nevím, jestli spadá trojzubec do dovednosti kopí a nebo je mimo dovednost a tak na něj není žádná třeba a tím pádem nemám handicap malé míry dovednosti. V tomhle hra kapku postrádá logiku, proč trojzubcem udeřím za 24 a sekyrou, které jsem po levelupu přidal bodíky jen za 5 - 8.

Ale ono toho asi bude nelogického více :-) Díky hráči Honzovi (to je zase jiný hráč, než Jan, zmíněný v úvodu) jsem zjistil, že kovář opravuje zbraně zdarma, já všechny rozbité dosud vyhazoval, protože jsem si říkal, nebudu utrácet za opravy, obchodník mi totiž nabízel méně peněz za prodání opravené zbraně než požadoval kovář za opravu. Jenže požadoval, ale nevzal si, což jsme nevěděl, protože jsem si útratu nezkontroloval.

Popravdě tento bug dělá hru o kapánek přístupnější a potěší to, protože i tak je dost obtížná, peněz málo, jídla málo, natož, aby se mi ještě rozbíjely zbraně, za jejichž opravu by měl kovář chtít další prachy.

Celé mě to naplnilo optimismem, protože už jsem začal být frustrován, že na level up 3 budu pobíhat po lesích a z poza buka sekat do vlků snad ještě tři týdny :-)

Aby to nevyznělo negativně, hra má zvláštní tendenci tou obtížností a frustracemi neodradit, protože člověk přijme fakt, že je to tak trochu survival a vlastně vnímá pozitivně, že každý zabitý vlk je drobným krůčkem v postupu, že to není rub, rub, zabiju 5 žab a mám level dva, rub, rub, zabiju 3 vlky a mám level 3. Nic takového. Od každé žáby vydržíte 3 údery a na level up jich musíte pobít 41 :-)

1.5.2019, level up na druhou úrověň:
Další dění lze popsat asi takto - boje s žábami, boje s vlky, vyčištění několika venkovních sektorů. Zkoušel jsem vlézt do jakéhosi dungeonu, kde jsem zabil 3 slizy, které přidávaly ne 1 nebo 2 expy jako žáby a vlci, ale 20 exp. bodů!


Začátek hry a první level up jsem trochu prokoučoval, teď budu s level upem nakládat tak, že jdu experimentovat. Kdybych hned věděl, že trojzubec je klíčová zbraň do startu a netřeba jí ani věnovat skilly, tak bych už byl asi někde hodně jinde. Začátek hry je velice důležitý, jak jej člověk pojme.

Tentokráte jsem všechny body přidělil do kradení, protože peněz je málo, jídla taky a jedinou naději vidím v tom, že budu okrádat obchodníky ve městě, protože žádný zdroj peněz ani jídla zde není. Jen z prodeje toho, co člověk najde a toho není moc.

2.5.2019, další poznámky ke zbraním:
Koupil jsem si tu trpasličí sekyru, která mi tu byla v diskusi doporučena. Ale nepřekonává teda trojzubec ani náhodou, dává o polovinu méně damage, ale na druhou stranu trojzubec neplatil na šneka, toho jsem musel sejmout tou sekyrou.

Takže poznatky jsou takové:

1. najít na začátku hry, případně koupit, trojzubec. Je účelná na základní potvory jako žáby, vlci, slizy a červi. Dává až 24 damage, někdy zabije vlka jednou ranou.

Trojzubec je klíčový v tom, zda bude hra na začátku hratelná nebo se člověk doslova bude trápit. Je fakt rozdíl zabít vlka na 4 rány nebo na jednu, ostatně když vydržíte 2 hryznutí vlka a pak umíráte.

2. Spoléhat se na naskillování zbraně a používat zbraň s bodíky ve skillu po prvním level upu je naprostá chyba. Postava umí lépe zacházet se zbraněmi, na které není skill (právě ten trojzubec) než se zbraněmi, na které má skill, ale má v něm málo bodů.

3. Pro všechny případy si v inventáři ponechat jednu sekyru, jeden meč a jeden palcát (pro případ, že potkáte něco, na co trojzubec nefunguje, projevuje se to tak, že ani za boha se prostě netrefíte třeba ani na 6 pokus.

4. body po prvních dvou level upech zásadně neházet do zbraní, ale zainvestovat do kradení, třeba i 50 bodů. Našel jsem totiž perpetum mobile na zisk jídla zdarma - poradil mi jej vlastně v diskusi hráč Honza. Když prodáte totiž 1 chleba, tak se obchodníkovi v zásobě objeví chleby 3. Když nakupujete, tak kupujete po třech kusech, když kradete, tak rovněž. Čili prodáte jeden kus a obratem ukradete 3. Důležité je nechat komoditu chleba ve hře, tudíž aby měl vždy prodejce jednu zásobu tří chlebů na skladě a vy aspoň jeden v inventáři. Ať je možnost obnovovat zásobu jídla v portfoliu zboží obchodníka s jídlem :-) Zajímavý neotřelý, i když ne zrovna logický nápad. ale funguje.

Hra je oproti jiným dungeonům jiná v tom, že působí survival dojmem, je to boj o přežití, což jsem ale už psal. V pravidlech nabízí neotřelé nápady, které hru stěžují a některé věci vás vlastně jen nenapadnou proto, že ony moc někdy nedávají logiku. Proč po prodání chleba se namnoží u obchodníka o další dva kusy? Proč kovář nechce za opravu zbraně nechat zaplatit, byť vám cenu opravy sdělit? Hráč 90210 mi na DH tvrdil, že on tenhle bug ve hře neměl, hrál disketovou verzi, tak je otázka, jestli se bug nenachází jen v CD verzi, kterou mám rozehranou já.

I přes tyhle nelogičnosti zůstává hra ale strašně zábavnou, protože rozseknout zde nějaký problém a dosáhnou vytouženého posunu, byť jen o krůček, prostě strašně baví a je to výzva.

2.5.2019, poznámka k soubojům a bugům:
Souboje jsou realtime, problém je, že nepřátelé mají smrtící rychlost, v podstatě neodpočítáš sekundy na pohyb, otočení atd. Útok prakticky probíhá souběžně s jejich pohybem. Což znamená, že jakmile k tobě přikročí, máš okamžitě zásah. Jediná možnost, jak se vyhnou úderu, je postavit se za roh a čekat, jak půjdou bokem, to jim chvilinku trvá, než se otočí. Ale takových míst moc není, kde by se dalo nějak extrémně kličkovat. Takže v podstatě spoléhám na to, že první úder nebude pro mě smrtící.

Bugy defakto zachraňuji hru od totální tryzny. Tedy to obchodování nevím, jestli nazvat jako bug nebo úmysl, přijal jsem to jako pravidlo hry. Jde v podstatě o mimo soubojový grind.

To, že kovář nestrhává peníze je sice úlet, ale vyrovnává to jednu věc. On ti defakto opraví zbraň za dráž, než ji pak můžeš prodat. Absolutně by ztratilo význam opravovat a prodávat nalezené zbraně, většina jich je poškozených a kdyby ti kovář strhnul 19 zlatek za opravu meče a ty bys jej šel prodat do zbrojírny, kde ti za něj dají 16 zlatých, tak by to taky bylo celkem na prd.

Jednoduše řečeno, hra je tak trochu broken, ale zábavným způsobem :-)

Myslel jsem, že ta hra doslova staví na krutě nastaveném survival módu. A ono asi jo, ale nabízí fintičky, jak se tomu vyhnout. Nenajít trojzubec, tak se trápím dále. Jenže to trápení je asi takové, jak kdybys v Beholderovi otevřel ty první dveře a ten Kobold tě rozsekal na maděru po dvou ranách.

Takže vlastně trojzubec otevírá gameplay tak, že jsem schopen začít plnit první quest. Docela si neumím představit, že by to nešlo, to bych asi před prvním questem oběhnul celou venkovní oblast, tedy jen tu, kde jsou jen vlci a žáby a nevím, co bych dělal pak. Zákonitě by v takovém případě, že by to nebylo takto zabugované, museli autoři sáhnout buď po zpřístupnění peněz a nebo po zjednodušení soubojů. Aby teda udrželi tu myšlenku udělat to ve stylu boje o přežití.

Zvláštní je, že jinou třeba takto nevyváženou hru bych zahodil po hodině hraní, ale tahle hra mě neskutečně láká a baví. Co je opravdu povedené, tak grafika a hudba.


5.5.2019, Vyčištění nepříběhového dungeonu 2 míle východně od Kamelotu, level up na 4. úroveň:
V mapě, kde je karavana, je jeden nepříběhový dungeon se slizy, který jsem vyčistil, tuhé nepřátelé řešil opět trojzubec, klíčem k vyřešení dungeonů je malinké tlačítko na zdi, po jehož stisknutí se objeví řetěz na jiném místě, za který je třeba zatáhnout. Po nalezení klíče lze v druhém levelu otevřít zamčené dveře, za nimi se nachází meč.


Kromě tohoto dungeonu se cvičně vydávám vyčistit opět zase pár okolních venkovních sektorů.

Kromě toho postupuji na level 4. Body plně investuji do kradení, pár jich dávám do vnímavosti, další důležitý skill na to, abyste nemuseli složitě zkoumat každou zeď, tlačítka se začnou zakreslovat v mapě samy.


5.5.2019, příběhový Dungeon - karavana 2 míle východně od Kamelotu:
Level up mě trochu povzbudil v tom, že bych měl konečně rozseknout to nalezení syna od obchodníka z Kamelotu. Ale ten pavouk, co mě pár plivnutími sejme, co je hned u vchodu, mě trochu trápil. Nicméně se mu jej povedlo udolat a tak jsem pokračoval dále bludištěm. V bludišti jsou docela příjemné puzzly - tlačítka, které odhalí řetězy ve zdech, jejichž zatažením se otevře další cesta dále. Jsou tu pak neviditelné tlačítka na zemi, některé je nutno zatížit. Zjišťuji, že je důležité hrát hru se zvukem a nenechat si jej přehlušit např. poslechem CD. Ona hudba ve hře je docela příjemná a atmosférická, tak je to dobré i z toho důvodu, nicméně důležité je praktické hledisko. Neviditelná plošinka cvakne. Přeslechnout tento zvuk může přinést nepříjemný zákys.


Nicméně, nakonec jsem prolezl třípatrový dungeon s bandity, ve vězení nacházím jen kostry, evidentně všichni vězni zemřeli, v jedné cele nacházím prsten obchodníkova syna a je mi jasné, že kostra ležící vedle bude jeho.


Je na mě, abych sehrál i roli posla nepěkných zpráv a vracím se do Kamelotu a informuji obchodníka Sicka. Smutný obchodník mi dává nakonec meč, který měl určen pro svého syna.

Meč není špatný, ale damage cca za 11 hit pointů pořád není nic oproti trojzubci, který dává 24 :-)



5.5.2019, Logistické problémy - příjemné exploity:
Do třetice dnešních postů do deníčku se budu věnovat dalším obecným postupům ohledně peněz, jídla, vývoje postavy.

