Dune - herní deník

Platforma: Amiga / Žánr: Adventure - Strategy / Rok: 1992

1. Prolog:

Dune jednička, to je taková vděčná hra, která nezestárla sad ani o rok navzdory její 32 leté existenci . Je to jedno velké strhující dobrodružství, které dokonale dokáže vtáhnout do světa Duny nejen fanoušky knižní předlohy Franka Herberta, ale klidně i ty nezasvěcené. Tahle hra je totiž díky svému prakticky dokonalému zpracování zasvětí dokonale. Je to strhující, napínavé a přináší to prakticky vše, co se v knize Duna odehrálo a to jen s mírnými inteligentními odchylkami, aby se hra samotná neutápěla až příliš v komplikovaných vztazích mezi jednotlivými aktéry, které nejednomu čtenáři knihy dokázaly udělat pořádný chaos v hlavě díky počtu jmen, rodokmenových vztazích a taky nespočtu motivací jednotlivých rodů či spolků. Více o kvalitách hry v mé postarší recenzi a nyní se budu věnovat tomu, co lze v Duně všechno zažít, když si ji zahrajete.


Ale ještě krátce odbočím, abych to své hraní zasadil do nějaké souvislosti. Dunu jsem dohrál několikrát. Poprvé to bylo snad někdy v roce 1993. Naposledy to bylo letos (počátkem března 2024, konkrétně minulý týden) a díky tomu vám teď mohu přinést tento rozsáhlý herní deník. V roce 1993 jsem hrál disketovou PC verzi. Později jsem si zakoupil a zahrál několikrát CD-ROM verzi s přepracovanou grafikou pouště, pozměněnou hudbou a s dabingem. A nyní pro tento herní deník bylo na čase konečně zkusit i verzi pro Amigu (pod emulátorem WinUAE). Amiga verze je zvláštní svou specifickou hudbou a taky atmosférou. Graficky je rovněž nádherná, byť může místy působit jako chudší a méně uhlazená oproti PC verzi. Nicméně musím i přes to uznat, že jakási její syrovost ji dodává to, co si přesně představuji, když se řekne Dune. A díky jejímu nádhernému soundtracku se nemohu rozhodnout, jestli se mi líbila více hudba PC nebo Amiga verze. 


2. První kroky na Duně:

Arrakis, nebo-li Dune. Pouštní planeta, jež jako jediná ve vesmíru obsahuje ložiska koření umožňující gildě navigátorů vidět do nedaleké budoucnosti a díky tomu odhadovat cesty vesmírem. Ložiska koření jsou produktem tzv. písečných pstruhů měnících se v dospělosti v nebezpečné obří červy, kteří planetu obývají a soustřeďují se právě kolem míst, kde se koření nachází. Červi však nejsou jedinými obyvateli planety. Je zde také domorodý lid skrytý v poušti, říkající si Fremeni. Těžba koření je císařem, vládcem nad galaktickými rody, vždy svěřena nějakému silnému velkorodu, který je schopen se na planetě usadit, ovládnout ji a zajistit tak nepřerušený přísun koření pro potřeby galaktické říše. 


Nespokojenost císaře (za což se skryly jeho pravé motivace, které se odhalí později) s momentálními výsledky těžby koření na planetě Arrakis, kterou měli na starosti Harkonneni usídleni na severní polokouli planety, vedla k tomu, že vyslal na Arrakis další rod. A to tradiční rivaly Harkonnenů, Atreidy. Ti mají nyní ovládnout jih planety a zvýšit tak těžbu a přísun koření navigátorské gildě. Atreidi byli usídleni v opuštěném harkonnenském paláci Carthag, který byla v relativně bezpečné vzdálenosti od hlavního města Arrakeen, které stále zůstalo hlavním sídlem Harkonnenů na Duně. Vojenské jednotky Atreidů pilně pracují na zajištění bezpečnosti v novém sídle, zatímco Paul Atreides, syn Leta Atreida a lady Jessicy, dostane za úkol dohlédnout na těžbu koření na planetě. K tomu mu má výpomoci zdejší domorodý lid, Fremeni, které však musí nejprve získat na svou stranu. (Již tady si můžeme všimnout drobné odchylky od knižní předlohy. Atreidi nestřídají zcela Harkonneny na planetě a neusídlují se v Arrakeenu, ale dostávají menší palác na jih od hlavního města. Pro potřeby pozdějších strategických prvků hry bylo nutno zachovat stabilní přítomnost obou rodů na planetě).

Zhostím se tedy role Paula Atreida a vyjdu ze svých komnat, v kterých jsem si řádně odpočinul po příletu na Arrakis. Široko daleko je vidět jen písek. Planeta působí nehostinně, až děsivě, a přitom zároveň krásně, což mi potvrzuje nádherný výhled z jednoho balkónu nedaleko mé komnaty.


Na balkón se vstupuje z hlavní haly, v které stojí můj otec, Leto Atreides. Když se dostatečně vynadívám na horizont plný písečných dun, je načase si pohovořit s otcem, který mě netrpělivě očekává.

Mým otcem je duke Leto Atreides, vůdce rodu. Sdělí mi, že je nutno ihned zahájit těžbu koření. Již poslal svého věrného přítele Gurneyho Hallecka, aby  kontaktoval tři jednotky fremenů, které se nacházejí ve svých síčich nedaleko na východ od paláce. Gurney Halleck se však stále ještě nevrátil, a tak se mám za ním vydat a zjistit situaci.


Na cestě ven z paláce procházím sálem, v kterém na mě čeká pro změnu má matka Jessica. Mimochodem je to Bene Gesseriťanka, tedy členka ženského řádu ctihodných matek, které oplývají zvláštními a docela děsivými schopnostmi. Abych byl plně v obraze, tak i s matkou naváží hovor.


Jessica mi dává přesnější informace, jak si dále počínat. Gurne Halleck by se měl nacházet v síči (tak budu zjednodušeně psát sídla Fremenů v angličtině zvané Sietch) Carthag-Tuek. Abych se k němu mohl dopravit, musím si půjčit ornitoptéru, což je obdoba helikoptéry v podobě obrovské vážky.


Projdu dalším obrovským sálem směrem k východu. Palác je obrovský a tak mě čeká ještě jakási velká technická místnost.


3. Cesta k Fremenům:

A konečně až teď mohu vystoupit z brány paláce, před nímž mě už čeká má ornitoptéra, do které nastupuji a jako cíl udávám síč Cartagh-Tuek.


Takto vypadá pohled na navigační mapu v ornitoptéře.

A toto je výhled z ornitoptéry během letu.

Předchozí tři dokumentární obrázky budou velmi častým pohledem mého pobytu na Arrakis. Kromě strategické mapy samozřejmě, skrze kterou budu zadávat úkoly. Ale nebudu předbíhat. Nyní rychle za Gruneyem Halleckem.


Má ornitoptéra přistává před síčem Carthag-Tuek. Je to jakási kamenitá jeskyně mezi písečnými dunami vedoucí do hlubokého podzemí. Osmělím se tedy a vejdu dovnitř.


A tady se potkávám s Gurneyem Halleckem a také vůdcem místních Fremenů. Je na čase je vyzpovídat a zjistit co a jak. Gurney Halleck se mi představuje jako věrný letitý služebník Atreidů


Zjišťuje místní situaci. Planetu obývají domorodci říkající si Fremeni. Žijí ve skrytých síčích jako je tento. Nikdo neví, kolik jich přesně je. Jelikož nenávidí zlé Harkonneny, kteří jim přinesli jen devastaci bezohlednou těžbou koření a taky nebývalý útlak, jsou ochotni nám pomoci. Ne všichni jsou však důvěřiví a na zisku jejich důvěry bude nutno vynaložit spoustu práce a diplomacie. Nicméně Gurney byl v podstatě již ve dvou síčích úspěšný.


Místní Fremen mi poví, že již o mně slyšel z vyprávění, že jsem synem Leta a Jessicy. Na otázku, zda je ochoten pro nás pracovat ochotně odvětí, že ano. Zřejmě jsme na něj dobře zapůsobili. Zadám mu tedy práci, že bychom jako rádi, aby pro nás těžili koření. Fremeni to sice zatím neumí, ale jsou ochotni se učit. Dávají se tedy do toho a máme tak první jednotku Fremenů na své straně. Jakmile budou zaškoleni, začne těžba.


Gurneyova i má práce zde tedy končí a já si beru Gurneyho s sebou, abychom spolu podali zprávu do paláce Letovi. Zvědavost mi však nedá, abych neobhlédl i ty další dva síče na sever odsud. Má cesta vede k Carthag-Timin.


Zdejší vůdce Fremenů však zrovna přátelský není. Povídá jen něco ve smyslu, že bych mohl být ten, co prolomí tajemství této planety a šeptá si pro sebe něco o vyvoleném, ale zcela mi nedůvěřuje a pracovat pro mě nechce. Jdeme tedy dále, nastupuji s Gurneyem do ornitoptéry a letíme k třetímu síči severně odsud, do Carthag-Harg.


Místní fremenský vůdce se nijak nezdráhá a příjme práci pro nás. Opět mu zadám, aby se specializovali na těžbu koření jako u Fremena v prvním případě a můžeme se spokojeně společně s Gurneyem vrátit do našeho nového domova. Po příletu do paláce Carthag mám v sále, v kterém se nachází Jessica, tu čest potkat Duncana Idaha, dalšího věrného rodového přítele. Bude odteď podávat statistické reporty o tom, jak jde těžba koření.


Promluvím si opět i s Jessicou a ta mi povypráví, jak je koření důležité pro navigátory. Takže vlastně nic nového, to jen kdybych si to náhodou plně neuvědomoval. Je možno povykládat i s Gurneyem, který mě doprovází. Občas prohodí užitečnou informaci, jak to tady vlastně chodí. Takže mi sdělí informace o Fremenech, jejich životu na Duně a také je unesen z úspěchu, že již dvě jednotky Fremenů pracují pro nás.


