Další kousky do sbírky - Shadowcaster a Railroad Tycoon

Shadowcaster,  Railroad Tycoon Deluxe Power Plus edice.

Za poslední 3 měsíce mi do sbírky přistály jen dvě krabice. Z toho jedna přišla v červnu a to Sid Meier´s Railroad Tycoon Deluxe, a před pár dny ShadowCaster.

Začnu tím novějším. ShadowCaster jsem sháněl téměř dobrých 3/4 roku a to od chvíle, kdy jsem tuhle hru loni v listopadu dohrál (recenzi si můžete přečíst zde). Nemá asi cenu znovu nějak sáhodlouze rozpitvávat důvody, proč jsem za každou cenu chtěl krabicovou originálku. Takže jen ve stručnosti ;-) Když jsem ve své době v devadesátkách četl ty kritické recenze, tak jsem hru ani nechtěl hrát. Později jsem si ji vyzkoušel s tím, že FPS, děkuji, nechci, já už přeci hraji jen pořádné dungeony a RPG :-) 

Nicméně loni, po té, co jsem si znovu zahrál Black Crypt, jsem s úctou k Raven Software měl neskonalou chuť si zahrát něco dalšího od těchto bohů. A sáhl jsem tedy znovu po ShadowCaster s tím, že mu dám fakt šanci. A jak to dopadlo jste si přečetli v recenzi. Prostě ta hra nebyla vůbec tak špatná, jen k ní člověk musel přistupovat ne jako k dungeonu, ale jako k sofistikovanější First Person akci ve fantasy hávu. 

Sranda je, že hra dostala tehdy sodu zejména proto, že někteří se mylně domnívali, že šlo o duchovního nástupce Black Cryptu, jiní dokonce, že jde o třetí pokračování Ultimy Underworld, protože to distribuovali Origins :-) V obou případech by šlo popravdě fakt o prudký downgrade. S tou první hrou má Shadowcaster společné jen to, že jej dělali stejní tvůrci a pokračování Black Cryptu mělo mít právě takovou grafiku. S tou druhou hrou nemá ShadowCaster společného vůbec nic, to už je bližší Wolfensteinovi 3D, na jehož poupraveném enginu běží.

No a po té, co jsem uznal, že Shadowcaster není vůbec špatná hra a navíc je to legendární klasika, začal jsem intenzivně shánět originálku. Nejprve jsem chtěl floppy verzi, protože měla manuál s barevnou obálkou a samotná hra hezčí kreslené intro. Prohrál jsem několik aukcí, některé možné nákupy přes Buy it now jsem si rozmyslel s tím, že buď byla cena převalená a nebo nebyla krabice ve stavu, v jakém bych si ji přál. Nakonec jsem začal vyhlížet i CD-ROM enchanced verzi, která má dva levely navíc a pozměněné intro do 3D, obálku manuálu však jen černobílou. Když už jsem si myslel, že je to fakt pasé, našel jsem na eBayi jeden inzerát z Řecka. Hra vypadala suprově, tak jsem neodolal a koupil. A musím říci, že po té, co hra dorazila, jsem mohl být jen nadšen. Vypadá totiž jako nová, jako bych ji zrovna rozbalil z fólie. 


A nyní se pojďme podívat na druhou krabici, jíž je Sid Meier´s Railriad Tycoon Deluxe. Po této hře v originále toužím už dlouho, zejména kvůli vzpomínkám na staré dobré devadesátky, v kterých jsem ve hře  intenzivně napojoval své tratě na nádraží soupeře a přebíral mu je a celkově jsem s hrou tehdy strávil tunu času. Když jsem si na Railroad Tycoon  nedávno zase zavzpomínal s tím, že by bylo fajn udělat retro recenzi, napleskal jsem na mapu pár kolejí, abych si hru oscreenoval vlastními obrázky (jo, proto to k údivu některých bylo nalajnováno na obrázcích nesmyslně a nelogicky :-), tak mě chytl takový zápal si hru zahrát pořádně, naťukal jsem střední obtížnost a vybudoval obrovské impérium a samozřejmě jsem drtivě vyhrál, viz pár obrázku okolo :-) A má touha mít krabici s Railroad Tycoonem se opět rozhořela. 

A tak jsem se tedy jal shánět krabici. Nejprve jsem chtěl původní originál. Hra totiž vyšla v několika verzích. V základní v EGA grafice, později v Deluxe edici ve VGA grafice a co se týče krabic, vyšly takové ty bundle edice s pozměněným obalem, u Microprose to byla známá série Power Plus. Bohužel původních verzí moc nebylo a když jo, tak v salátovém stavu. Měl jsem vyhlídnutou i jednu Deluxku s nádhernou stříbrnou mašinou, ale obsah krabice nebyl bohužel zjevně kompletní. 

Jelikož Railroad Tycoon se shání fakt těžko, vzal jsem nakonec za vděk mít krabici alespoň nějakou a tak tady je má Deluxe verze z Power Plus edice. Konec konců proti Power Plus edicím nic nemám, jsou aspoň na CD-ROM, obsahují tištěné manuály a mám fajn vzpomínky na to, jak jsem si v 90. letech právě Power Pluska chodil za pětistovku kupovat do prodejny Vision v Ostravě na Sokolské ulici a tak mám z té doby například stále božský UFO Enemy Unknown (sakra o téhle hře bych taky už měl konečně něco napsat).  

Tak a teď jdu zase šmejdit po eBayi, co dále by se ze starých klasik, které ještě nemám, dalo sehnat :-) Jinak pokud by se nějakému nesběrateli bezprizorně válely doma (a nevěděl co s tím) třeba takový kompletní krabicový Stronghold 1993 od SSI, Fantasy Empires, Ravenloft: Strahd's Possession, Al-Qadim, Thunderscape, Menzoberranzan, System Shock 1, Dune 2, Alien Legacy nebo F-15 Strike Eagle 2, tak se hlásím, za nějakou tu rozumnou smluvní cenu :-) :-D

Ringo





Komentáře

  1. V Powerplus vycházely skvělé hry, k jedněm Vánocům jsem v téhle edici dostal B-17 a především v ní vyšla i Star Trek: Final Unity. To je skvělá záležitost a dodneška jedna z mých tří top ST her. Tu jsem taky kupoval jako PowerPlus.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?