1. Postup na level 2 (po 41 Exp.), postup na level 3 (181 exp), postup na level 4 (691 exp), postup na level 5 (921 exp!!!)
Tady si všimněme, že do levelu 4 byl postup na další level podmíněn cca 3,5 násobkem hodnoty expů získané pro stávající level. Postup na level 5 nepotřeboval ani dvojnásobek, logikou by bylo získat ten level na 1921 expech, tak nevím, jestli je to bug a autoři zapomněli v pravidlech hodit před tu 921 ještě jedničku, anebo chtěli vyvážit průběh hry, protože první dva dungony nasypou hráči hromadu expů, ale po té je opět hráč odkázán na dlouhou dobu na jedno a dvou expové vlky a žáby. Ale takovou sofistikovanost bych při celkovém systému hry od autorů moc nečekal :-)


2. Hra je úžasná svou možností kombinatoriky ohledně toho, co jde ve hře dělat a čeho jde využít. Něco je nutno využívat ale není to zadarmo a hráč se k tomu musí dopracovat. Chcete-li exploit na jídlo, musíte se dopracovat k level upu a pořádně navalit body do kradení na úkor všech ostatních schopností. To je asi jedna z mála her, co jsem v životě hrál a libuji si v exploitech, protože k nim vede složitá cesta, abyste jich mohli využít, byť tam najdete spoustu nelogiky a pomocí grindu i kapku nabourání zbytku ekonomického systému. Ale pořád lepší ekonomický systém, ve kterém lze kombinovat, než ekonomický systém, který je zcela k ničemu (jako u Abandoned Places 2). Autoři se s logikou a vyvážeností 2x nepárali, ale vsadili na to, že když s tím půjde pracovat, bude to bavit a to se jim podařilo :-)


3. Exploit č. 1 jsem pospal, kradu jídlo a tak jej mám dostatek.

4. Naprosto zásadní postup ve hře nastal po level upu na level 4, skill kradení přes 30 umožňuje ukrást více než jen mrkev, a tak jsem začal krást prsteny, které jsem před tím prodal. Znovu prodej přinese 10 zlatých. Grindeři jako já zaplesají a klidně obětují den rýžováním peněz kradením a znovu prodejem, abyste si koupili komplet nejlepší zbroj, která je v obchodě k mání, Mythril. Nemá cenu dále zvyšovat kradení nad 50 a zkoušet vyšším skillem tu zbroj ukrást, protože ty bodíky už je lepší investovat jinam a raději krást prsteny a získat dost peněz na to, abyste zbroj koupili. Trochu mi to připomnělo Ishar 2, kde mi bylo žinantní využít na vahách cheat na prachy a místo toho jsem asi 14 dní mlátil respawnující se loupežníky, dokud jsem neměl prachy na kompletní chaos zbroj :-)
Abyste si nemysleli, že je to jen klikačka ukrást, prodat, tak ani náhodou, je za tím mravenčí práce a tuny loadů, protože vás zhruba tak co třetí pokus chytí :-)


5. Nakonec tedy získávám dost peněz a kupuji komplet Mythrillovou výbavu. Trocha zklamání je u Mythril sword, stále nepřekonává sílu trojzubců :-)
S Mythril zbrojí mi žáby ani vlci už neučiní ani škrábnutí. Ale abyste nemysleli, neznamená to, že projdu teď vše hravě s prstem v nose, protože jsem zkoušel jít tři míle na sever a tři míle na západ, kde by měl být klíč, jak jsem se dočetl na úplném začátku hry, a tam jsou jakési elektronické oka, které jsem ani neškrábnul a hned mě sejmuly.


Pro přehled, jak postupuji světem, dávám obrázek poznámek, které si vedu pod mapou světa a k jednotlivým lokacím zaznamenávám, které mám zmapované, v kterých se nachází podzemní dungeony, příběhové nebo mimo příběhové lokace, na jaké jsem narazil případně neřešitelné problémy, abych se pak mohl vracet zpět a nemusel znovu šmejdit po venku s tím, jestli jsem náhodou tadyhle ještě nebyl. Hra je známá svou cestovatelskou obsesí, když chodí hráč pěšky a pro mnohé hráče s málo penězi to byla jediná forma přepravy. Zatím tak cestuji taky, ale už vím, co je to vracet se někam třeba 6 mil. V každé lokaci je ale chaloupka s přepravcem (asi nějaký spešl dostavník), stojí to prachy, ale asi jej začnu využívat. Jelikož jsem se nacvičil ve zlodějství, bude to hračka to šetření :-)

V hlavě se mi rodí poznámky a budoucí popis hry a nemůžu se zbavit myšlenky, že tohle je česká krokovací obdoba hry The Elder Scrolls Arena mixnutá prvky Lands of Lore :-) Jestli budu psát recenzi, napíšu proč.


9.5.2019, hrad královny Guinevery:
Severozápadně míli od Kamelotu je hrad královny Guinevery. Služebná mi sděluje, že královna odjela do klášteru Imlad. Služebná to tedy zprvu nechtěla prozradit, královna jí přikázala nikomu to neříkat, ale po té, co jsem jí sdělil, že je král těžce nemocen, tak kápla božskou.
V hradě je místnost se zavřenými dveřmi a deseti páčkami. Na kombinaci jsem nepřišel, zřejmě je to úkol na později.


Mimoto jsem prošmejdil spoustu dalších venkovních lokací. Našel jsem válečné kladivo, které dává podobný damage, jako mé trojzubce, tak si jej nechávám do zálohy, když se trojzubce zlomí.


Tři míle na západ od hradu královny jsem narazil na dungeon, zřejmě nějaký boční mimo příběhový. Narazil jsme tam na dveře, které mají tlačítko, ale po stisknutí se stejně neotevřou. 


Dále jsou tam dvě totožně vypadající chodby tvarované do obdélníku a na jedné stěně mají obě tlačítko ve tvaru oka. Taky jsem nepřišel, co s tím. Co dělá páka za zamčenými dveřmi, tak na to jsem taky nepřišel. Takže nechávám na později. Je zde i chodba, která mě pořád vrací zpět. Možná ta je klíčem k řešení.


Dvě míle západně a dvě na jih od Kamelotu se nachází další hrad. Je zde několik místností se zamčenými dveřmi. Procházím, co se dá, je zde několik předmětů, nějaké lahvičky, zbraně. Jelikož jsem nepřišel na to, jak dveře otevřít, nechávám hrad být a vydávám se prozkoumávat dále okolní lesy.



11.5.2019, lesy:
Systematicky procházím venkovní lokace a nic zvláštního se v podstatě neděje. Pobíjím žáby a vlky.

Bohužel jsem narazil na zásadní bug. Zjistil jsem, že udělat si někde skladiště a hromadit tam věci, je kravina. Hra má totiž určité limity, zřejmě množství předmětů na lokaci. Jak to přepísknete, tak věci ze země zmizí.
Totéž platí pro obchody. Říkal jsem si ok, udělám skladiště z nich a rozhodl jsem se vše, co najdu, prodat, i když třeba za nulu, s tím, že si to jako uskladním u obchodníka a až to budu potřebovat, tak si to ukradu. Jedná se hlavně o byliny. Jenže jak jsem přepálil skladiště i obchodníkovi, zmizely mu z obchodu zásoby veškerého zboží a neměl nic. Takže load a na tohle si budu dávat bacha, z lesů už nesbírám tak nic, co bych nepotřeboval akutně k užití. Raději si v mapě zaznamenávám, co na kterém místě leží, kdybych se proto někdy chtěl vracet.

12.5.2019, recepty:
Dosavadní postup, který jsem zvolil, má i svá negativa. Systematické čištění okolí, kdy se zatím vyhýbám dějové linii, způsobilo přetlak věcmi, bug, který se díky tomu projevil jsem popsal před tím. V tom se mi komplikuje záznam vyčištěných lokací, mám je zmapované, nepřátele pobité, ale věci již nechávám ležet na svém místě, nesbírám ani byliny, ani lahvičky s lektvary. Zaznamenávat ovšem do mapy, kde jsem co nechal ležet, bude vzhledem k počtu sektorů do budoucna dosti zmatečným a nepřehledným. Vlastně je asi jedno, co jsem kde nechal ležet, pokud to není quest item nutný k dohrání hry. Dosavadní postup dávám do přílohy a zároveň si zde odkládám seznam receptů z knih, které jsem si přepsal, abych ty knihy nemusel s sebou tahat:

1 - Voda + Rhododendron + Camelie = Drž si klobouk.
2 - Nifredil + Simbelmyne + Olej = Výbušná směs.
3 - Olej + Dýmkové koření + Kram + list? = Výbuch ohně (Wrigarův ohňostroj).
4 - Voda + Nicotiana + Camelie = Použít proti nepřátelům.
5 - Lih + Simbelmyne + Dolanské listí + Hyacinth = Pomoc proti dechu skřeta.
6 - Líh + Dolanské listí + Dýmkové koření + Camelie = Kouzelná mlhovina.
7 - Olej + Dýmkové koření + Kram + Kapradí = Lektvar který.....
8 - Heřmánek + Nifredil + Simbelmyne + Acalypha = Prudký jed.
9 - Voda + Acalyph + Rhododendron + Králův lístek (Athelas) + Leberon = Zdokonalení Těla.
10 - Voda + Dýmkové koření + Nifredil = Odpočinek.
11 - Alkohol (ne olej) + Dýmkové koření + Kram + list? = Déšť ohně je odvozen od Wrigarova ohňostroje.
12 - Líh + Athelas + Nifredil = Čarodějčina hostina.
13 - Žluč z medvěda + Dolanské listí + Cameli + Leberon? = Protoplasma.
14 - Medvědí žluč + Dýmkové koření + Camelie + Králův Lístek (Athelas) = Smrtonosný dým.
15 - Voda + Dýmkové koření + Nifredil + Athelas = Zesílení jak po věčném spánku.
16 - Alkohol + Leberon + Simbelmyne = Proti hladu.
17 - Voda + Camelie + Rhododendron = Léčení.
18 - Voda + Nifredil + Camelie = Síla.
19. Líh + Nifredil + vzácné kapradí + Hyacinth = Lektvar proti Ghoulí krvi (Infůze).
20. - Čistý líh + Kram + Camelie = Proti každodením starostem (pít před jídlem).
21. Medvědí žluč + dýmkové koření + Camelie + Rhododendron = Nepoužívat v uzavřených prostorech.
22. Odvar z Heřmánku + Dolanské Listí + Simbelmyne = Léčení
23. Líh + Dolanské listí + Dýmkové koření + Nifredil = Kouzelný dým (Po použití odstup)
24. Rhododendron + Kapradí + Líh = Oživení Démona Síly
25. Heřmánek + Nifredil + Simbelmyne + Acalypha = Vyrvání ze spáru smrti
26. Alkohol + Leberon + Simbelmyne = Proti hladu
27. Voda + Dýmkové koření + Nifredil + athelas = Síla.