4. Shánění filtršatů:

Nyní podávám report Letovi. Ten mi sdělí další důležitou informaci. Dozvěděl se, že místní Fremeni přežívají v hluboké poušti díky filtršatům schopným recyklovat tělesné tekutiny a tak vydržet dlouho bez přísunu vody. Musíme tyto filtršaty sehnat, abychom byli schopni se vydat dále do pouště a kontaktovat další Fremeny v dalších síčích.


Mám tedy společně s Gurneyem zjistit, jak tyto filtr šaty sehnat. Zpovídám Gurneye, jaký má plán. V síči, kde jsem se s ním setkal, mu místní Fremeni říkali něco o výrobci těchto filtršatů. Z toho vyplývá, že naše další cesta povede opět do Carthag-Tuek. 


Nezahálíme a vydáváme se tam již za soumraku. V nočních hodinách vstupujeme do síče Carthag-Tuek. Od vůdce místních Fremenu dostaneme velmi důležitou informaci. Výrobce filtršatů žije v síči nedaleko na východ odtud. Mimo to mi sdělí, že jsou již zaškoleni pro těžbu koření a začali jej těžit. Poslechnu si ještě statistická data o výsledku těžby a pak hurá na východ. 


Nasedám do ornitoptéry a jelikož neznám přesně destinaci, namátkově zvolím na navigační mapě nějaký vzdálený bod přesně na východ od Carthag-Tuek. Chvíli se kochám výhledy na poušť v nočním letu, načež mě Gurney upozorní, že pod námi je další síč. Jeden z důvodu, proč musím ornitoptérou letět vždy s někým, kdo pozorně zkoumá okolí, je právě to, že já, coby řídící pilot, takto pozorně krajinu za letu neprozkoumám. Neváháme a hned u nově nalezeného síče přistaneme. 


Přivítá nás místní vůdce. Nacházíme se v Tuono-Tabr. A sláva, jsou tady výrobci filtršatů. Popíše nám jejich funkci, dva nám rovnou daruje, abychom si je mohli obléci. Další větší várku pošle přímo k nám do paláce. Spolupráce je navázána. Kromě toho nám ještě prozradí, že kousek od Tuono-Tabr jsou další dva síče. Jeden na východ odsud, druhý na sever. K tomu si sám pro sebe zašeptá něco ve smyslu "nemohl by to být on? Vyvolený?" 


Nevím co tím myslel, ale nezapomenu se jej zeptat na spolupráci. Příjme ochotně a tak mu zadám opět specializaci na těžbu koření. A aby to nebylo málo, zjišťuji, že u tohoto síče se nachází harvester a tak zadávám, aby si jej Fremeni vzali do výbavy.


Síče, o kterých nám bylo řečeno, nemusíme hledat už nijak namátkově, koordináty nám vůdce Fremenů z Tuono-Tabr přímo zadal a tak oba ty síče vidím na navigační mapě. Jde o Tuono-Tuek a Cathrag-Tabr. Tady už nemusím nic složitě dokumentovat. V obou síčích mě přivítali celkem přátelsky a obvyklým způsobem jsem je požádal o práci pro nás a zadal jim specializaci na těžbu koření.


Jestli si vzpomínáte na neochoťáka v síči Carthag-Timin, tak právě toho jsem se ještě před návratem do paláce po úspěšné misi s filtršatama rozhodl v podvečer navštívit. Všichni v okolí se mnou už spolupracují, třeba si to taky rozmyslí. A nemýlil jsem se. Nejen, že si to rozmyslel, ale dozvídám se od něj, že jsou profesionálové prospektoři schopni jako jediní na planetě zjistit hustotu koření v nalezišti. 


Tímto od něj získávám aktuální informace o bohatosti ložisek. Jeho prací bude navštěvovat jednotlivé síče a tam hustotu nálezu koření stanovit. Jelikož v síčích nedaleko paláce je hustota nalezišť již stanovena, hned mu zadávám, aby se vydal na cestu do těch vzdálenějších, a to do dvou síčů, které jsem navštívil posledně na východ a na sever od síče výrobce fltršatů. 


A nyní zpět do paláce Carthag. Tady mi Gurney nadšeně sděluje, že filtršaty úspěšně dorazily. Jsou uskladněny v technické místnosti. 


V sále mě Duncan Idaho pochválí za to, že se mi povedlo získat na naší stranu prospektory odhalující hustotu nalezišť. Pak mi sdělí statistická data o těžbě. Následně jdu za Letem. Ten mě pochválí za zisk filtršatů. 


5. Komunikační místnost:

Leto mě navíc upozorňuje, že palác Carthag je stále plný tajemství a mohly by zde být nějaké tajné vstupy do skrytých místností Mám společně s Jessicou palác prozkoumat, ona je díky Bene gesseritskému výcviku totiž i expertka na odhalování tajných míst.


Jessica mě čeká v mých komnatách. Nejprve mi sdělí něco o mém výcviku, který mi jako členka Bene Gesseritu dala a pak mě upozorní na to, že tato zvláštní planeta mi může dát další speciální schopnosti a pokud bych nabyl dojmu, že se nějaké začínají projevovat, mám ji dát neprodleně vědět. Nyní mě ale vyzve k tomu, abychom společně prošli palác a prozkoumali jej. Vezmu ji tedy k sobě (podobně jako před tím Gurneyho, který ostatně putuje od té chvíle stále se mnou) a projdeme místnost po místnosti.


Až u vstupní technické místnosti kousek se pozastaví. Něco tu je. Po chvíli průzkumu odhaluje tajné dveře. Za nimi je nějaký koridor. Se zatajeným dechem vstupujeme do nově objevených prostor.




Projdeme až do sálu se spoustou zařízení a tlačítek. Je to komunikační místnost pro příjem hodně vzdálených zpráv z vesmíru. Z nálezu jsou všichni ohromeni a je svolána celá rodina a její věrní. Leto, Jessica, Paul, Gurney Halleck a Duncan Idaho. Když už se tady tak pěkně všichni sešli, začali rokovat o dosavadním postupu a úspěších, kterých bylo dosaženo.


6. Harvestry:

Je na čase pokračovat v načaté práci. Vyjdu ven z komunikační místnosti. Vyzpovídám pro jistotu ještě Duncana Idaha postávajícího na chodbě. Sdělí mi, že když jsem jej informoval o nálezu jednoho harvestru v jednom síči, že by nebylo od věci se tam s Gurneyem Halleckem vydat a prozkoumat to tam více, zda se tam nějaké další harvestry ještě nenacházejí.


Vydávám se do Tuono-Tabr a zpovídám vůdce Fremenů, který mi už před tím tolik pomohl s filtršaty. Informuje mě o tom, kde našli harvestry. Je to v opuštěném síči někde na severovýchodě. Mám tam letět přímo odsud do centra kráteru, ale nemám se dostat až za kamenitou oblast.


Ještě se pokochám okolní krajinou, prohlédnu si místní harvestr přímo v akci a pak nasednu s Gurneyem do ornitoptéry a vydám se na severovýchod. Opět naslepo, protože přesné umístění tohoto síče není známo.


Na navigační mapě tedy zadám cíl přesně do kráteru na severovýchod od Tuono-Tabr. Jakmile jsme zhruba uprostřed, tak Gurney opravdu zahlédne síč a tak u něj přistaneme. 


Nalezený síč se automaticky také zapíše do navigace, takže propříště jej už nemusíme naslepo hledat.


Síč Tuono-Harg je opravdu opuštěný, ale krása pohledět, nacházejí se tu hned dva harvestry. Nyní bych sem měl vyslat dvě jednotky Fremenů, aby harvestry vyzvedli. Gurney mi radí, že bych měl tedy zaletět do dvou nejbližších síčů a nařídit Fremenům, aby si pro harvestry zašli. Rozhodnu se tedy letět na jihovýchod do Tuono-Tuek a pak do severozápad do Carthag-Tabr. Posádkám v obou síčích dám příkaz - zajít si pro vybavení v nejbližším okolí. Fremeni si pro harvestry pak zajdou a vrátí se zpět domů i s nimi. 


Odteď budou Fremeni vybaveni harvestry těžit mnohem více koření. Sám se pak vydám do zatím nejvýchodnějšího síče, Tuono-Tuek. Je to totiž poslední destinace, kam jsem poslal prospektora a je mu třeba zadat, aby pak v průzkumu pokračoval na severozápadě v tom opuštěném síči, kde jsme nalezli harvestry. Přesun prospektora vždy nastane až poté, co dokončí průzkum v předchozím síči a tak je mu možno až tři další destinace naprogramovat dopředu, bez obav, že by se hned sebral a z aktuálně zkoumaného místa odešel jinam.


Tímto jsem v podstatě popsal, jak probíhá práce s jednotkami. Následně již nebudu až tak dopodrobna popisovat, kde jsem koho pro co přesunul, kam jsem poslal prospektora a které konkrétní jednotky jsem kam poslal z vytěžených nalezišť do nově objevených. Tyto postupy probíhají v podstatě již stále stejně. Budu se již věnovat jen výrazným příběhovým zvratům, případně nějakým zásadním objevům nových síčů, v kterých se stalo něco zajímavého mimo to, že jsem tam přijel zadat těžbu. 


V Tuono-Tuek jsem si popovídal jak s místními Fremeny, tak i s prospektorem. Hodit se do řeči v každém síči je dobré nejen pro zisk aktuálních statistik o těžbě. Fremeni pohybující se v dané oblasti totiž časem získají informace o dalších síčích a rádi mě o jejich existenci informují. A přesně tak učinil prospektor, když mi řekl, že někde na jihozápad od Tuono-Tuek je další síč. Tímto jsem popsal rovněž to, jak mohou probíhat nálezy skrytých sídel Fremenů, které postupně budu navštěvovat, získávat na svou stranu a rozšiřovat tak těžbu a vliv na Arrakis. Ne vždy je to dějově zásadní místo. Občas to je prostě jen další síč k vytěžení.