Pozn. Athelas se nazývá i jako Králův lístek.


17.5.2019, pokračování questu s dopisem a vězněm:
V Kamelotu jsem dostal za tajnou zdí dopis od jedné ženy, který jsem měl donést do vězení. Stráže mě ale pokaždé vyhodily a já jsem tak tápal, a místo toho procházel okolní lesy. Ale nakonec jsem se rozhodl pokračovat v příběhu místo bloudění, sbírání bylin a pobíjení žab a vlků. Narazil jsem i na jakési obry, které jsem ale ani neškrábnul.


Tady jsem na sebe docela naštvaný, protože jsem zapomněl na to, že přímo v hradě byly taky shopy se zbožím a bylo tam jedno specifické, které na ty stráže ve vězení v druhém městě platí. Je to finta jak na stráže v pohádce S čerty nejsou žerty. V jednom obchodě přímo v hradě prodává vetešník totiž víno. Naštvalo mě to proto, že jsem se tohle dočetl v hintu, tedy v návodu, protože jsme fakt už nevěděl, kudy kam.


Takže víno nakoupeno, odevzdáno strážcům a ve vězení jsem předal dopis Mimonovi, manželovi té ženy z Kamelotu. Za to mi prozradil sídlo Graylina, mudrce v lesích 3 míle jižně a dvě východně od města.


18.5.2019, poznámka k bugům:
Ad bugy - přechod některých lokací připíše 80 000 expů a hra po naklikání bodů po level upu spadne.

Další bug je, že když si někde děláš skladiště, ať už na zemi v jedné lokaci nebo u jednoho obchodníka a máš tam kolem stovky věcí (na kusy), tak ti po položení posledního kritického předmětu ty předměty z lokace nebo obchodu zmizí.


19.5.2019, putování za Graylinem:
Rozhodl jsem se putovat do místa, kde by se Graylin měl skrývat, pěšky. Mou cestu mám zdokumentovanou na mapce dosud projitých sektorů, viz obrázek. Tři míle na jih splněno, teď dvě míle na západ a měl bych po dvou týdnech prolézání lesů konečně narazit na dějovou linku.


Od druhého hlavního města jižně 3 míle a jednu míli na východ, jsem narazil na nepříběhový dungeon.
Červi a šneci byli přísunem dalších expů. dungeon byl třípatrový a měl překvapivě docela propracovanou strukturu nášlapných plošin, pák, zamčených dveří a klíčů.


V cílové místnosti se skrýval otrávený krátký meč a kouzlo ohňostroj.
Na jednom z obrázků je jen tak pro zajímavost obr z lokací 4 míle pod hradem Kamelot, kterého neumím zatím porazit.


Ale já teď postupuji opačným směrem na východ ve snaze konečně navázat trochu na příběhovou linii, král už je nemocen docela dlouho a neměl bych se jen tak poflakovat a bloudit po okolních lesích :-)


Potkávám v určené lokaci konečně Graylina. Po rádoby vtipném rozhovoru s ním se dozvídám, že na královu nemoc je potřeba, a teď věřte nebo ne, překvapivě, Grál. Jenže ten je kdo ví kde a to ví jen prý čaroděj Merlin. 


No, a ten je....samozřejmě taky kdo ví kde. Naposledy prý byl viděn s Morganou. Teda, ten se nezdá. No, a Morgana, ta je prý 5 mil severně od chatrče Graylina. Bez zbytečného dalšího zdržování se vydávám na sever. 


Graylin má na jazyku ještě několik vtipů, no, počítám, že by následoval nekonečný výčet vtipů o Chucku Norrisovi, a on je beztak ten všemocný Grál, a tak se vymlouvám, že si musím odskočit na malou za Graylinovu chatrč a se slibem, že se obrátím při tom zády k fasádě jeho domu, chatrč opouštím s tím, že se tam už nehodlám znovu vrátit.


21.5.2019, setkání s Morganou:
5 mil severně od Graylinovy chatrče, po principiálním zmapování několika dalších okolních lesů, nacházím doupě Morgany.


Morgana je samozřejmě potvora, nejprve mě chce vyslat najít Lancelota, ten prý má něco, co by Morganě přineslo absolutní moc. Pak mi prý řekne, kde je Merlin, který je schopen vyrobit lék pro krále. 


Jako rytíř absolutního dobra jí však sděluji, že pro krále budu sloužit jen dobrým úmyslům a ne zlu. Morgana se rozlítila, ve svém vzteku prozrazuje, že stejně Merlina začarovala a ví, kde má zámeček královna Guinevera. 


Následně mě pověsí na strom, ale dobří bohové mi pomohli a provaz se včas přetrhl díky pomocí ptáčka, který jej prokloval.


27.5.2019, procházení nekonečných lesů + obrázky inventáře :
Zatím procházím lesní oblasti, každý se snažím do posledního čtverce zmapovat. Brzy zveřejním mapu postupu, nechávám si to do momentu, kdy najdu něco neobvyklého. Jo, v rozsáhlých lesích člověk musí hledat. Kdo viděl les, kde je něco neobvyklého na každém kroku, že :-)


Na prvním obrázku vstup do sídla Morgany, tam už samozřejmě nevlezu, po té, co se mě posledně pokusila zabít.



1.6.2019, dlouhé cestování dalšími lesy:
Cestování po kraji a mapování každého sektoru je docela zdlouhavé, bodejť by ne, je zde 160 sektorů lesů. Samozřejmě jsem si to vzal jako výzvu, byť není povinné každý sektor prolézt, mě láká hledat, jestli tu někde není nějaký zapadlý dungeon mimo příběhovou linku.


Po dlouhém putování jsem na severovýchodě jeden dungeon našel. Po jeho prolezení (není rozsáhlý) jsem našel Náhrdelník obratnosti. To se bude hodit.
Dungeon se nachází na mapce pod číslem 23 (viz obrázek). Jinak červeně označené sektory jsou plně zmapovány.


2.6.2019, lesní piknik:
Pokračuji v mapování lesů. Logicky, když vyrazíte do lesa, široko daleko nebude nic. Takhle k tomu přistupuje i hra Rytíři Grálu. V podstatě vsází na nepovinnost projít každý les a vsází na to, abyste si trochu pobloudili, když budete hledat klíčové lokace. Pro ty trpělivější hra v některých sektorech schovala bonusové dungeony, kde se nachází nějaké pomocné předměty.

Nalezl jsem další, v kterém se skrýval meč a kouzlo Uragán.

Po příběhové stránce jsem zatím na mrtvém bodě. Po návštěvě Morgany jsem stále nenalezl, co dále. Mluvila o zámečku Guinevery. Asi jsem se měl tedy vrátit tam, kde už jsem byl a služebná mi řekla, že Guinevera odjela. Možná se tady příběh posunul a až se do jejího zámečku kouknu znovu, tak už bude z cest zpět. Ale to udělám až po prozkoumání všech lesů, stále mě láká objevit všechny bonusové dungeony.

Achtung: V některých lesích jsou dead endy. Prostě past, která vás teleportuje třeba do čtverce, kde je z každé strany strom a z tama se prostě nehnete. Nebo vás v některých lokacích cesta posune o čtverec dále, posunutí je jen jednosměrné, zpět pak jít nejde, ale posune vás to do lokace, kde je jen nějaký malý prostor, z kterého nevede ven žádná cesta. Těchto pastí zde není mnoho, jen pár, ale je opravdu třeba dávat pozor, kde si člověk ukládá pozici. Co mi je záhadou jsou lokace, kde jsou velké balvany. Nevím, jestli je hra třeba tak sofistikovaná, že by nějakým kouzlem šlo třeba balvany vyhodit do luftu. Ale myslím, že autoři takhle daleko nešli. Stejně tak přelétnutí těch jednosměrných šoupátek, to asi taky ne, ale nápad by to nebyl špatný.


3.6.2019, další cesty:
Projel jsem několik dalších lesních prostor, zbývá mi domapovat kousek severní části a bude to všechno.

Narazil jsem zde na další bonusový dungeon (v místě 25). Kromě otrávené dýky a kouzla Ohnivý Vítr tady nebylo nic zvláště zajímavého. Tedy až na jedny dveře, které se mi nepovedlo otevřít.

Kromě toho jsem přišel na další věc. Některé dveře jdou vyrazit, byť jsou zamčené na klíč nebo tlačítkem. Prostě nárazem do nich je otevřete. Ale jen některé, do některých můžete narážet jak chcete a neotevřete je.

Co se týče příběhu, tak jsem se nikam neposunul, návštěva hrádku severozápadně od Kamelotu nic zvláštního nepřinesla, příběh se očividně bude odvíjet jinde.

Od útěku od Morgany jsem vlastně nenašel další indicii, kudy jít, tak mě napadá buď jen dále zmapovat zbytek lesa, je to už jen nějakých 20 sektorů ze 154 a najít klíčové místo. A nebo prolézt zpětně lokace, kde byly nějaké osoby, jestli mi něco neřeknou dalšího (ze zkušenosti z počátku hry ale postavy, které se mnou promluví, buď zmizí a nebo již další dějovou linku nerozvinou. Tak nevím. Jestli je zakopán pes v tomhle a některá postava má na mě promluvit znovu, jdu to zkoušet.

EDIT!!!! - Tak z toho jsem jelen, dal bych ruku do ohně (i když radši ne:-) za to, že jsem Graylina navštívil po extempóre s Morganou znovu a nic se tam nedělo. Ale možná to byl jen úmysl a nějaká pauza ve hře způsobila, že jsme na to zapomněl a jen jsem si myslel, že jsem tam byl. Protože jsem jej navštívil a posun v příběhu nastal. Ale o tom poreferuji zítra. Zjišťuji, že nejvíce zákysu a toho, že hraji hru úplně pitomě prostě pramení z nesoustředěnosti a nemožnosti hrát hru vytrvale souvisle, prostě občas musím dělat pauzy a po návratu do hry lecos zapomenu.

5.6.2019, Příběh 1. Fakticky příběhový dungeon:
Po nějakém tom měsíci bloudění po venkovních lokacích se dá říci, že po navázání na dějovou linku s mudrcem Graylinem jsem fakticky nyní regulérně rozehrál Rytíře Grálu :-) Je to prostě tím, že jsem se na hlavní dějovou linku z počátku vyprdnul, chtěl jsem zjistit, co hra umí, neumí, jaké jsou její limity, co se skrývá venku. Ke zmapování venku mi chybí nějakých asi 20 lokací ve střední části mapy na severu.


Nyní zpět ke Graylinovi, po té akci s Morganou mi prozradí, že potřebuji důležité kouzlo pro osvobození Merlina, je to proti kouzlo proti stvoření draka, které mi dává a k tomu potřebuji kouzlo další, kouzlo velké ochrany, které najdu v nedalekém podzemí, ke kterému mi proklestí cestu medvěd. Tím se mi otevírá první fakticky dějový dungeon, do kterého vstupuji.


Tento dungeon mi činí radost svou komplikovaností. První zádrhel je technického charakteru, na hádanku jsem přišel, jenže nezafungovala. Celo odpolední hledání správného slova nakonec vyústilo v pochopení, že ve hře jde přepínat z anglické klávesnice na českou a lze tak psát diakritiku (přepíná to klávesa F12). Slovo "ozvěna" nakonec tedy šlo napsat i s tím e s háčkem a měl jsem radost, že jsem na tuto hádanku přišel bez pomoci :-) Druhá hádanka, byla docela snadná, spoilovat další odpovědi na hádanky nebudu. Každopádně dungeon jsem prolezl křížem krážem, má regulérní 3 patra. Líbily se mi hodně kombinace plošinek, klíčů, zamčených truhel a zamčených dveří i tajných zdí. Hodně povedené. Ke kouzlu Ochrany jsem se nakonec dopracoval, radost mi činilo, že jsem si tak na vše přišel sám.

Přes to tu zůstává pár záhad. Zůstaly tady v prvním patře jedny neotevřené mříže a taky jedna neodemčená truhla. Budu ještě zkoumat, jak na to. Nápad mám, ale už jsem neměl čas to zkusit. Každopádně jde o nepovinnou věc, jelikož klíčový předmět pro další postup v příběhu mám.
Druhá záhada je místnost s třemi dírami v levelu 2, za nimiž je prostor s nějakými věcmi. Přes ty díry se neumím dostat.

Když jsem psal, že tento dungeon má tři regulérní patra, tak jsou zde ještě dvě bonusové, do kterých se lze dostat teleportem v chodbě nalevo (západ) od truhly s ochranným kouzlem. Teleport mě přenesl do větší sekce s čtyřmi částmi. V těch je propadlo do pátého malinkatého patra, kde se nachází nějaké bonusové věci. Podstatou je v této části kromě bonus náhrdelníku obratnosti si přečíst knihu, která dává návod, jak cestovat mezi dvěma kláštery. Možná to bude nakonec hodně stěžejní věc v pozdější fázi hry. Návod spočívá v řešení, jak pospínat páčky - tímto se mi rýsuje řešení pro místnost v hrádku na západ od Kamelotu, který jsem navštívil hned ze startu, byla tam místnost s deseti pákami.

Každopádně, navštívit hned tento dungeon asi značně usnadní další průběh hry, jelikož kromě příběhových věcí se zde nachází ocelová přilba, ocelové boty a ocelový štít, což je takový základ pro to získat obranu proti vlkům a žábám. Dále se zde nachází další trojzubec, klíčová zbraň, naprosto klíčová proto, abyste ty prvotní nepřátele pobíjeli do dvou úderů. Také se zde nachází kouzla hurikán a oheň, které spoustu nepřátel vyřeší také. Zajímavé je, že i po několika sesláních se tyto dvě kouzla z lahviček nevyčerpaly, tak nevím, kolikrát lze seslat, pokud je to nějaký trvalý kouzlící předmět, tak rovněž teda docela zásadní.


6.6.2019, příběh 2. Hrádek a dungeon ke klášteru.
Jelikož v předchozím dungeonu jsem našel ve 4. levelu knihu, kde byl popsán postup, jak namačkat páky v hrádku severozápadně od Kamelotu, tak se vydávám tam a zkouším kombinaci namačkat. Povedlo se, otevírají se mi dveře a já teleportem vstupuji do dungeonu vedoucího z  hrádku do kláštera. 


Kromě hádanek, na které se mi zatím bez potíží daří přijít, ale jsou fajnové, se zde nachází nové prvky, magické boxy, které patří do nějakého výklenku, který zase otevře něco. V předchozím dungeonu takhle fungovaly různobarevné krystaly. Dále se zde nachází předměty fungující jako klíče do nezvyklých zámků, jako např. tvar slunce. Zatím se po různu plantám mezi dvěma patry, na obrázcích je galerie potvůrek, které tady na mě útočí. Je o poznání těžší se trefit a často musím používat dvě kouzla, které jsem nalezl v předchozím příběhovém dungeonu. Oheň už se mi vyčerpal, teď používám dost hurikán, ten se snad jen tak nevyčerpá, vidle mám sice dvoje, ale jelikož se z dungeonu nejde jen tak dostat ven, tak mohu jen doufat, že se mi zbraně nepolámou.


Jinak musím teda říct, že grafika hry má takové dva rozměry. Prostředí - hrad, město, podzemí, lesy, vypadají parádně, dalo by se říci malebně středověce. Co je však strašné, tak portréty NPC, které s vámi mluví, portrét vaší postavy a taky obrázky potvor jsou hrozné, působí na mě dětinsky, amatérsky, jestli něco kazí hře dojem a bere jí to světovost, tak tohle. Přitom dungeony a jejich puzzly mi ve hře připadají promyšlenější a sofistikovanější, než např. v Abandoned Places 2, který ale prostředím a potvorami navozuje takový ten legendary status, který pořád z Rytířů jaksi marně hledám. Pořád mi to přijde spíše jako středověká pohádka, kde jakoby nemusím mít strach, protože všechno přece dobře dopadne :-) Chybí mráz v zádech, ale zase musím, uznat, že atmoška venku s deštěm, hromy a blesky je hodně dobrá.


6.6.2019, Level Up 6 a 7 :
Takže máme tady konečně žádaný level up na level 6, který se koná někde v rozmezí 6800 - 6900 experience points. Dostávám 22 skill points, které bych nejraději konečně investoval do meče, ale zatím to kašlu, budu spoléhat na mimo skillové zbraně a dávám konečně všech 22 bodů do herbs, protože mám tušení, že už možná v tom klášteře se budu muset spolehnout na nějaká útočná kouzla, které si snad vyrobím.

Exp Points 10 000 - Level Up na level 7. Dávám všech 30 skill bodů, co jsem dostal, do meče.


8.6.2019, Klášter:
Třípatrový, pěkně promyšlený, dungeon vyústil do lesa, v němž jsem nalezl klášter samotný. Takže nyní vstupuji do kláštera.


Rytíři Grálu jsou první hra, která mě donutila využít alchymii a konečně jsem si musel namíchat séra proti jedu a nějaká útočná kouzla. Některé potvory v dungeony šly zasáhnout zbraněmi obtížně a kouzlo ohnivý oblak byl značnou pomocí v bojích. Ještě, že jsem prošmejdil tolik lesů a mám teď dostatek ingrediencí.


V klášteře nacházím královnu Guinever. Sděluji jí, že Lancelot má něco, co hledá Morgana a kdyby jej našla a vzala mu to, tak by jí to mohlo pomoci k vítězství. Proto chci Lancelota varovat. Guinevera ale neví, kde Lancelot je. Dává mi však pro něj růži a prý sám najdu cestu. No, tak uvidíme. Dále mi dává královna radu ohledně Grálu, bude třeba na otázku "Kdo jsem já" odpovědět: "Jsi můj král"



No a teď ještě zmínka k dungeonu, který vedl ke klášteru.

Z hradu Guinevery jsem po naklikání pák našel onu cestu, dungeon. Teleportoval jsem se tam. Nalezl jsem místnost s názvem cesta králů a v té místnosti se nacházely dva teleporety a jedny dveře, zamčené na symbol oka.

U dvou teleprotů byl nápis, u jednoho "Projde jen nejchytřejší" a u druhého "projde jen nejsilnější"

Vybral jsem si cestu pro nejchytřejší. Dungeon měl takovou strukturu, že se mapou vyplnila jen spodní polovina mapy. Ta mě zavedla přes tři patra pak ven do lesíka s klášterem. V klášteře leželo oko. To jsem vzal a určitě všechny vás napadlo, že slouží k odemčení dveří se symbolem oka v té místnosti s teleporty. Ano, je to tak, a otevírá cestu nazpět do hrádku, do místnosti, kterou otevírala kombinace deseti páček.



To bych ale nebyl já, neprozkoumat všechno a tak jsem díky tomu přišel o drahé hodiny. Samozřejmě, než jsem se vydal ven, tak jsem chtěl zkusit tu druhou cestu "pro nejsilnější" Tady podotknu, že ten teleport je jen jednosměrný a je pak třeba prolézt ty tři patra směrem ke klášteru. Po docela úmorných bitkách, kde jsem hodně loadoval, protože zdejší kobry a orkové mi způsobovaly otravu a brzy mi došly ingredience na výrobu séra, jsem prošel horní polovinu oné mapy, tedy horní polovinu prvního patra a dostal jsem se ke dveřím, které vedou do společné chodby se sekcí pro nejchytřejší a z tama pak do druhého patra.


V čem spočívá ale ten průser? Že dveře do společné chodby s druhou sekci jsou podivně zamčené, na zdi přeblikává nějaký obrazec a ten mi hlásí, že zámek je zamknutý. A já pochopitelně nemám nic, čím bych jej odemknul a cesta ven z této sekce prostě neexistuje. Po dlouhém čase pátrání jsme to vzdal, loadnul zpět ke klášteru a byl naštván, že jsem ztratil drahocené hodiny hraní. Jak se zdá, průchozí bude jen jedna sekce a tím se vám zavírá možnost projít sekci druhou. Jako projít si to můžete, ale pak dead end, konec a load. Je to škoda, protože pobíjením zdejších potvor jsem nasbíral docela hodně expů a toho všeho jsem se musel vzdát. Zjevně není možno při jednom hraní absolvovat obě sekce. Holt, prošel jsem si sekci pro nejchytřejší, nemůžu už absolvovat tu pro nejsilnější a naopak.

9.6.2019, mapa postupu, alchymie:
Trochu jsem zaktualizoval mapku dosavadního postupu.

Jinak se musím zmínit o alchymii. V podstatě v žádné hře mi nikdy nepřišla důležitá, vždycky jsem vše vyřešil jinak, bez toho, abych musel hromadit v inventáři hromady bylinek, lahviček, prázdných lahviček a podobně. Nebavilo mě to štosovat a pak řešit, která z dvaceti bylin je na co a jak z toho uklohnit jeden lektvar, který mi přidá sílu a já zabiji následnou potvoru o 2 seky rychleji. Rychlejší je jí prostě zabít na 4 seky a asi jsem se ještě nesetkal s tím, že by to bylo klíčové a rozdílové ve smyslu - buď souboj nedám a nebo jej dám jedině s použitím alchymie. Jednoduše řečeno, na alchymii jsem nikdy neměl, nemám a nebudu mít trpělivost. Jediná hra, která mě nutila něco míchat a vytvářet něco vlastního byla dosud jen Legend The Four Crystals of Trazere, kde jste museli logicky z ingrediencí, které dělaly nějakou jednotlivost, namíchat v nádobce kouzlo, které vytvořilo nějakou souvislou posloupnost, skoro jako byste programovali, co se má postupně po sobě udát a takhle to fakt fungovalo. Ale to jsem odbočil.