Prospektor si nevymýšlel, proč by to taky dělal, že. Na jihozápad od předchozí destinace nacházím síč Tuono-Calm. Zajímavý je tím, že jsou zde v zásobě kromě jednoho dalšího harvestru také dvě ornitoptéry. Je to zásadní nález, jak se později ukáže. Ornitoptéry jsou totiž ochranným prvkem harvestrů. Ale také slouží k rychlejší přepravě jednotek Fremenů. Hned při první příležitosti přidělím jednu ornitoptéru právě prospektorovi, protože očividně bude potřebovat létat skrze celou planetu z místa na místo. Kromě Ornitoptér jsou zde také  nože pro vybavení tří jednotek. Hmm, zrbaně, to by se taky v budoucnu mohlo hodit. Síč je jinak ale opuštěný, takže jsme další lidi pro práci nezískali. Takže nyní musím zaletět do jednoho ze síčů, kde mají harvestr, abych jim přikázal si zajít pro tu druhou volnou ornitoptéru v Tuono-Calm. 


Zajímavostí je, že Fremeni z jižnějšího Tuono-Tabr, kde jsme nalezli úplně první harvestr, při pokusu je příkazem přimět k vyzvednutí ornitoptéry odmítnou s tím, že se nikam přesouvat nebudou, že mají k místu, kde se zrovna nacházejí, úzký vztah (vyloženě příprava pro jistý dějový event). No nic, vyhánět jsem je nikam nechtěl, jen jsem chtěl, aby si zašli pro ornitoptéru. Nevadí, navštívím severní Carthag-Tabr, kde taky už mají harvestr a ti se nezdráhali si pro ornitoptéru zajít. Odteď mají harvestr pečlivě střežený z nebe. Před čímpak asi? Pro ten ještě jeden nalezený harvestr v Tuono-Calm později pošlu některou ještě nevybavenou jednotku, až budu mít prospektory prověřených více bohatších nalezišť. Nyní Gurney doporučuje návrat do paláce. Poslechnu jej tedy. Leto stojí na balkóně, prohlíží si zamyšleně horizont, pronese něco o stesku po rodném Caladanu plném zeleně a vody a pak mi doporučí návštěvu komunikační místnosti.

7. První zpráva z komunikační místnosti, císař Shaddam IV. se hlásí, hledání dalších nalezišť:


A nyní si přečteme první zprávu, která se v komunikační místnosti hlásí jako první doručená. V hologramu se objeví sám císař Shaddam IV., vítá nás na Duně a zpravuje nás o tom, že další zpráva bude první požadavek na dodávku koření.



Po vyslechnutí zprávy od císaře si jdu popovídat s Duncanem Idahem. Tem mi sdělí, jak těžba pokračuje a že v síči, kde se vyrábějí filtršaty, vědí o nějakých nových bohatých nalezištích. Vydám se tedy neprodleně do síče Tuono-Tabr.


Místní vůdce mi opravdu prozrazuje, že na jih od Tuono-Tabr žijí v síčích bohatých na koření další Fremeni. Mám se ornitoptérou vydat směrem na jihovýchod odsud.


Po chvíli mě Gurney opět upozorňuje, že nějaký síč je na dohled. Po zaznamenání na navigační mapě ornitoptéry u síče přistaneme. Je to síč Tuono-Timin. Všimnu si, že i tady se v zásobě nachází jeden harvestr. Z tohoto síče však fremenský lid odešel. Zůstala jen Harah, která zde truchlí po smrti svého manžela Jamise, kterého zabil nějaký mladý muž (čtenáři knihy Duna ví, že podobně jako v případě Harkonnenů sídlících na severu planety, byť jimi měla být planeta opuštěna a zcela předána Atreidům, i zde je odchylka od knižní předlohy, jelikož Jamise zabil Paul Atreides při výzvě k souboji právě Jamisem. Porážkou Jamise měl Paul stvrdit své přijetí mezi Fremeny). 


Nyní však Harah končí s truchlením, chce se přidat k Paulovi a ukázat mu další síče na jižní polokouli. Vezmu tedy Harah s sebou. Naviguje mě na jihozápad, kde by se měly nacházet další síče. Netřeba složitě hledat, Harah mi totiž do navigace zadává rovnou koordináty k síčům Habbanya-Timin, Habbanya-Tuek a Habbanya-Tabr.


V prvních dvou nových síčích neváhají a připojí se ke mně. Fremeny z toho prvního navíc pošlu hned pro harvester z Tuono-Timin. Jelikož by tady měly být bohaté naleziště, bude se hned harvesr hodit. V třetím síči, Habbanya-Tabr, si však nejprve budu muset nějak důvěru zasloužit. Místní Fremeni odmítají pro mě pracovat a jen si opět zase šuškají něco o tom "jednom vyvoleném". Co s tím tady pořád někteří mají? 


Nevadí, mají tu volný harvestr, tak se stavím do toho síče předchozího (druhého) a pošlu pro něj tamní Fremeny. Nyní si najdu na mapě prospektora. Vydám so do síče, kde ukončil svou práci. Je mu třeba totiž zadat další cíle. Máme další čtyři neotestované oblasti na hustotu koření. Pořád tady máme ještě volný harvestr v síči Tuono-Clam, kde byly ty ornitoptéry navíc. Zatím jej tam nechám pro Fremeny, kteří tam v budoucnu půjdou těžit, prozatím je tento síč neobsazený. Nyní zpět do paláce Carthag pochlubit se nálezem nových síčů.


V paláci mě konečně Duncan Idaho informuje o obřích červech schopných pohltit celé stroje. Bohužel mají tendenci se stahovat zrovna k místům bohatým na koření a jsou nebezpečím pro těžaře a jejich harvestry. Fremeni jsou s červy po léta sžití a umí se samostatně pohybovat po písku nepravidelně tak, aby červy nepřilákali, stroje však bohužel vykazují pravidelnou mechanickou činnost a hluk, který červy přiláká. 

8. Cesta do pouště a první vize:


Matka Jessica na mě již čeká. Všimne si Harrarh a v myšlenkách cítí, že tohle jednou přijde, že si Paul přivede ženu, jenže tohle není ta pravá. Ale tohle stranou. Jessica má pro mě rovněž zásadní zprávu. Neobejdeme se do budoucna bez speciálních schopností, které můžeme získat díky této planetě a působením koření. Mám se vydat do pouště, sám, zůstat tam a nechat jí působit. Mohlo by to vzbudit potenciální schopnosti, které ve mně prozatím dřímají. Mám nechat na sebe působit koření. Poslechnu a jdu do pouště.


Vzdaluji se od paláce, jdu dále a dále. Působí na mě písek, vedro a všudypřítomné koření. A pak se to náhle stalo. Nebojte nic, žádné nepřístojnosti. Prostě se mi zamlžil zrak, chvíli se okolí vlnilo a najednou jsem spatřil jakousi vidinu. Leto mi v ní sděluje, že přišla další zpráva od císaře.


Běžím do paláce. V sále, v kterém pobývá Leto, je i Jessica. Jako správná Bene Gesseriťanka mi vidí do mysli. Ví o vizi, která mě sem přivedla. Sděluje mi, že to ví. Leto nechápe. Jessica mu to hodlá později vysvětlit. Nyní se však děje něco naléhavého. Leto nás všechny zve na balkón, kde s námi chce probrat nějakou záležitost.


Leto hledí do pouště, pak se na nás všechny podívá a ptá se, co vidíme. Poušť. Duny. Leto sumíruje, čeho jsme tady už dokázali. Nalézt 12 síčů, získat 8 jednotek Fremenů, jejichž důvěra v nás roste, což potvrzuje přítomnost Harah, která se nebála přijít se mnou do paláce Atreidů. Navíc se mezi Femeny šíří legenda z proroctví, že já, Paul Atreides, jsem vyvolený k tomu vést jejich lid. Letovi při všech těchto úvahách dochází jedna věc. Gurney Haleck. Kde je Gurney Haleck? 


Shromáždění se rozpustí. Já se chci jít podívat po Gurneym, nicméně ještě prohodím pár slov s Jessicou, která mi sdělí, že má možnost získat vize je výsledkem jejího Bene Gesseritského výcviku, který na mě aplikovala, v kombinaci se zdejším vlivem koření, které tuto schopnost umocňuje. Díky vizím mohu i na dálku komunikovat s Fremeny. Čím více poroste má schopnost vizí, tím vzdálenější Fremeny budu moci kontaktovat. Mohu si to hned vyzkoušet. A opravdu, síče nejblíže paláce mohu odsud kontaktovat a udělovat jim příkazy. Ty vzdálenější zatím ještě kontaktovat nelze. 


Procházím palác, ale Gurney Hallecka nenacházím. Kdo ví, kde ten starý bard je. No nic, mrknu se aspoň na to ,zda vize nelhala a zajdu do komunikační místnosti. A opravdu, nová zpráva od císaře dorazila. Žádá si dnes 1120 kilogramů koření. Nemusím však mít obavy, máme natěženo prozatím dost a pohledávku bez potíží splníme.


Zajdu zpátky za Duncanem Idahem a povykládáme si o císařově požadavku. Rozhodneme se požadavek splnit. Duncan se ke mně přidává (do party) a vydáme se tedy zpět do komunikační místnosti. Následně zadáme požadavek na odeslání koření z našich zásob směrem k císaři. 





9. Kam se poděl Gurney Halleck?:

Císař se tváří skoro naštvaně, že se nám povedlo odeslat, co požadoval a s velmi přísným výrazem nám sděluje, že další zásilku bude požadovat za pět dní. To je trochu šibeniční termín, ale co už. Těžba již běží v plném proudu, nová naleziště jsou testována a mě čeká maratón po Duně, kdy budu vydávat příkazy k těžbě, přesunům, vybavování jednotek, nalézání nových síčů a snahy získat si důvěru dalších a dalších Fremenů. A samozřejmě nesmím opomenout zisk zvláštních schopností. Bude zajímavé, jak se budou vyvíjet mé vize do budoucnosti, kam až daleko zajdou. 


Nicméně nejprve je třeba vyřešit zmizení Gurneyho Hallecka. Leto říká, že není nikde k nalezení a mám se v doprovodu matky Jessicy pokusit jej v paláci vyhledat. Jessica se ke mně tedy přidává a jdeme pořádně palác znovu projít.