Rytíři Grálu jsou tedy druhou hrou, která mě donutila k alchymii a pokud hra k tomu vyloženě donutí a je to součástí řešení, tak nemám nic proti a s alchymií si pohraji. Ne, že by teda RG nutily vyřešit alchymií nějaký puzzle v dungeonu jako je tomu u Legendu, to ne. Ale survival pojetím postupu od samého začátku hry vás mnohdy hra prostě dotlačí k tomu, si to sérum proti jedu namíchat, protože když vás něco otráví, tak jiná cesta není. Stejně tak útočné kouzla (různé obdoby molotovů) jsou místy nezbytností. Vlci a žáby dávno nejsou problém, 1 - 2 údery. Ale jak jsem se ponořil do příběhových dungeonů, tak tam jsou opravdu nepřátelé, které je někdy problém zasáhnout a je jisté, že ony zasáhnou vás a obvykle je to s nějakým tím hadím, štířím jedem, nebo ghoulí či skřetí otrava krve. A tady už se prostě bez té magie neobejdete a už mícháte, kombinujete, přemýšlíte, jaké útočné kouzla udělat a vyhnout se tak zdlouhavému šermířskému souboji, který může skončit všelijak. Takže tady za tohle pro hru opravdu body nahoru, hrál jsem snad všechny klíčové dungeony a zatím v žádném jsem nebyl nucen, jako tady, si nějaké to kouzlo připravovat.


9.6.2019, hledání Lancelota:
Růže, kterou mi dala Guinevera je zavřená, ale jakmile se přibližuji k tomu prostoru na severu uprostřed, tak se rozvíjí - rozkvétá. Vypadá to na indikátor místa, kde by se měl Lancelot skrývat. Zvláštní náhodou jsem si zrovna tento prostor nechal na mapování nakonec. Docela fajn náhoda.


A taky se mi vlastně zúročilo, že jsem prostě mapoval sektor po sektoru celý venek, hra mě teď k tomu vlastně stejně dohnala, nemít to zmapované, tak bych teď bloudil po všech čertech a přemýšlel, kde vlastně Lancelot může být a stejně bych mapoval čtverec po čtverci, než bych si všiml, že se růže někde rozvíjí.


Takže teď domapovat pár čtverců na severu a kompletace mapy bude takřka u konce, kromě tří sektorů u jezera na jihozápadě, kde byly těžké potvory, které mi nešly zabít. Ale teď, jak umím tu alchymii, tak by to mohlo jít i tam.


Jinak pro obrázek dávám pár venkovních sektorů, ať si uděláte obrázek, jak například vypadá pár ze 156 venkovních sektorů.

11.6.2019, Příběh 3. Dungeon k Lancelotovi:
Růže mi ukázala, že se nacházím v prostoru, kde se skrývá Lancelot. Sektor obsahuje takovou menší fintičku. Schopnost vnímání vám neukáže prostup mezi stromy. 


Takže tohle byla otázka pokusu omylu, když jsem sektor plný teleportů, které mě vyvedly daleko pryč a musel jsem pak celou oblast obcházet nebo si zaplatit cestu, celý zmapoval a cesta dále nikde. 


Jen severovýchodní část zůstávala nezmapována, ale nevedla k ní cesta. Jediné, co se nabízelo, bylo zkoušet prostoupit stromy a jedno místo zafungovalo. Nacházím tedy vstup do podzemí a hurá do dalšího dungeonu, kde by se měl Lancelot schovávat.




Dungeon s Lancelotem je malinký, ale i tak dal zabrat. Nejhorší bylo proběhnout 4 dírami, které se porůznu zavíraly a otevíraly. Po dlouhém studování jsem zjistil, že v tom prostě nenajdu systém, který bych skloubil se svou zručností, zkoušet taktizovat a čekat vždy vedlo k pádu do díry a bylo mi jasné, že tady to bude prostě pokus omyl a šlo o to proběhnout je na jeden šup bez přemýšlení. Nakonec se to povedlo.


I zde však po zajímavé kombinaci drahokamů, klíčů a páček nacházím pár nedořešených věcí a nevím, zda řešení mají. Jedna truhla za dřevěnou mříží a pak dvě chodby uzavřené neprostupnou pavučinou. Prostě k tomu se dostat nešlo. Ale to hlavní, proč jsem sem přišel, jsem vyřešil a nakonec jsem se dostal do skrýše Lancelota.


Ten byl chvíli naštvaný, že jej našel jeden z rytířů kulatého stolu, chvíli mi nadával, než jsem mu sdělil, že jsme jej přišel varovat před Morganou, která mu chce sebrat něco, co jí dá neomezenou moc. Lancelot mi předává Náhrdelník slunce, jediný klíč ke Grálu. Mám jej uschovat u sebe. No ok, beru to teda na sebe, přijímám náhrdelník a vydávám se na další cesty, tentokráte budu pátrat po Merlinovi.

12.6.2019, splnění restu v dungeonu ke klášteru:

Než se vydám dále po ději ve hře, tak jsem si splnil jeden restík, druhou část prvního patra dungeonu ke klášteru. Tím je mapa kompletní a získal jsem důležitých pár expů pro postavu vybitím potvor, kterých tam bylo dost.


Opravdu to nebylo povinné, protože ke klášteru stačí dojít splněním jen té sluneční části moudrosti. Ale měl bych takový pocit nesplnění všeho, co šlo a tak jsem prošel i tu měsíční sekci síly.


Děkuji za to opět hráči Janovi, který mi dodal hint, jak na to, protože tam je docela pěkná finta s tlačítkem, které poprvé odhalí truhlu v jiné části dungeonu a po druhém stisknutí zmizí, ale to až po té, co vezmu klíč z té truhly, kterou tlačítko odhalilo. Před tím jsem si totiž myslel, že tudy cesta nepovede a že splnění jedné sekce znemožní splnit druhou. Ale jdou fakt splnit obě.

13.6.2019, Příběh 4 + level up 8: 
Nyní jsem se vydal do dungeonu, na mapě číslo 5, úplně na severozápadě mapy.



Nacházejí se zde elektrické oka, které se mi daří porazit jen kouzly, nedaří se mi je zasáhnout zbraní. Po zabití jednoho jsem docílil level upu na level 8 (kolem 21 000 expů), dostávám 18 skill pointů, které dávám všechny do meče.

15.6.2019, Příběh 4. Dungeon s klíčem:
Tak se prokousávám tímto dungeonem. Počáteční frustrace, že se zbraní netrefím do ok druhého stupně, do těch, co hryžou, ne do těch, co sesílají blesky a pak jsou tu jakési poletující larvy či co to je, které taky netrefím a když ony trefí mně, tak mě ještě nakazí ghoulí krvi, pomalu mizí. Jistí to naštosováním dostatečného množství oleje + dýmkového koření + kramu + list Camelie = Ohňostroj. Platí na oba nepřátele, které nedokáží trefit fyzicky. Takže jsem s tím docela pohnul a nyní jsem asi za polovinou 3. levelu tohoto dungeonu.


Postava s dvěma prsteny inteligence dokáže konečně poznat, co umíchala, nevím, jestli to bylo dílem náhody, že před tím to nerozeznala, nyní již ten ohňostroj umíchám docela v pohodě, navíc jsem přišel na to, jak umíchat protilátku proti otrávení ghoulí krví.


No, tak nakonec teda velký oddych, že to půjde, už jsem se docela bál, že jsem narazil na nějaký svůj limit v této hře a dále to nepůjde.

Štěstí je, že tady není respawn a těch nepřátel není tolik. Takže taktika ustupování, někdy úkroků, chrlení kouzel ohňostroje, v každé ruce mám jednu láhev a v inventáři další vždy 4 do zásoby a jde to kolikrát i bez škrábnutí.


Skok na level 9. Kolem 36800 Expů.
Dostávám jen 16 skill bodů, s dalšími levely se povážlivě zisk bodů snižuje. Dávám vše do meče.
Jinak se nacházím v Dungeonu s klíčem, 4 úroveň.
Našel jsem zde vylepšený Mythrillový meč. A povedlo se mi vyřešit v 3. levelu pár zapeklitých puzzlů. Je zde třeba navíc dávat bacha na sekce, za kterými zapadnou dveře a nejde z nich prostě ven.


16.6.2019, příběh 4. Dungeon s klíčem level 4:
Přiznávám se tady přede všemi, že v tomto malinkém levelu došlo k závažnému selhání a tady jsem opravdu po návodu sáhnul.

Vyhořel jsem totiž na pilíři, na který se měl dát drahokam. Nevšiml jsem si, že mi hra v dialogovém okně vypisuje jakési barvy a první, co mě napadlo, plesknout na něj červený drahokam, který jsem nalezl o level níže. Poprvé se však u takového pilíře stalo, že po položení nešel vzít zpět. Tak si říkám, ok, asi tady patří, hra mě nechce mást tím, že by mi jej vydala zpět a já tak hledal jiné řešení.

Jenže z téhle malé sekce nevedla cesta už nikam. Kromě místa s třemi tlačítky ve třech různých chodbách. Pomačkal jsem všelijaké kombinace a nic se nestalo. Pro jistotu jsem si zašel do levelu 2 pro drahokam žlutý, kde jsem taky jeden položil na pilíř v tom levelu. Sundat šel. Tak jej beru do levelu 4, pokládám na pilíř a i on se zasekl a nejde sundat. Tak si říkám, aha, ještě to bude chtít ten třetí, zelený z levelu 1. Putuji tam, beru drahokam, vracím se do levelu 4, dávám na pilíř a ani on pak nejde sundat, jenže se stále nic neděje. Tak mě napadá, že já to zkonil a má se to dát v jiném pořadí. Jenže jak na to přijít, to mě hra bude nutit k loadů, když zvolím špatný postup? Značně jsem znejistěl a koukám do návodu. Poprvé tak řeším puzzle v dungeonu u této hry návodem (když nepočítám nepovinnou sekci v dungeonu cestou ke Guineveře, kde mě naťuknul Jan).


A tady přiznávám, že buď bych na to nepřišel, nebo by mě hra opravdu nutila k x loadům a navíc bych se zděšeně strachoval, že řešení je napříč těmi 4 levely, kterými jsem už prošel a udělal jsem někde něco blbě.

Takže první zjištění, v té sekci jsou tři čtverce, které vypisují barvy - Fialová, žlutá, červená. No jo, jenže nemám fialový drahokam, co s tím? Kratičký level a krátký popis v návodu bohužel svede mé oči k řešení těch tří pák. Ony se nemají tisknout všechny v různých kombinacích, jak jsem zkoušel, ony mají být stisknuty dvě a jedna z nich ne. Tohle mě teda nenapadlo, no. Zoufalství, zbrklost, strach z pokaženého příběhového dungeonu, s kterým se pachtím dva dny. Po stisknutí dvou tlačítek mizí stěna a za ní je fialový drahokam.

Největší prasárnou ovšem zůstává to, že hra blokne špatně položený drahokam a nechce jej vydat, tím znemožňuje hráči puzzle dále řešit a nutí jej k loadu. Škoda. Kdyby mi vydala hra drahokam ze sloupku normálně zpět, zkouším jiné varianty a dal bych si práci i s těmi páčkami.

Ale co, dále se tím trápit nebudu, už v mnoha hrách jsem zakysnul takto zoufale a pomohl si s návodem, tahle nebude výjimkou. Spíše je vždy otázkou času, kdy se tak stane.

16.6.2019, příběh 4. Dungeon s klíčem level 5:
5. level byl zapuzzlovaný pekelně, ale na vše se dalo přijít, po levelu 4 bych si tak jako tak přišel na vše sám, i kdybych na to měl přicházet třeba měsíc :-D Včerejší půlnoční neúspěch ve mě bude hlodat ještě hodně dlouho, obzvláště, když řešení nebylo vůbec nějak zvlášť obtížné, chtělo to jen více si všímat. Až zase někdy o půlnoci nebudu moci na něco přijít, bude lepší hru vypnout a nechat to na ráno, s čerstvou myslí, s menší náchylností k tomu to vzdát, abych to měl rychle za sebou a mohl jít spát :-)


V 5. levelu jsem našel klíč a jakousi pečeť. Jelikož mi došly ingredience na ohňostroj, byl jsem docela rád, že jsem sejmul i poslední potvoru v tomto levelu, nyní se mohu vydat zpět do Camelotu do místa, kde byly zamčeny dveře, kde byl odkaz právě na tento dungeon.

Stavím se ještě ve městě, kde si nagrinduji ingredience do lektvarů a nějaké to jídlo.

Poprodávám mythrilové zbraně a zbroj, které jsem našel ve zdejším dungeonu, jelikož už veškerou mythril výbavu dávno mám, ale peníze se budou z prodeje hodit.

17.6.2019, Příběh 5. Dungeon pod Camelotem Level 1&2 - Level up 10:
57 000 Expů mě dostalo na level 10, dostávám 14 skill pointů, vše opět dávám do meče.


Pečeť z předchozího 4. příběhového dungeonu otevírá dveře k příběhovému dungeonu 5.

Ten se nachází pod Camelotem. Zběžně probíhám první dva levely, díky kterým získávám spoustu cenných expů pro zmíněnou 10. úroveň postavy. Jsou tu fakt miláčci. Velice odolní mravenci a krabi, na které jsem už vyplýtval 8 lektvarů ohňostroje. Ale jde to, stačí si najít ústupový prostor, nějakou dlouhou chodbu a nenechat je k sobě přiblížit.



17.6.2019, příběh 5. Dungeon pod Camelotem Level 3&4:
Sestoupil jsem do sekce, která vypadá jak jeskyně, možná ledová, nebo kamenná...obývají ji tihle miláčci, viz obrázky.
Zatím je zde cílem hledat nalomené krápníky, které po zlomení otevřou další oblasti.



17.6.2019 Příběh 5 Merlin:
Golemové i netopýři byli snadným soustem pro mé ohňostroje, takže jsem nakonec hladce tento dungeon prošel. Akorát jsem minul spletitou docela rozsáhlou sekci, kam už mě pak hra po projití k Merlinovi nepustila, což je trochu škoda.



Jak jsem to zjistil, tak jsem cvičně loadnul před sekci s Merlinem a zkoušel jít nejprve na jihovýchod místo na jihozápad mapy a asi bych tam na pár potvorách ještě nasbíral pěkné expy, ale jinak tam vesměs nic zajímavého nebylo. Tak jsem loadnul zpátky.


Merlin je zamrazen v jakémsi kameni. Tady dávám do rukou kouzla, Obrana a Ohnivý dech, po kterých jsem se pídil ze začátku hry. Merlin je osvobozen, pokecáme o dění ve světě, počasí, oteplování (díky němuž se dostal chvála bohu Merlin z ledu).


Každopádně Merlin mě nasměrovává na dungeon s Grálem. Řekne mi hint, odpověď na jednu otázku, než mi řekne odpověď na druhou, bohužel zemře. Takže tak jednoduché to prostě ještě nebude. (Pozorní čtenáři jistě vědí, že na tu druhou otázku mi prozradila nechtíc odpověď již Morgana, mylně si myslela, že si tu informaci odnesu do hrobu :-)


A mně zbývá ještě pár úkolů - zůstalo tu pár dungeonů mimo dějovou linii, kde zůstalo něco zamčeno a nevím, zda stojí za to se vracet a zkoumat, zda tam ještě něco zajímavého nebude. Tuším, že zbroj mám nejlepší, co ve hře je, u Merlina jsem našel meč ohně. Přiznám se, že z vyprávění o hře znám hint, že si mám koupit ještě jeden. Vím, že jeden prodává obchodník přímo v hradě. Tak tam nakupuji druhý meč ohně.


Asi to budu směrovat rovnou do dungeonu s Grálem, ještě se předzásobím jídlem a bylinami a půjdu na to. A ještě mi tam v tom okolí zbývá domapovat poslední 3 venkovní sektorky. Dungeon s Grálem je totiž na jih od hradu Kamelotu.




18.6.2019, před finále jsem chtěl splnit některé resty:
Dungeon mimo příběh v místě 6 - poučen z některých forem puzzlů jsem se vrátil k zaseknutým dveřím a dvěma okům. Vtip spočíval v tom, že jedno konkrétní oko muselo být otevřené a druhé zavřené, pak zafungovalo tlačítko u blokovaných dveří. Prošel jsem díky tomu celý level 1.
Vstup do levelu 2 - za teleportem jsou dveře, ke kterým musím najít dva klíče. Takže hurá do toho. Procházím spleť tlačítek, plošin a řetězů. Projito několikrát, vyzkoušeno všechno, jenže klíč mám jen jeden. Dále tu jsou troje zavřené dveře, ale tlačítko ani zámek k nim nikde a žádná plošinka na ně neplatí. Po asi hodině usuzuji, že mě tady hra tahá za nos, prostě druhý klíč jsem nenašel. Takže jdu ven a nechávám to být.

Dungeon mimo příběh v místě 17 - vracím se zde, neboť po projití dvou levelů se dostanu do levelu třetího, kde je malá místnost a tam zámek. Zkouším nějaké finty v levelech 1 a 2, ale opět tady prostě na řešené nepřicházím, takže to taky nechávám být.

No, ne všechny sidequesty jsem splnil na 100%, ale jsem rád, že aspoň dva levely + vybití potvor = cenné expy, takže nebylo to úplně zcela nadarmo. V této megarozsáhlé hře je třeba se prostě smířit s tím, že nebudu mít splněno vše.

Takže nyní na jih od Kamelotu k jezeru, najít dungeon se Svatým grálem.

Poslední dva venkovní sektory pročištěny. Okolí dungeonu s Grálem hlídala docela tuhá skvadra vojáků a obrů. Vyplýtval jsem na ně spoustu ingrediencí do svého ohňostroje. Ale vzduch je již čistý.

Takže lehká rekapitulace inventáře, finální mapy, a jdeme na to.





18.6.2019, příběh 6. Chrám s Grálem levely 1&2&3:
Hned po vstupu do Chrámu (budu to mu říkat chrám, ne dungeon) mě překvapila síla nepřátel. Jako bych byl zpět na začátku a neměl na sobě žádné brnění. 3 zásahy a jsem mrtvý. Takže nutné je uhýbat, útočit ze zálohy, nikdy ne tváří v tvář. A hlavně, pořádně je jde zasáhnout jen ohnivými meči. O to nic, klidně to jimi budu všechno rubat a bude to v pohodě. Jen se trochu děsím toho, jakou mají životnost, protože přijít o tyhle meče, tak nevím, co bych dále dělal.


Level 1. Zde nebyla žádná složitost. Už jsem se naučil z předchozích puzzlů, že když je nějaká páka za dírou, hodím na ní nějaký předmět. Pak je tu klasika - najít klíč, odemknout dveře a sestoupit do levelu 2. Jedna sekce spadající do tohoto patra je jakoby o patro níže, ale je docela malá a nebudu ji tak nazývat levelem 2, tohle číslování si nechám až na level, do kterého vstoupím schodištěm, tam se nachází brutální pasáž pastí, které se po různu spouštějí a proběhnout to je docela ořech. Musel jsem si vypomáhat mícháním lektvarů na léčení, protože tohle proběhnout bez vážných zranění prostě nelze. Ale nakonec splněno, klíč získán, zpět nahoru a odemykám vstup do levelu 2. Akorát mi zde zůstávají ještě jedny zavřené dveře, nepřišel jsem prozatím na to, jak je otevřít, ale vstupu do levelu 2 to ničemu nebrání.


Level 2. Tady jsou matoucí neviditelné teleporty ve 4 sekcích. Cílem je odstranit teleport v jedné z nich, kryje totiž schodiště do levelu 3. Pouštím se tedy do dalších tří sekcí, do kterých mě hodí teleporty, postupně je projdu. Hlavní fígl spočívá v jednom neviditelném tlačítku v jedné místnosti. Není viditelné ani na mapě. Právě tohle tlačítko v jedné z těch tří sekcí odstraňuje teleport bránící vstupu do levelu 3.


Level 3. Tak tady máme nový problém, políčka jsou pokryty jakýmisi jedovatými kalužemi a každý krok vás zraňuje. Naštěstí jen o 1 HP, ale jelikož jde o spletitý labyrint, v kterém musíte najít 2 klíče k otevření dveří budete rádi za každičký ostrůvek klidu, který naleznete. Musel jsem se opět snížit k tomu, abych si namíchal léčivý lektvar :-)


19.06.2019, chrám s Grálem level 4
V předchozím levelu mě kapku potrápila hádanka ohledně počtu skřetů na poli. Asi nejsem moc dobrý počtář nebo jsem si neuměl na to odvodit ten správný vzorec, spočítat jsem to uměl až po zjištění, kolik těch skřetů fakt bylo, tak už bylo snadné se dopočítat tam, ale zpětně mi to prostě nešlo, rozdělit to na počet čtvrtin mě napadlo až prostě posléze :-) A jak jsem na to teda původně bez výpočtu přišel? Tupým zadáváním čísel do odpovědi, dokud to neklaplo :-)


V levelu 4 je taky záludná hádanka. "V létě jako sud bez klínu, v zimě jako natrhnutá peřina.". Nápad jsem měl hned, ale nevyšel a tak jsem bloumal minuty, jak na to odpovědět. Jo, pak mi to došlo, co zkusit ten prvotní nápad v množném čísle. A bylo to přesně ono :-)

Jinak se v tomto levelu, kromě toho, že změnil zbarvení, neudálo nic zásadnějšího, než že bylo třeba pohnout šipkami, ale jen těmi, které směřovaly k jedněm dveřím, ty se pak otevřely. Finta s prohozením předmětu teleportem, aby se mi před nosem nezavřely jedny dveře hned po té, co jim projdu, mě taky nijak nezaskočila. V jedné místnosti nacházím krásné nárukavníky inteligence, přidávající 7 bodů do statistiky inteligence, tak si to beru do zásoby. Mohl bych asi zahodit dva prsteny, které přidávají k inteligenci 2 body každý, abych uvolnil místo už tak k přeplněnému invetnáři. Ale co když někde budu potřebovat megainteligenci, tak raději zahazuji dvoje mythrilové vylepšené meče, když tak si tu pro ně zajdu, kdyby mi ty dva ohnivé, co mám ,nestačily.