V chodbě, z které se dá nalevo projít do komunikační místnosti, se ptám Jessicy, zda tady není něco podivného. Po chvilce průzkumu mi oznamuje, že i napravo jsou nějaké tajné dveře. (Ve hře lze jinak zapnout mapu paláce kliknutím na červené kolečko mezi směrovými šipkami a ta v podstatě prozradí, kolik je v paláci místností a kde se nacházejí).


Za těmi tajnými dveřmi napravo najdu zraněného Gurneyho Hallecka. Ten mi hned říká, že dveře byly pastí a ta jej zranila. Proradní Harkonnenové! Za to zaplatí. Z této místnosti vedou ještě další dveře. Ale netroufáme si jimi projít. Je třeba nejprve zpravit Leta o celé situaci a vyslat průzkumníky, aby odhalili případné další pasti v paláci. Vydám se za Letem sám, Jessicu nechám raději ať dohlédne na Gurneyho.


Leta napadnou naprosto stejná slova, jako mě. Je situací rozhořčen. Vyslal přeci svého mentanta Thufira Hawata, což je v podstatě geniální lidský počítač a další věrný rodinný přítel a služebník, aby palác prověřil a odhalil všechny pasti. Mám tedy Thufira navštívit a promluvit si s ním. Momentálně šel do komunikační místnosti a měl by se nacházet tam. Nezahálím tedy a jdu za Thufirem Hawatem.


Thufir Hawat mi říká, že jeho prací je analyzovat naše pozice proti Harkonnenům. Odhalování pastí je rovněž jeho specializací, ale bohužel si nevšiml těch tajných dveří a tím pádem ani toho, že jsou zabezpečeny pastí. Vezmu jej tedy s sebou do těchto míst, aby je pečlivě dále prověřil.


Thufir Hawat odhalí a odstraní další past u dalších (jižních) dveří vedoucí z místnosti, kde Jessica dohlíží na zraněného Gurneyho Hallecka. Dveře vedou do zbrojnice. Thufir Hawat mne vybídne, abych vstoupil do zbrojnice s tím, že si musíme vážně promluvit.


Thufir se mě zeptá, zda mě napadlo využít síly Fremenů proti Harkonnenům. Císař nás totiž sice pověřil těžbou koření na Arrakis, ale Harkonnenové ovládají stále čtvrtinu planety a dříve nebo později se s nimi budeme muset střetnout. Abychom měli sílu je porazit, musíme na svou stranu získat Fremeny a to se vším všudy. Musím najít jejich lídra a přesvědčit jej, aby stál i se svým lidem na naší straně. Musím promluvit se všemi Fremeny, s kterými jsem se spřátelil, včetně Harah a zjistit od nich, kdo je jejich hlavní vůdce a kde sídlí. 


10. Hledání fremenského vůdce:

Vyjdu ven ze zbrojnice. Vypadá to, že Gurneymu byla poskytnuta potřebná lékařská péče. Je navíc nadšen z nalezení zbrojnice. Ve zbraních má totiž zálibu, je vojenským specialistou Atreidů. Jessica stojící vedle mě upozorňuje na to, že barva mých očí se mění. Do modra. Stejně jako je mají modré místní Fremeni díky vlivu koření. Asi jsem už taky pod vlivem. Zajdu k Letovi mu sdělit, že je vše už ok. S Thufirem se vracím do komunikační místnosti, kde jej ponechám. Zároveň navazuji hovor s Harah, která zde rovněž přebývá. Zeptám se jí na vůdce Fremenů. Ví o jakémsi muži, ale nevybaví si jeho jméno. Nedá se nic dělat, jdu oblétnout síče a pokusím se dozvědět více. Využiji to i k rozdání strategických úkolů v místech, do kterých  mé dálkové komunikační schopnosti ještě nedosáhnou.


Když si chci vzít s sebou Gurneyho na cesty, řekne mi, že by chtěl jít do zbrojnice. Vezmu jej tam tedy. Tady mi řekne, že se bude připravovat na výcvik Fremenů v boji se zbraněmi. Gurney se mnou tedy do pouště nepůjde, vezmu si tedy jako doprovod Harah. Nejprve se vydám do Carthag-Tuek jihovýchodně od paláce. Místní Fremen mi řekne o vůdci Fremenů jménem Stilgar. bohužel neví, v kterém síči konkrétně přebývá, ale sdělí mi, že jihozápadně odsud je další skrytý síč. 


Letím tedy na jihozápad a opravdu, Harah mě brzy informuje, že síč je na dohled. Jakmile přistaneme, přepadne mě jedna z vidin. Očividně vidin do budoucnosti. Prospektor mi v ní sděluje, že dokončil svůj průzkum ve své poslední destinaci, síči Gabbanaya-Tuek a čeká tak na další příkazy. Hmm, zajímavé tyto vidiny. Kromě rozdávání úkolů na dálku mohu přijímat i aktuální zprávy a reporty.


Nyní k nově nalezenému síči. Jde o Habbanaya-Clam. Je sice opuštěný, ale zůstaly zde velmi zajímavé zásoby. Jeden harvestr a tři ornitoptéry. Je tedy nyní na čase vybavit všechny s harvestrem hlídkovou ornitoptérou. Bude mě to stát trochu cestování a rozdávání příkazů, abych všechny Fremeny těžící koření vybavil jak se patří. Mimoto je ve zdejším síči zásoba laserových pistolí pro jednu jednotku.


Aby řeč nestála, promluvím si s Harah. Ta si vzpomene, kde Stilgar sídlí. Sakra, to nemohla říci hned? No mohl jsem se taky hned zeptat, ale místo toho mě před tím zachvátil zápal manažera a rozděloval jsem výbavu z nově nalezených zásob. Harah tedy ví, kde žije vůdce Stilgar a zvede mě tam. Na mapě mi zaznamenává místo síče, nacházející se na západ dále od paláce Carthag.


Sedám tedy do ornitoptéry a kouknu na navigační mapu. A opravdu hodně daleko na západ od paláce je síč Sihaya-Clam. Letím rovnou tam, není na co čekat. Další rozkazy těžebním jednotkám Fremenů, které by bylo třeba udělit, budou muset počkat. Jen jedné jednotce v dosahu sdělím, na dálku, ať si jdou vyzvednou jednu volnou ornitoptéru. 


Když dorazím k síči Sihaya-Calm, zjistím, že je opuštěný. Utahuje si Harah snad ze mě? Cítí mou otázku v očích a hned mi říká, že je odsud nutno letět ještě severozápadně. Dobrá tedy, zkusíme to ještě na severozápad odsud. No má štěstí Harah, opravdu je na severozápad odsud další síč. Ergsun-Timin.


A právě zde opravdu najdu Stilgara, který mi řekne, že přesně ví kdo jsem a kdo vzbuzuje velký zájem jeho lidu. Kromě Stilgara je zde ještě další Fremen, vůdce tohoto síče. Jako nechci už vypadat jako otrokář, ale hned mu nabídnu práci. Zadám specializaci na koření. Výbava k těžbě tu však není, jen výbava nožů pro jednu jednotku. Stilgara beru k sobě do party a představím jej v paláci, snad na něj uděláme dojem a pochopí, že díky nám se Fremeni mohou zbavit tyranie Harkonnenů, protože my Atreidi jsme přeci ztělesněním dobra a míru. Při nabídce, zda půjde Stilgar s námi, se projeví velmi vstřícně k možnosti zatočit s Harkonneny. Kromě toho mi umožní stát se jedním z nich, Fremenů, což z nás definitivně dělá nerozlučné spojence. 


Poté, co se ke mně Stilgar přidá, se chystám na cestu zpět do paláce, ale opět mě přepadne vidina. A ne pěkná. U  síče Tuono-Tabr zaútočil červ a polknul celý náš harvestr i s posádkou. A víte co? Skoro se mi chce říci, dobře jim tak. Jsou to totiž ti z toho síče, z kterého jsem Fremeny posílal pro ornitoptéru, jestli vzpomínáte. Ale oni nechtěli, že prý se nebudou vzdalovat od svého domova. Kromě toho v Habbanaya-Timin se pro změnu harvestr porouchal a bude mimo provoz a jeho oprava zabere celé dny.


Na mapě si všímám ještě jedné věci. Spřátelením se se Stilgarem mi byla odhalena celá síť čtyř dalších síčů Eregsun-Tabr, Eregsun-Clam, Eregsun-Tsymyn a Eregsun-Tuek, které se nachází západně od Stilgarova Eregsun-Timin. Je to velké území a myslím, že než se vydám se Stilgarem do paláce, bude slušností jednotlivé síče obletět a setkat se s místními vůdci a samozřejmě si získat jejich důvěru, zadat jim práci, aby se nepoflakovali a pod.


Jak postupně navštěvuji nové síče, žádost "pracuj pro mě" se změnila. Nyní Fremeny žádám o to, abychom se sjednotili. Nikdo neodmítá. V některých síčích je výbavička, harvestry i ornitoptéry. Vybavuji jimi Fremeny, dávám specializaci na těžbu koření, ale bude to chtít nejprve zaletět pro prospektora, který je hodně daleko. Všímám si, že se zlepšují mé vize a můj dálkový mentální dosah je nyní mnohem větší. Ale na kontakt z těchto vzdálených pouštních pustin až k paláci to ještě stále není. 


Mimochodem zdejší Fremeni mi naznačují, že Harkonneni nejsou daleko a rádi se zapojí do boje proti nim. Vypadá to, že místo těžby by raději potrénovali boj. Budu nad touto možností uvažovat. Jeden z nových síčů, Ergsun-Thymyn je prázdný. Nyní si znovu zkusím promluvit se Stilgarem a ten naznačuje, že je na čase, aby si promluvil s Letem a Jessicou. Je zde totiž ještě něco, co se ohledně Jessicy dostalo do řečí mezi Fremeny.