Zlaté boty co jsem našel jsem chtěl původně neprozíravě vyhodit, ale honosily se přízviskem vylepšené a překvapivě dávají více ochrany než ty mythrilové, co mám na sobě. Takže výměna byla jasná. Budu tu pochodovat v modré zbroji, ale se žlutými botkami :-)

Jinak potřebné klíčky nalezeny, dveře odemknuty, sestupujeme do levelu 5

19.06.2019, chrám s Grálem Level 5&6&7:
Level 5. - kromě jedněch zabouchnutých dveří je zde velká hala, samé sloupy a na stěnách jedno tlačítko vedle druhého. Každé odkryje sloup, pod nímž je klíč. Za chvíli mám sbírku asi 20 klíčů. Na druhé straně tu máme chodbičku s dírou. Skáču do ní, budeme to považovat za level 6. Jsou tu zamčené dveře a teleport zase zpět. Je jasné, že tady na ten zámek mám zkusit, kterýpak z těch klíčů bude pasovat.


Level 6 - i když jsem se sem dostal dírou z levelu 5, budu to číslovat jako další level, byť tady mě čekala velmi snadná hádanka, jsou zde další zamčené dveře hned na dva klíče (ne, tak snadné to nebude, samozřejmě jsem zase vyzkoušel tu hromadu klíčů, co jsem našel :-) Nepasoval ani jeden. Takže cesta vede jinudy. Jsou zde dvě schodiště dolů a je jasné, že sedmý level bude mít návaznost na předchozí dva. Získání klíčů tedy viz level 7.


Level 7 - hned za schody, co to nevidím, další ohnivý meč. Super, beru do zásoby a trochu mě to znepokojilo, skoro to vypadá, že jej budu potřebovat a že se ty meče fakt opotřebovávají. A nebo tady byl meč pro neprozíravce, kteří si druhý nekoupili v obchodě v Kamelotu? Těžko říct.
Level má dvě části, které je třeba splnit, aby se otevřela mříž s tlačítkem, které zatím nefunguje. V západní části je třeba najít tři tlačítka, otevřou se tajné stěny a objeví se truhla s prvním klíčem k zamčeným dveřím v levelu 6.
Část severní je o něco složitější. Nejprve je třeba odhalit tlačítka v průchozích chodbičkách a pak zmáčknout velké tlačítko k otevření zdi, za kterou je další zeď, ale již průchozí. Další záludnost spočívá v hození dvou předmětů do dáli, v jednom případě u díry, v druhém případě známá finta s prohozením předmětů teleportem, za kterým je plošinka, která hned zavře dveře. To by nebyl problém, kdyby za těmi dveřmi nebyla potvora, která z jedné strany let předmětu zablokuje. Takže je třeba se jít teleportem podívat, na které straně potvora zrovna letí, vrátit se a rychle teleportem prohodit předmět na straně, na které potvora nebyla.
Hozené předměty odhalí otočné šipky u mříže, které je třeba natočit směrem k nim a pak se otevřou. Za nimi je druhý klíč ke dveřím v levelu 6.


Tady jsem teda trochu vyloženě popsal level návodovým způsobem, ale nedalo mi to, jsem zapuzzlovaností Rytířů Grálu doslova nadšen a tato poslední část hry to docela korunuje. Fakt mě zaujalo to všechno řešit a dělá to čest žánru dungeon.

V levelu 6 lze nyní odemknout a otevřít dveře. Stále v tomto levelu zůstávají zaseklé dveře, ale na to si asi budu už muset zvyknout, třeba se bude ještě někam vracet zpět nahoru, protože nějaké ty neotevřené dveře zůstaly i v dalších vyšších levelech.

Z levelu 6 vede žebřík dolů, ale jinam, než vedly ty dvě schodiště, ke kterým jsem si odskakoval pro ty dva klíče. Otevírá se tím další level, který očísluji osmičkou.

19.6.2019, Chrám s Grálem Level 8:
Máme tu dvoje dveře zamčeny na klíč. Nacházím dvě truhly, dva klíče, ale pasuje ke dveřím jen jeden. Druhý k těm druhým ne. Dále cesta vede k mříži, kde je hlava s hádankou, nad kterou si lámu hlavu celé odpoledne a dochází mi trpělivost. Asi se zeptám rodiny, přátel a nebo se fakt kouknu do návodu, první hádanka, na kterou nemůžu fakt ani za boha přijít. Možná mi jen nedochází nějaká souvislost, nebo nemám praktické zkušenosti s něčím, s čím ta hádanka souvisí, netuším.


"Ze dřeva je a ze slámy, a přes to jej oheň nemůže stráviti"

Zkoušky jako dýmka, fajfka, louč, pochodeň, šnorchl, vor, půda. hlína, humus a pak spousta různých volkovin, které mě metaforicky napadly prostě nefungují.... No jdu to ještě zkoušet, ale obávám se, že přijde edit s tím, že jsem hanebně použil návod :-)

EDIT: žádný návod, jen co jsem to dopsal, došlo mi to, prozradím...... POPEL !!!


Nacházím klíč k druhým dveřím, tam je další šipka, kterou navedu směr mříž a ta pak otevřu.

Teleport mě navede ke schodišti, které vede do další sekce 7. levelu, tedy zpět nahoru. Pak levelu 6 atd. Plním tady drobné puzzly obvykle na bázi nalezení klíče v nějaké skrýši nebo haly s jedinou možnou cestou, každý úkrok špatně mě teleportuje na začátek.


Po 100 000 bodech Experience získávám level 11. Všechny body dávám opět do meče. Něco mi říká, že tohle byl poslední level up ve hře a dosáhl jsem tak maximálního levelu.


19.06.2019, chrám s Grálem level 9:
Do levelu 9 jsem se tedy musel dostat jakýmsi bočním putováním zpět až do levelu 5. Tady jsem našel zamčenou truhlu a jedny zamčené dveře.
Ale kde najít klíč? Level projitý a vyloudilo to lehký úsměv na mé tváři. Fikaně to vymysleli. Jasné, vždyť je to level, kde jsem našel snad asi těch 20 klíčů a on v té hromadě nebyl jen jeden použitelný k těm dveřím. Jasně, že v ní byl ještě jeden, co otevíral i tu truhlu tady, v které je klíč k těm zamčeným dveřím. Potěšilo mě, jak to autoři vymysleli a mám z řešení zdejších puzzlů čím dál větší radost.

Sestup do levelu 9 tedy. Tento level je složen s jedné pasáže krátkých chodbiček s nášlapnými plošinkami, které vždy otevřou jednu stěnu, ale zavřou druhou a cesta zpět vede vždy nějak pak na okolo. Je zde jedna past, kterou je třeba vyřešit zatížením plošinky, aby se za vámi nezavřela zeď nenávratně a nebylo by cesty ven. Pak je zde jedno tlačítko, které odkryje tlačítko jiné a to odkryje truhlu s klíčem. Ta se nachází za tou pastí, kterou je nutno deaktivovat, což jsem samozřejmě udělal.

Odemykám mříže vedoucí k teleportu a ten mě zanáší do druhé pasáže, kde je bludiště plné nášlapných plošin spouštějících firebally. Nic složitějšího zde není, cesta vede ke schodišti. Když jsem procházel pasáží s otevíratelnými stěnami, slyšel jsem ty firebally pořád létat. To pak ustalo. V pasáží s firebally nebyl jediný nepřítel, tak to vypadá, že se nepřátelé pozabíjeli sami těmi firebally. Možná je tady vtip pro sběr expů, jestli se dají nějaké nasbírat třeba hbitým projitím zavíratelných zdí, abyste nepřítele stihli pobít, než je zabijí firebally. Těžko říci, zda to tak je a zda to stihnout lze :-)

20.6.2019, chrám s Grálem levely 10 - 13:
V levelu devět se nakonec nachází místnost se dvěma žebříky nahoru a teleportem. Pod dojmem, že mě teleport ještě přenese někam v rámci levelu 9 a pak pořeším ty žebříky skáču tedy do teleportu.

Najednou se nacházím ale úplně jinde, v nějaké hale, tam pobíjím nějakého kouzelníka. Klíčem otevírám dveře, které vedou do haly nade mnou, je to samá díra a je třeba k jejich zavření a projití dlouhé haly zkoušet, která díra je falešná a která pravá. Taky je třeba naházet předměty směrem na východe. Stisknou se tak páky, které některé díry zavřou a je tak umožněn postup na konec haly.


Na konci haly je žebřík, který vede doslova někam.

A tady zatím mé putování končí. Řekl bych, že jsem hru měl mít dávno za sebou, jenže se nacházím v prostoru, kde je třeba přeskákat spoustu propadel, které se postupně otevírají a zavírají. Prošel jsem toho docela dost, ale pak jsem uvízl před 4 propadly a ani dobré 2,5 hodiny nevedou k tomu, abych to úspěšně proskákal a bere mě čiré zoufalství. Všelijaké pokusy ztroskotaly, proskákat dvě, chvíli počkat, proskočit jednu, chvíli počkat a pak úprk, všechny možné varianty ztroskotaly a ta pasáž mi přijde prostě neprostupná. Trochu mi to připomnělo mraky v Dungeon Masterovi II. Takže co teď?

Edit: Situace byla opravdu tak bezvýchodná, že jsem to vyřešil technicky, nejsem si tady jist, jestli trochu netrpí chod programu na vysokých cyklech a jeho následná neschopnost koordinovat pohyby postavy s tím, co se děje na podlaze. Po zpomalení cyklů na solidní slideshow jsem byl schopen vysledovat jednotlivé fáze mříží v dírách a dal jsem pohyb kupředu jen v momentě, kdy jsem viděl, že se mříž dostává do fáze, že bude v polovině díry. V tom reál čase se ty mříže pohybují dost rychle a jejich proběhnutí je v podstatě jen dílem náhody, že se správně trefím do toho momentu, který se tady ale zjevně počítá na desetiny sekundy. Na hbitost jsem fakt nikdy nebyl :-)


Po projití téhle morbidní pasáže se dostávám zpátky nahoru do levelu 10 (ten s tím teleportem, který mě hodil neznámo kam. Zpětně postupem nahoru si to dávám do kupy, bylo to do levelu 13 a z něj jsem postupně prošel do haly se zavíracími dírami v levelu 12 a pak do levelu 11 s těmi zoufalými propadlišti. Byly to malinkaté pasáže rozlohou, ale zabraly mi více času než dva levely, které by zabíraly celou mapu.