Nejprve se mrknu do síče s porouchaným harvestrem. Vypadá to, že tady nijak nepomůžu, oprava prostě bude trvat den. Na dálku zadávám prospektorovi další tři lokace s neprobádanými ložisky. V Habbanaya-Tabru máme pořád jednu nepřesvědčenou jednotku Fremenů. Se Stilgarem bude přesvědčování jistě jednodušší. Takže před návštěvou paláce si udělám ještě menší výlet na jih. Tentokráte jsem v přesvědčování úspěšný a další jednotka Fremenů je naše. Nyní rychle do paláce.



Rozhovor mezi Letem, Stilgarem a Jessicou je plný nadšení a pozitivních vizí do budoucnosti. Plán je jasný, porazit Harkonneny, kteří léta zotročovali Fremeny. Je tu pak ještě jedna věc a to proroctví, které se mou osobou Fremenům zcela naplňuje. Mám se stát vůdcem odporu proti Harkonnenům, zachránce Fremenů a celé planety Duny a Jessica jako má matka je ctěna Bene Gesseriťanka, ktará dala život a výcvik mesiáši. Po výčtu mých úspěchů při získávání fremenských vůdců na svou stranu rozhovor končí. Jessica ještě podotýká, že mě mají opravdu za mesiáše, říkají mi Muad'Dib.


Času na nějaké daleké cestování není nyní mnoho kvůli termínu císařem požadované zásilky koření. Využiji toho k přesunu do nedalekého síče na východ od paláce a zadám pár rozkazů. Jednotky bez výbavy pošlu obstarat si buď harvestry nebo ornitoptéry, které se povalují někde volně v některých síčích. Fremeny, keří těží již takřka na vyčerpaných nalezištích, přesunu do těch bohatších. Spice must flow. Strategii bylo učiněno za dost, nyní zpět do paláce Carthag. 


Zajdu ještě za přítelem Gurneyem Halleckem. Ten se stále kochá zbraněmi ve zbrojnici. Neříká mi nic nového, jen že je na čase začít trénovat jednotky Fremenů. Drobnými úkoly v poušti a pochůzkami po paláci čas běží. Až nastal den, kdy je třeba Shaddamovi IV. odvést další zásilku koření.


Tak a je to tu. Do komunikační místnosti přišla zpráva, Shaddama IV. Nějak se nám oproti minule zdvojnásobilo množství koření, které chce poslat. Provedu obvyklou proceduru s Duncanem Idahem jako minule, aby koření odletělo z planety. Beru jej s sebou do komunikační místnosti (Stilgar musí počkat na místě, mohou mě vždy doprovázet jen dvě osoby). Koření úspěšně odešlo a císař se bude o další zásilku hlásit zase za dalších pět dní. Thufir Hawat při sledování hologramu císaře poznamenává, že císaři jde sice na první pohled o koření, ale očividně něco zásadního skrývá. 

11. Harkonnenské vyhlazovací praktiky:


Nic dalšího se v paláci neděje a tak se vydám opět na cesty pouští, promlouvám s Fremeny, organizuji jejich přesuny do bohatších nalezišť a konečně dosahuji plné vybavenost jak harvestry tak ornitoptérami. Na cestách mě ale přepadne další vize. Leto mi v ní sděluje, že se stalo v paláci něco strašného. Stalo nebo se stane? Jde přeci o vizi do budoucnosti. Okamžitě se tedy vydávám zpět do paláce. Běžím za Letem. Ten mě jen informuje, že v komunikační místnosti je další zpráva.


Baron Harkonnen mi plný vzteku a taky sádla sděluje, že nechal vyhladit jeden ze síčů, aby mi ukázal, že Duna je jeho planeta a nikoho jiného. Situace směřuje nekompromisně k válce. A já se na ni již naštěstí plně připravuji. Každopádně Leto hodlá tento kriminální čin okamžitě prošetřit, aby mohl požadovat náležité potrestání Harkonnenů od velkorodů. Thufir Hawat je ale názoru, že na takovou konfrontaci s Harkonneny nejsme zatím připraveni, pokud by vyústila ve válku. A vlastně nikdo není s nápadem, aby Leto sám někam letěl něco vyšetřovat, nadšen.


Mezitím přichází další zpráva. a to od syna barona Harkonnena, jímž je Feyd-Rautha. Posílá jasný vzkaz. Pokud hodláme Fremeny použít proti Harkonnenům, budeme zničeni společně s Fremeny.


Popovídám si po tomto představení opět s Thufirem Hawatem, který pečlivě studoval síly Harkonnenů a doporučuje poslat Gurneye Hallecka na západ do některého ze síčů Ergsun. Tam bych měl vycvičit jednotky Fremenů. Je to oblast vzdálená od Arrakeenu a Harkonneni by tam mohli mít slabší obranu. Mám tam zrovna tři bezprizorní jednotky a než tam doputuje prospektor pro průzkum a půjde  zahájit těžbu, budou tyto jednotky bez práce. Jedinou jejich nevýhodou je, že nejsou moc početné a mají jen kolem 1000 mužů. Lepší by možná bylo, aby se zhostily zbraní jednotky nedaleko Carthagu, které čítají i přes 2000 mužů. Mají navíc nedaleko v dosahu v jednom síči nože pro několik jednotek. V dalším síči jsou zase laserové pistole. Tohle už jsou takové jemnější strategické nuance a každý stratég v tomto může zvolit jinou taktiku. Takže mám nový úkol. Nechám Harah v paláci a verbuji Gurneyho Hallecka. 


Pořád je tady ale ta záležitost s Letem a rozhodnu se s ním ještě promluvit. Leto Atreides však trvá na tom, že se vydá se svými strážci vyšetřit vyhlazení siče  a obvinit Harkonneny z těžkého zločinu, z kterého se musejí zodpovídat před všemi rody i císařem. Předává vedení na dobu své nepřítomnosti do mých rukou.


Jelikož vláda plně padla na má bedra, jdu vše zkonzultovat se svými věrnými. Pořádně si promluvím s Dunkanem. Dozvím se, co už jsem vytušil. Červi útočí na harvestry Fremenů a je třeba je chránit pomocí ornitoptér.


Ornitoptér však je nedostatek a bude třeba nějaké sehnat. Na Duně údajně působí gilda pašeráků, kteří prodávají všechno možné, včetně ornitoptér. Platidlem je, jak jinak, koření. Je třeba najít skrýše pašeráků a uzavřít s nimi dohodu. S tímto nově zadaným úkolem jdu však nejprve vyřešit to zásadní. Tréning fremenských vojenských jednotek. 

12. Vojenský výcvik, kontakt s pašeráky:


Odlétám tedy s Gurneyem Halleckem daleko na západ do Ergsun-Calm situovaného nejvíce v centru západních síčů a to proto, abych tady mohl všem okolo rozdat rozkazy. Nejprve čtyři okolní jednotky Fremenů z Ergsun síčů specializuji na armádu. Ve dvou z těchto síčů jsou i nože a těmi Fremeny vybavím. Pak všechny tři tyto fremenské jednotky odešlu do nejseverněji situovaného síče Ergsun-Thymyn, do kterého se rovněž přesunu i já. Jelikož v tomto síči se nachází další nože pro jednu jednotku, vybavím jimi tu jednu, která nože ještě nemá. V síči zcela na západě nám zůstává ještě jedna jednotka Fremenů. Jelikož pro ní v okolí nezůstaly zbraně, vyšlu ji pro vybavení pro těžbu, protože v jednom ze síčů zůstal harvestr a ornitoptéra. Tato jednotka se v budoucnu bude věnovat těžbě. Ponechávám zde rovněž Gurneyho Halecka, aby vedl výcvik. 


Nyní je na čase se vydat na obhlídku síčů. Jednak proto, abych opět přeskupil těžbu a přesunul Fremeny z vytěžených oblastí do těch, kde prospektor objevil bohatá naleziště. a také proto, abych fremeny vyzpovídal. Potřebuji informace dvojího charakteru. Za prvé, jestli se někde nenachází poblíž další síč s nalezišti koření a za druhé, zda někdo něco neví o pašerácích. Hned v síči Habbanaya-Clam zjistím, že na severozápadě je další síč. Vydávám se tím směrem, a je to obrovské štěstí, protože mě Stilgar informuje, že zahlédl ne síč, ale jakousi vesnici. A jde o vesnici hledaných pašeráků.


Tak a hurá, jde se nakupovat. Pašerák mi nabízí nejprve ornitoptéru, trochu smlouvám o ceně a nakonec mi nabídne slevu. Další položku, kterou nabízí je harvestr. Ukecám to z 1000 kg koření na 880 a kupuji. Měl bych se držet ale trochu zpátky. Nějaké koření sice natěženo máme, Duncan hovořil něco o bez mála 15 000 Kg, ale kdo ví, kolik budeme potřebovat pro císaře příště.


Po nějakém čase další manažérské práce nezapomenu navštívit síč, kde trénuje jednotky Gurney Halleck. Sdělí mi, že tréning jde dobře a že mohu vyslat špióny na sever, kteří budou schopni odhalit pevnosti Harkonnenů. Když už jsem tady, mám dosah na prospectory a vyšlu je do dalších síčů na průzkum ložisek koření. Nedaleko je bezprizorní jednotka, kterou pošlu do Habbanaya-Calm síče, kde jsou ukryty laserové pistole pro jednu jednotku. Je to hodně daleko, takže mé vojenské jednotky jsou z dosahu. ale bezprizorní Fremeni dobře poslouží jako donášková služba a já budu mít jednu jednotku pak vyzbrojenou laserovými puškami. Projdu si taky ještě statistiky o výcviku od jednotlivých Fremenů, které má Gurney na starosti.


Jak mi Gurney poradil, vyzkouším i špionáž a vyšlu jednu jednotku na průzkum na sever k Harkonnenům. Snad tím nezpůsobím nějaké potíže a ještě nevyprovokuji válku. S třemi jednotkami by to asi byla bída. No noi, teď do ornitoptéry a na jih, jsem informován, že by tady měl být další síč. Doletím na místo a najdu početnou jednotku Fremenů, kterou hned pošlu za Gurneyem trénovat. Stilgar jen poznamenává, že o tomto síči celá ta léta nevěděl a že musím být opravdu výjimečný, když jej objevil až nyní v mé přítomnosti.

13. Válka začala:


Bohužel během mých cest se dozvídám díky vizím do krátké budoucnosti hned dvě nemilé zprávy. Za prvé červ nám sežral jeden z nechráněných harvestrů na jihu v Habbanaya-Tabr a ještě horší zprávou je, že Harkonneni zaútočili a obsadili Tuono-Harg východně od našeho paláce a zajali tam místní jednotku Fremenů. Válka začala.


Události nabraly spád. Další vize mě informuje o tom, že v jednom ze síčů došlo k sabotáži. Co se přesně stalo budu muset asi osobně prověřit. Pozitivnější konečně je, že jsme na východě objevili další vesnici pašeráků a hned zjistíme, co nabízejí.


Tito pašeráci nejsou zrovna moc přívětiví. Nabízejí sice levný harvester za 600 kg koření, ale při pokusu smlouvat mě hned odpálkuji. Další nabídkou je předražena ornitotpéra a snaha o smlouvání se opět setkala s neúspěchem. Tak snad příště. 


Když dorazím do síče Habbanaya-Calm, kde mělo dojít k sabotáži, potká mě další vize. Teď to tak prostě bude pořád. Jedna vize bude střídat druhou a události se na mě budou sypat. Jednou z vizí je, že mám novou zprávu v paláci, což mi sděluje Thufir Hawat. Druhou je, že prospektor dokončil svou práci a třetí vizí je zpráva Duncana Idaha, že nemám zapomenout na zásilku císaři. A co se týče té sabotáže, tak je porouchaný harvestr a bude podroben delší opravě. Vracím se do paláce.


Hned po vstupu do paláce mě přivítá Harrah, že se chce vrátit do svého domovského síče Tuono-Timin. Proč ne, beru ji s sebou s tím, že jí tam odvezu, jakmile vyřídím důležité záležitosti v paláci. Následuje návštěva v komunikační místnosti. Shaddam IV. požaduje ve své zprávě zásilku. On se snad pomátl, chce jednou tolik co minule, 4460 Kg koření! No co se dá dělat, pošlu mu to, jako obvykle. Tady je vidět, proč se nelze jen tak rozšoupnout u pašeráků. Duncan mi sděluje, že máme zásobu 28 680 kg koření, což je sice dost, ale kdo ví, kolik bude chtít Shaddam IV příště. Ohlásí se za dalších šest dní. Promluvím ještě s Duncanem, který mě uvědomí, že máme ještě závazek vůči pašerákům a zda poslat koření. Svolím tedy k platbě. Možná že důvod nevraživosti těch druhých pašeráků spočíval v tom, že neměli ti první ještě od nás zaplaceno. Proberu ještě nějaké záležitosti s Thufirem, který mě nabádá k útoku na nějakou Harkonnenskou pevnost, aby obsazení jednoho z naších síčů nebylo jen tak bez odezvy.


Poté co jsem nevrlou Harrah odvezl zpět do jejího domova Tuomo-Timin, vydal jsem se ke Gurneymu sondovat, jak by prošel případná útok na jednu z Harkonnenských pevností. Špionáž na severu se povedla bohužel jen z části, naše špionážní jednotka byla zajata, nicméně ještě stihla odeslat záznamy o síle místní jednotky Harkonnenů. Ve zmíněné pevnosti je jen jedna jednotka. Útok našich několika jednotek by mohl uspět. Jdeme tedy do toho.


Mé jednotky putují k Harkonnenské pevnosti. Když jsou v jejím dosahu, nasedám do ornitoptéry a letím také k pevnosti, abych se podíval, jak probíhají boje. Důležité v takovém případě je létat do místa bojů jen v případě, že již probíhá útok. Jinak bych byl nekompromisně sestřelen Harkonnenskou leteckou obranou. Ta je v případě probíhajícího útoku soustředěna na útočníky a já mohu tedy jen doufat, že útok bude úspěšný.


Boj je velmi intenzivní a jelikož mají mé jednotky i přes chabou výbavu noži početní převahu, povede se pevnost dobýt. Ostatně sám se mohu chopit velení v boji a zadat příkazy, zda zahájit masivní útok nebo pozvolna bojovat celý den. Nyní stojíme před dobytou pevností. Mé jednotky zahajují práce na demontáži poškozené pevnosti a přestavby na síč. Nyní mohu osvobodit zajatce. Jednak svou jednotku špiónů, ale také celou fremenskou jednotku z místního síče, kterou drželi Harkonneni v zajetí. Navštívím tedy vězení, pokecám s vězni, špióny znovu vyzbrojím a pošlu je do vojenské služby. Místní Fremeny vyzvu k tomu, aby se ke mně připojili. Nemají námitek. 


Vypadá to, že kromě těžby koření budu potřebovat více a více vojenských jednotek. Zadám jim rovněž tedy specializaci v armádě a pošlu je na jih do síče, v kterém Gurney trénuje jednotky. Když se podívám do skaldů dobytého síče, vidím tady navíc nože a laserovou pistoli. Vybavím tedy své jednotky. První válečný úspěch je velmi povzbuzující, nicméně se nyní musím věnovat i managementu těžby. Mimochodem Fremeni, které jsem vyslal pro laserové pistole do vzdáleného síče Habbanaya Clam, jsou už zpět a zadám jim rovněž specializaci v armádě a vyzbrojím je laserovými puškami. Je nutno rozšířit vojenskou sílu. Nyní se vydám na cesty po síčích, kde probíhá těžba a budu se snažit z Fremenů dostat informace o nějakých dalších síčích.

14. Romantika:


V zápalu všeho dění jsem trochu zapomněl mluvit s ostatními. Napadlo mě zeptat se na názor Stilgara, který mě stále doprovází. Vypadá zadumaně, jako by měl něco na srdci. A je to tak. Sděluje mi, že si se mnou chtěl promluvit už dříve, ale čekal, až s námi nebude Harah. Zu jsme před tím konečně uklidili zpět domů do jejího síče.


Stilgar mě chce seznámit totiž s někým důležitým. Dotyčný žije v Oxtyn-Tabru. Zaznamenává mi to místo na mapě. Je to shodou okolností kousek od síče, do kterého jsem přeletěl, abych se místních Fremenů zeptal, zda jsou okolo ještě nějaké neprozkoumané síče.


Pokecám ještě s místními Fremeny, kteří tady těží koření. Naleziště je už takřka vytěžené, takže je přesunu do nějakého bohatšího dále na západě, což jsem si zkonzultoval i s mapou ukazující hustotu výskytu koření. Žádný jiný nově nalezený síč okolo není, jen ten Oxtyn-Tabr, který mi zaznačil do mapy Stilgar. Poletím tedy tam, uvidíme, s kým zajímavým mě chce seznámit.


Přistávám u Oxtyn-Tabr. Vida, vypadá to, že je zásoben ornitoptérami navíc. Mimochodem mě přeruší další vidina, prospektor mi v ní sděluje, že skončil s prací průzkumu nalezišť. Je však daleko z dosahu mých vysílaných myšlenek a tak mu prozatím nemohu zadat další práci.


Nedá mi to a porozhlédnu se ještě okolo Oxtyn-tabru. Vidím tady navíc naskladněny i další dva harvestry navíc. To se bude hodit. Ale nyní už dovnitř síče, jsem zvědav, co najdu tam. Stilgar se celý ošívá a pobízí mě, že mám vstoupit a nemám čekat, že zde bude fremenská jednotka.


A je to tady. Láska na první pohled. Ale k věci. Přivítala mě žena jménem Chani. Slyšela o mě už spoustu legend a díky proroctví Fremeni čekali léta na to, až přijde někdo jako já. 


Chani je krásná okouzlující žena, tak s jejími obrázky tady nebudu šetřit. Vypráví mi o krásách této planety a zda jsem viděl poušť v noci. Vypadá to jako pozvánka na noční dobrodružství. Optám se Chani, jestli by tedy nešla se mnou. Jde ráda, ale podotýká, že nepůjde nikam moc daleko. Dobrá tedy, romantická procházka v poušti kolem síče. 


Stilgara nechám v síči, nebudeme se přeci procházet ve třech. Počkám si, až se setmí a sám s Chani vyrazím kousek dále do pouště. Pěkně se už setmělo a když se rozhodnu s Chani promluvit, tak ...no a je to tady. Chani se chce sblížit. Nakonec se vyzná k lásce ke mně. No nemusím se snažit, je to bez práce. Chani je pěkná, tak proč ne? Slovo dalo slovo a...

...


...


...ale no tak, Stilgare, koho to teď zajímá...no dobrá, jednou jsem vůdce, zpět k povinnostem. Kromě toho, že vzájemný vztah s Chani ze mě dělá více Fremena, než před tím, mi Stilgar přednese pár statistických údajů, jak si vedeme. Momentálně jsem navštívil 24 síčů a ovládám 15 jednotek Fremenů.
 

Díky svazku s Chani mi byly prozrazeny další místa síčů. Na mapě hustoty koření si to mohu zkontrolovat. Opravdu, okolo se nachází čtyři další síče, kam povedou mé cesty. Je třeba postupně získat Fremeny a také koření v těchto místech. A samozřejmě nějakou další výbavu. Obletím okolní síče a Fremeny naverbuji do armády a pošlu všechny za Gurneyem Halleckem. Chani mi následně radí, abych navštívil síč nejjižněji odsud.


Souhlasím tedy a letím do jižního síče Celimyn-Haf. Místního fremena opět hned naverbuji do armády. Ve výbavě jsou tady totiž jak nože, tak laserové pistole. Takto vyzbrojenou jednotku opět posílám na sever na výcvik ke Gurneymu Halleckovi. Tento síč však skrývá jedno další doposud mně neznámé tajemství. Vodu. A to otrávenou nějakým výtažkem z červa. Fremeni ji nazývají vodou života. Jejich matky představené používají tuto vodu pro zisk zvláštních schopností v podobě vizí jak do minulosti, tak budoucnosti. Díky těmto schopnostem udržují víru Fremenů zcela nezpochybnitelnou. Jedině ony se mohou této vody napít. Pokud se napije muž, zemře. Vodu pít samozřejmě nebudu, opravdu by to skončilo krutou smrtí.