Level 10 - nebyl nijak zvlášť složitý. Je tu jedna snadná hádanka, stále držím 100% úspěšnosti v hádankové disciplíně :-) Bylo zde jen potřeba nezapomenout stisknout jednu páku, který vypíná jednosměrný posuvník, který by mě hodil do pasáže, díky níž bych si musel zopakovat tu brutální cestu přes díry a pak propadla.

A nyní se vydávám teleportem do levelu, který očísluji 14. V podstatě nevím, kde se nachází, jestli nad nebo pod, když jsem se sem dostal teleportem.

21.6.2019, První hádanka, s kterou si nevím rady:

"Blázni byli, kordy měli. Řekni mi to dvěma písmeny"

Tak tady jsem v naprostých koncích, tuhle hlášku neznám, tak jsem trochu zagooglil a našel jsem, že je to přísloví, vztahující se na lidi, kteří ze sebe dělají něco více, než jsou.
Tohle přísloví použili Čelakovský, Tyl a Werich.

Ale jak něco takového vyjádřit dvěma písmeny?

Úplně první, co mě napadlo, byli tři mušketýři a dal jsem tam TM. bez výsledku.
Pak mě napadla ještě větší zoufalost, vzít písmena B,B a K, M, udělat z nich čísla (B,B - 22) a vyvodit je v abecedě, ale tenhle nápad nepadl na úrodnou půdu.

Takže mi je jasné, že nakonec v tomto místě se ostudně mrknu do návodu, už tak to v téhle hře bez něj na 100% nebylo, už jsem dle něj řešil ty sloupy a drahokamy v dungeonu s klíčem k Merlinovi.


Edit: Hnusný chyták. Nakonec psychika nevydržela a do návodu já kouknul a ne, na tohle bych nikdy nepřišel. Přísloví s řešením nemá vůbec nic společného, je třeba jen doslovně splnit druhou větu a říci TO dvěma písmeny.

21.6.2019, chrám s Grálem level 14:
Kromě níže uvedené nepříjemné hádanky mě v tomto levelu prakticky nic nezadrželo, ostatní hádanky jsem v pohodě rozluštil, puzzly s plošinkami také vyřešil, otravné mágy házející firebally pobil.

Jinak ten ohnivý meč, který je opravdu hodně zásadní, není až tak raritní, našel jsem celkově v tomto dungeonu po různu další 3. Nemá smysl tak tahat jakékoliv jiné zbraně.




21.6.2019, chrám s Grálem level 15:
V levelu 15 narážím na tuhou obranu strážců Grálu, kouzelníci se žlutým a modrým pláštěm. Pobíjím je parchanty a přicházím k místu s Grálem!

Dostanu dvě otázky, jelikož je znám, odpovídám na ně automaticky a Grál získávám.

21.6.20109, Konec - bug (samozřejmě úplně konec nenastal díky pomoci jednoho hráče, který mi odbugoval save pozici, viz níže 23.6.2019):
Takže poslední zpráva do deníku. Bylo to dlouhé putování se snahou projít každou mapu. Venku se to povedlo, zmapoval jsem komplet každičký les kromě jednoho místa s teleporty, které neměly řešení a byly asi pastí nebo nedodělkem, našel jsem všechny mimopříběhové dungeony, úspěšně jsem prolezl všechny ty příběhové a došel jsem až nakonec závěrečného dungeonu a získal Grál. Hra to byla vynikající, velmi dobře jsem se bavil, na mnohé nesrovnalosti a animozity jsem si zvykl, dokázal jich nakonec využít a z původně nehratelné survival hry se stala zábavná využívačka exploitů, která mě vždycky v případě zoufalství vrátila do hry.

Kromě fakt hezké VGA grafiky interiéru a exteriérů (s postavami a potvorami už to bylo kapku horší a trochu to zavánělo béčkem), hra překvapila hudbou, městem, lesy i dungeony se linou krásné podmanivé melodie.

Co mě fascinovalo, tak puzzly v dungeonech. Kombinatorika to byla opravdu velmi zábavná, strašně mě bavilo to řešit, jak puzzly s plošinkami, dveřmi, klíči a různými fintami, kde co zmáčknout, tak byly zajímavé i slovní hádanky. Na druhou stranu, co si autoři mohli odpustit, tak doslova náhodné řešení narychlo probíhaček přes po různu se zavírající díry, protože vysledovat sekvenci, kdy tam šlápnete včas a nepropadnete se , bylo doslova nemožné. Proskočit 3 za sebou jakž takž ještě, ale 4, to už byla neřešitelná vražda. Také poslední hádanka před vstupem do levelu s Grálem byla trochu podpásová.


Hra má bohužel bugy a v některých venkovních lokacích se rozpadne a vypne. Díky tomu, že do všech lokací se dá dostat z vícero stran, případně přepravníkem, tak šlo ty bugy obejít vstupem do lokace z jiné strany, než se bug projevoval a on už se v daném místě pak neobjevil a šlo to normálně projít. Další bug se týká schraňování věcí v nějaké jedné lokaci (rozumějte jedna mapa jako celek). Když jste to přebuřili, nevím jestli ten počet byl 100 nebo více, tak věc, která už byla přes limit po položení vymazala všechny ležící předměty na zemi z dané lokace. Totéž se stane u obchodníka, když mu tam valíte do zásoby příliš předmětů. Má to prostě limit a hra vám to sdělí smazáním věcí. To lze ovšem hlídat a není to až tak fatální.


Co je bestiální vůči hráči je však bug na konci hry. A ne, nejde vyloženě o pověstné neotevřitelné dveře. Po zisku Grálu se vám totiž obdobně jako les, rozsype některý z levelů nad předposledním levelem od grálu. Čili level s Grálem ještě schodištěm opustíte. Grál je nutno zkratkou vynést přes schody a malé sekce jednotlivých levelů z nejspodnějšího patra až na vrch a pak ke králi. Jenže, právě tahle zkratka se rozsype a jinudy cesta již nevede. Všechny se uzavřou a zůstane jen ta jediná cesta.

Problém oproti lesu je jasný, nelze vstoupit jinudy a zabránit spuštění bugu. A mně se tenhle bug projevil již v třetím poschodí odspodu od grálu. Po vstupu v do dané lokace jednak chybí schodiště dále nahoru, ze zdí vylézají mágové a duchové a hra po pár sekundách těchto abnormálních jevů padá a vypíná se.

Tři hodiny jsem zkoušel různé varianty, projet poslední dva levely odznovu. Zkoušel jsem cesty po schodech mezi dvěma posledními levely, abych hru zmátl a pak se vrátil do inkriminovaného místa. Zkoušel jsem hru opatchovat, zkoušel jsem ji rozjet v disketové verzi, ale poškozeny jsou pravděpodobně savy samotné a to kdo ví od kterého mometnu. Zkoušel jsem dokonce rychle vylézt schody a ještě před pádem hru uložit. Save se podařil. Ale po loadu se nacházím snad v nějakém voidu, naprosto nesmyslné a prázdné prostory, narazil jsme na teleport, kterým dokonce šlo projít a ocitl jsem se venku, ale opět, hra po pár sekundách těchto nesmyslů padá.


Tímto jsem tedy "dohrál" Rytíře Grálu. Věnoval jsem jim možná více, než jiným hrám, které by si to zasloužily více. Získal jsem Grál, prošel jsem co projít šlo, jsem vlastně na konci a chybí mi jen si dojít v pár minutách pro závěrečnou animaci. Ale tam mě nepustí rozbití těch výstupních levelů.

To vše určitě nepřispěje k tomu, aby hru kdokoliv další zkoušel, ale já jsem do toho šel a byl jsem i varován, že se mi může stát, že ve finále mě nepustí bug, takže jsem s tím počítal. Pořád nelituji toho, že jsem si hru zahrál, byla to tak jako tak zábava.

Povedlo se mi nakonec zachytit vtipnou chybovou hlášku hry po bugovém pádu, viz obrázek.


Pokud někdo znáte řešení, budu vděčný za jakýkoliv postup, díky.

23.6.2019, po odbugování pokračuji:
Díky Janovi, který mi nějakou editací opravil save soubor, jsem přesně v místě, kde mi to před tím vždy spadlo a tudíž mohu pokračovat v návratu s Grálem do hradu. Ještě jednou a mnohokrát mu zde tímto děkuji, zachránil mé dilema, že jsme to nemohl dotáhnout do absolutního konce, teď již mohu.


A za odměnu mohu uklidnit duše ostatních, ohledně pověstného údajného dalšího kritického bugu v levelu s dveřmi (bez zámku a bez tlačítka či páky), ke kterým se dostává z místnosti se 4 teleporty. Bug tu totiž není, dveře jsem několika nárazy vyrazil a tím se otevřely.


23.6.2019, Happy End:
Takže nakonec dohráno regulérně i s outrem, přináším tedy komplet obrázky z outra: 













Ringo

Komentáře

  1. Už se nemůžu dočkat, až si to zahraju. Na mém blogu na to dojde řada za 4 roky, tak pak se tenhle článek bude hodit, až se někde zaseknu. Zatím jsem to nečetl, nechci spoilery. Ale to ohledně bugu na konci mi neuniklo - ten borec, co ti to opravil - nezveřejnil by, co je třeba v save pozici upravit, aby se člověk dostal dál? Byla by obrovská škoda, kdyby tahle znalost zmizela. A dokážeš odhadnout kolik hodin ti zabralo dohrání?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud Jan chodí ještě na Oldgames, tak se tam možná půjde doptat, co tam naeditoval, aby posunul partu třeba o čtverec dále. Dlouho jsem jej tam neviděl. Pokud to nemá za nějaký svůj Know how, tak by bylo super, kdyby návod, jak odbugovat nemožnost postupu schodištěm kvůli tomu, že jej blokuje zaseklá příšera ve vyšším patře, byl někde zveřejněn. Protože se to asi může stát v podstatě kdykoliv při nějakém chybném přechodu ve hře. Ale nevím, jestli tohle nevyžaduje nějaký vyšší programátorský skill.

      U téhle hry, nevím proč, mě mrzí, že jsem si později po dohrání smazal savy s odinstalací hry. Obvykle savy u her neukládám, pokud nejdou převádět postavy do nějakých dalších dílů. Ale tady u této hry bych ten svůj finální save do zálohy i bral z hlediska raritnosti, že jsem fakt na konci této hry :-)

      Co se týče času, strašně se mi blbě čas odhaduje, protože hraji docela blbým způsobem - hraji, hraji a pak se jdu vykecávat s někým na net a pak se ke hře vrátím :-) V podstatě bych tady bral jako bernou minci, že jsem se s tím pachtil asi přes dva měsíce :-) Na hodiny to spočítat nedokáži. Ale taky jde o to, že procházet všechny sektory není vůbec povinné. Dost možná jsem si gameplay tímto tak 2x prodloužil.

      Vymazat
    2. Jednou za pár let to z nostalgie vrazím do Googlu a hrozně mě překvapí a dojme, že někdo ještě hraje, zná. To je neskutečné! Dělali jsme Rytíře se spolužáky na střední. RSC

      Vymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?