15. Smrt Leta Atreida:


Když vyjdu ze síče ven, přepadnou mě dvě další vize. Jedna mě informuje o další sabotáži v síči Habbanya-Calm. V druhé vizi vidím rozesmutnělou matku, která mi říká, že v tento moment bych měl být u ní. To nevěstí nic dobrého. Okamžitě spěchám do paláce.


Zlá předtucha se naplnila. Otec, duke Leto Atreides, který odlétl na vyšetřování zločinů Harkonnenů z genocidy Fremenů, byl Harkonneny zabit. Mám jít za Thufirem Hawatem, který mi sdělí další podrobnosti.


Thufir mi sděluje, že Leto neměl moc šancí. Jakmile se přiblížil s ornitoptérou k hranicím Harkonnenské oblasti, byl nemilosrdně sestřelen. Tím mi navíc naznačuje, že létat ornitoptérami není bezpečné a musím přijít na jiný způsob přepravy po planetě. Fremeni se po ní přepravují na dlouhé vzdálenosti celá léta, měl bych od nich vyzvědět, jak to dělají. Pochválí mi nový ženský objev z řad Fremenů, Chani. Ona by mohla mít právě informace o přepravě po Duně. Chani se však tváří nejistě a Stilgar mi řekne, ať přejdeme do jiné místnosti, že se mnou musí mluvit soukromě.

16. Osedláme si červa, válka je v plném proudu:


Jako ideální osamocená místnost mi přijde ta před zbrojnicí. Tam vyzpovídám Stilgara a zjišťuji, že červi nepředstavují jen nebezpečí. To, že požírají harvestry i lidi je jedna věc. Druhá je ta, že pro Fremeny jsou nezbytní k přepravě. Umí je ovládat, řídit a tak se na nich vozí skrze poušť. A tak mě Stilgar nyní vyzve k tomu, ať jdu nyní do pouště a naučím se na červech jezdit. 


Tak, stojím v poušti a zkusím ještě získat psychickou podporu u Chani. Ta mě jen ujistí, že se mohu naučit na červech jezdit, nepochybuje o tom. Fremeni používají k přilákání červů speciální tlouky s pravidelnými údery, což je svým pravidelným rytmem láká nejvíce. Princip ovládání červa pak spočívá v tom, že se  odchlípnou železnými háky záhyby na červím těle a tím se jej přiměje k požadovanému pohybu. Červi nemají rádi, když se jim písek dostane do záhybu a tak se kroutí směrem, kde se jim záhyb odchlípne, aby jej uzavřeli. Je možno je tak udržet na povrchu písku a také směrovat pohyb do stran. Dobrá, zavoláme si tedy červa...máme ho tu...


...a...


Jedeme. Chvíli si potrénuji ovládání červa a když se jej naučím řídit, spojím to s užitečným a vydám se na něm zpět na sever, kde Gurney Halleck cvičí vojáky. Je třeba pokračovat v boji. Nalézt další pevnosti Harkonnenů a trochu jim zatopit. a také je třeba pokračovat v průzkumu dalších ložisek koření a hledání dalších síčů. 


Když dorazím do treningového síče, všimnu si, že i dobyta pevnost Harkonnenů je již rozebrána a místo ní je síč připraven na prozkoumání, zda se zde dá těžit. Oblast se již docela hemží mými vojenskými jednotkami, byť ještě chabě vyzbrojenými. Většinou noži, pár jednotek má laserové pistole. 


Zatímco špióni našli další Harkonnenskou pevnost, vydávám se na červovi do síčů na východ od paláce. Potřebuji tam zadat nové úkoly těžařům a přesunout je jinam, neboť ložiska koření se tady povážlivě tenčí. Přichází však další vize. Harkonneni se pokusili o protiútok a to na pevnost, kterou jsme dobyli. Nicméně tam mám silnou a vyzbrojenou posádkou a jsme v přesile, takže nic dramatického. Mimochodem mé jednotky jsou ty červené, Harkonneni jsou modří.


Brzy přichází vize, že jsme protiútok odrazili. Další vize je od prospektora. Prozkoumal další tři oblasti. Následné kroky se skládají z rutinních záležitostí. Budu shánět výbavu jak pro vojáky, tak pro těžaře, budu přesouvat těžaře do bohatších ložisek, posílat prospektora do dalších neprobádaných ložisek koření a hlavně se čas od času stavím na frontu, abych rozdal nové příkazy k útoku na další Harkonnenské pevnosti. Tohle je v podstatě už volná strategie. 


5020 Kg. Tolik koření chtěl císař poslat nyní. OK. Posláno. Tím, že jsem opět musel zavítat do paláce, jsem nemohl nenavštívit matku Jessicu a popovídat si s ní. Stále truchlí po Letovi, ale musíme pokračovat v boji. Slyšela, že jsem byl vybídnut napít se vody života a je dobře, že jsem tak neučinil. Bez dohledu někoho zkušeného by to mohlo dopadnout špatně. Nabídne se, že bude prozatím vodu života zkoumat a dá mi pak vědět, jestli je její užití bezpečné i pro mě.


Samozřejmě jsem se Thufirovi Hawatovi nezapomněl pochlubit, že umím jezdit na červovi. On sám to považuje za naší další výhodu. Nicméně je tu něco, co činí sílu Harkonnenů stále nezdolnou, na což se snaží přijít a věří, že na to přijde. Duncana taky vyzpovídám, abych se dozvěděl statistická data o těžbě koření. Musím říci, že zásobu máme solidní. Přes 30 000 Kg koření. Vyzvedávám zpět Chani, která mě čekala na chodbě, zatímco vyřídíme zásilku císaři. Jdu se věnovat na chvíli zase strategii. Jo a ještě jsem nezmínil, že na sobě sleduji další změny. Při pohledu do zrcadla zjistím, že mi modrají oči jako Fremenům. Všímám si také, že den ode dne se zvětšuje dosah, v kterém mohu komunikovat s Fremeny na dálku svou myslí, svými vizemi.


Když jsem myslel, že budu mít chvíli klid na válčení, tak dostanu další vizi. Duncan Idaho říká, že ze síče Habbanya-Tabr nic nepřišlo a obává se, že se tam něco stalo. Vzhledem k tomu, že zrovna rozdávám pokyny u Gurneyho Hallecka k útku na  další pevnost, to mám trochu z ruky, ale co se dá dělat. Zadám třem jednotkám příkaz k útoku, jelikož mí špióni v Harkonnenské pevnosti zaznamenávají jen jednu jednotku obránců. Takže budeme mít převahu a já se jdu vydat na jihovýchod do Habbanaya-Tabr. A stejným směrem posílám i prospektora, neboť tady je stále spousta síčů bez průzkumu ložisek. Jakmile dorazím na jih, vidina mi sdělí, že jsme úspěšně obsadili druhou Harkonnenskou pevnost.


V Habbanaya Tabr jsem udělal kardinální chybu. Bylo tam bohaté ložisko a ze severu jsem poslal Fremeny, aby pomohli těžbou, neboť oni sami měli na severu vytěženo. A nastal spor mezi seveřany a jižany. Do budoucna vím, že nemám míchat Fremeny z jednotlivých oblastí. Mimochodem někteří jsou oblečeni zeleně, někteří modře a jiní v hnědých šatech. Nemíchat barvy, to nedělá nikdy dobrotu. Nehledě na to, že nyní již mám spoustu prozkoumaných a neobsazených ložisek a není třeba, aby dvě jednotky těžily na jednom místě.


Takže rozpory mezi Fremeny jsem vyřešil jako správný vůdce Mua'd Dib a nyní jdu jako Mua'd Dib válčit. Postupujeme do hloubi Harkonnenského území a nyní je opravdu nutno využít červa k bezpečné přepravě.


A dobýváme další Harkonnenskou pevnost. Osobně se boje zúčastním a zadám masivní útok. A pevnost je naše.


17. Ekologie a válka:

Mám rozdány jakž takž úkoly pro všechny. Ledacos by se samozřejmě dalo zdokonalit. Nicméně je třeba poposunut dění o kousek dále. Jessica a Thufir pořád hovoří o nějakých dalších skrytých místnostech v paláci. Vezmu si tedy s sebou Jessicu a jdeme zkoumat. Něco tady ještě musí být. a taky že jo, Jessica v místnosti před zbrojnicí nachází další tajné dveře. Jak to že je neviděla před tím? Asi to bylo soustředěním se tehdy plně na péči o zraněného Gurneye Hallecka.


Vstupuji tajnými dveřmi a jaké je naše překvapení. Zahrada! A co více, říčka a jezírko. Kde se tady bere tolik vody? Jessica i já jsme v šoku. Chani podezřele ne až tak moc. A jen tak mimochodem mi řekne něco o svém otci. Její otec je totiž planetolog, čili něco jako ekolog.


Její otec se jmenuje Liet Kynes a zabývá se právě zelení, kterou by rád pokryl znovu planetu Dunu. Planeta Duna byla kdysi totiž zelená, než ji ovládli červi a proměnili její povrch v písčité duny plné koření. Chani by ráda svého otce navštívila. Tajnůstkářka, to nemohla říci hned? Jessicu nechám v zahradě, může tady zkoumat i tu vodu, zajdu zpět pro Stilgara a vyrazíme. Nejprve však musím vyřešit další vidinu, přišla zpráva od císaře, je na čase připravit další zásilku.


Takže teď už vyrážíme opravdu a Chani mě nejprve navádí do Oxtyn -Tabr. Když tam dorazíme, připomene mi, že je to místo, kde jsme se poprvé setkali. Odtamtud mi ukáže cestu k sídlu jejího otce. Musím letět na západ. Vyrážíme v noci a za úsvitu dorazíme na západě k nějakému síči.


Nacházíme se v síči Sihaya-Tuek. Vejdeme dovnitř a přivítá nás otec Chani, Liet Kynes. Je to příjemný starší pán a rozhodne se nás obohatit informacemi o jeho experimentech. 


Když se podívám na mapě na informace o síči Lieta Kynese, mohu vidět dosud neznámou informaci. A to kolik se v síči nachází nashromážděné vody. Kromě toho mi Liet Kynes rozšíří obzory ohledně okolní pouště a prozradí lokace dalších čtyř síčů.


Nicméně další síče budu řešit později. Nyní mi Liet Kynes vypráví o pokusech s rostliami, které dokáží růst v pouštním prostředí s minimálním přísunem vody. Povedlo se mu takové vypěstovat. Zve mě do další místnosti v síči a otevírá se mi nádherný pohled do otevřeného kaňonu posetého rostlinami..


Poví mi o síčich okolo. Potřebuje na výsadbu zeleně jejich pomoc. Mám je postupně navštívit a přesvědčit k práci na jeho projektu. A je tu ještě něco. Voda. Kdybych ji chtěl vidět, mám postoupit do místnosti nalevo. Jo, ta voda, které se nesmím prozatím napít. Voda otrávená esenci červa.


Zatímco Chani je nadšena ze shledání s otcem, pohovořím si o nových poznatcích se Stilgarem. Ten je ekologickým výzkumem nadšen. Navíc podotkne, že zeleň by se dala použít jako zbraň proti Harkonnenum, jejichž jediný zájem je koření. A kde bude zeleň, nemůže být koření. No uvidíme, jak toho půjde využít. Zatím jsem nakloněn likvidací Harkonnenů armádou, což nám přineslo prozatím docela úspěchy, nepočítám-li ztrátu jednoho síče východně od našeho paláce, kde Harkonnenové zaútočili jako první.


Postupně tedy navštívím všechny síče nedaleko Lieta Kynese a přemluvím Fremeny ke spolupráci. K výběru specializace u nich přibyla další možnost, specializace ekologa. Aby mohli pracovat ve své profesi, potřebují sazenice. Proto je posílám do síče Sihaya-Tuek za Lietem Kynesem.


Do mého ekologického snažení vstupuje vize, která mi připomíná, že na severu je fronta a krutě se tam válčí. Harkonneni právě provedli další výpad a snaží se uzmout jednu z oblastí, kterou jsem jim zabral. Naštěstí mám v daném místě převahu a budu doufat, že vše dobře dopadne. Pro jistotu se přesunu na sever s cílem dát Harkonnenům další úder.


Když se podívám na naše globální statistická data, zaznamenáváme nárůst ovládané plochy na planetě, ale co se týče počtu mužů, tak máme opravdu ještě co dohánět. Kdyby se Harkonneni rozhodli pro nějakou drtivou ofenzívu, smetou nás jako nic.


V dobyté pevnosti předělané nyní na síč Bledan-Timin se stala zvláštní věc. Kromě toho, že jsme tady zajali jednu Harkonnenskou jednotku, která nám za to, že ušetříme jejich život sdělí informaci, že v této oblasti již nemají Harkonneni žádné pevnosti, tak nám onemocněli všichni nějakou nemocí. A budu muset zjistit, jak ji léčit. v podstatě to eliminovalo naše čtyři jednotky. A shodou náhod se to dozvídám poté, co jsem z původního výcvikového síče přesunul Gurneyho Hallecka právě sem, aby zde dále trénoval nashromážděné jednotky. Bohužel tato nemoc zastavila naší ofenzívu.


Když jsem přesouval Gurneyho Hallecka ze síče Ergsun-Tsymyn, musel jsem tam ponechat Chani. Nyní si ji jdu vyzvednout a dozvídám se od ní, že zrovna ona je schopna tu epidemii zastavit. Beru ji s sebou do postiženého síče Bledan-Timin. Chani zde chce zůstat a vyléčit Fremeny z nemoci.


Mám nyní trochu času a mohu se věnovat návštěvám Fremenů v okrajových částech a zjišťovat, jestli náhodou nenarazili na další neobjevené síče. Směrem na západ od frontové linie se mi povede najít další sídlo pašeráků a podívám se, jaké nabízejí zboží.


Pašeráci mi nabízejí sonické zbraně. Ty se budou ovšem hodit v našem válečném tažení, takže si hned nějaké kupuji. Teď sem jen dostat nějaké jednotky, aby si zboží yvzvedly a já samozřejmě budu muset do paláce za Duncanem, abychom pašerákům zboží zaplatili zásilkou koření. V podstatě vhod mi přijde několik vizí. Prospektor opět dokončil průzkum, v další vizi vidím, že jsme úspěšně dobyli další Harkonnenskou pevnost a nakonec mě Thufir Hawat informuje o nově příchozí zprávě. Shaddam IV chce další zásilku koření. Vyřídím tedy vše potřebné, císaři pošlu koření a také se s Ducanem dohodnu na platbě za nakoupené zboží u pašeráků. Nyní mohu pokračovat ve válčení. A dívejte, moje oči. Modré. Ne zorničky, ale bělmo. Jsem Fremen se vším všudy.


Nyní je třeba navštívit v Sihaya-Tuek Lieta Kynese a popovídat si s ním. Čtyři jednotky Fremenů vypěstovaly sazenice a jsou připraveni je použít. V síčich, které vykazují přítomnost vody, je nyní možno sazenice rozesadit.  


Jakmile začnu sadit v nějaké oblasti zeleň, okamžitě vynuluje zásobu koření. Na tohle si musím dávat pozor, protože požadavky císaře na koření pořád trvají a někde jej tak těžit musím. Nyní se přesunu na sever, je třeba  pokračovat v ofenzívě. Ve vizi se mi navíc zjeví Chani s tím, že epidemie byla vyléčena a vojenské jednotky jsou tak opět připraveny k boji. Dorazím do inkriminovaného síče. Epidemie je sice pryč, ale Chani rovněž.


18. Únos, voda života:

Posílám další špióny, aby nalezli pevnosti Harkonnenů. Podívám se do nedalekého síče, kam jsem poslal ekology. Výsledky jejich práce jsou úžasné, v poušti začínají růst stromy. Náhle vidím další vizi, Thufir Hawat mi vzkazuje, že do komunikační místnosti přišla další zpráva. Pořád mě ale trápí myšlenka, kam zmizela Chani, odešla někam sama?


Vydám se nazpět do paláce. Bohužel zlá předtucha se naplnila. V komunikační místnosti se dívám na zprávu Feyda-Rauthy. Chani samozřejmě nikam nezmizela. Feydovi agenti ji unesli během její mise, kdy léčila nemocné Fremenské bojovníky. Povykládám si s Thufirem Hawatem. Jeho agenti zjistili, že Chani není v paláci Harkonnenu v Arrakenu. Je pravděpodobně v jedné z jejich pevností, takže ideální bude vyslat špióny, aby zjistili, v které pevnosti je a tu pak dobýt. No jak myslíte Harkonnenové, válka se stane ještě intenzivnější. Použiji proti vám všechno. Všechno!


Potuluji se po Duně a dosah mých myšlenek k Fremenům je opět zase o něco dalekosáhlejší. Vedu vojenské akce, řídím těžbu, která díky válčení, ale i výsadby zeleně, spíše upadá, nicméně se mohu spoléhat na natěžené zásoby. Nastal termín další zásilky císsaři a já mám našetřeno dost. Odešlu co je třeba a v paláci navštívím matku Jessicu. A zjišťuji, že její výzkum vody života je u konce. Voda života je esence vody a výtažku tekutiny z umírajícího mladého červa. Tato směs působí narkoticky.


Jelikož díky výzkumu Jessicy je účinek těchto narkotik pod kontrolou, mohu se vody napít, ale nezemřu. Naopak načerpám veškeré benefity, které tato tekutina přináší. Prakticky absolutní vidění budoucnosti, díky čemuž budu moci řídit následující kroky k absolutnímu vítězství. (Jestli jste z toho, co tady celou dobu popisuji, pochytili veškeré dění a vývoj událostí v této hře, je vám nyní jasné, že jde o jednu z nejlépe nadesignovaných her dle knižního díla vůbec, v které je zapojeno aktivně snad všechno - těžba koření, filtršaty, harvestry, červi, jízda na nich, proroctví, romance s Chani, vize, pašeráci, voda života, ekologie, i válka.)


Putuji do Celymin-Harg, kde mi Stilgar poprvé kázal uvodu života (lze ale využít jakýkoliv síč, kde se voda nachází). Když přistanu, zjeví se mi opět vize. Jednak zrovna v Tselimyn-Harg došlo k sabotáži a harvester nepracuje. Další vizí je, že Harkonnenové zaútočili na severu na jeden síč, který jsem jim vyrval ze spáru. Problém je, že kdybych nevyhrál, zajmou mi prospektora, který se tam zrovna nacházel. Nicméně síč je dobře bráněn a další vize mi sdělí, že se Harkonnenský protiútok rozbil o naší pevnou obranu. Ale nyní se pojďme napít vody života, která za normálních okolností zabíjí a to zejména muže.


Napiji se vody a upadám do absolutního bezvědomí. Do tmy. Když se po třech hodinách proberu, Stilgar je trochu v šoku. Myslel si, že už je po mně. Ale probral jsem se. Jak pravilo proroctví. Stilgar na mně neshledává žádné změny, tak vlastně vůbec netuší, jak voda života funguje. Já však cítím, že je vše jinak. Že vše vidím budoucnost a jen k tomu všemu vidinami směřuji. Když spěchám k Jessice do paláce, abych jí sdělil, že jsem se napil té vody, tak mi jen potvrdí, že mé schopnosti byly maximalizovány. Mohu si například všimnout, že mohu skrze vize kontaktovat všechny Fremeny na celé planetě, nehledě na vzdálenost (mimochodem tohoto stavu lze ve hře docílit daleko dříve a tím si usnadnit komunikaci a vyhnout se neustálému cestování od síče k síči pro dosah signálu, ale volil jsem pro tento deník postupné nedokonalé hraní bez powerplayingu, že jako všechno už vím, i když bych jako Paul s vidinami vlastně mohl, že?:-)


Válka pokračuje dobře. Obsadili jsme další harkonnenskou pevnost. Našli jsme v její výbavě i sonické zbraně a tak jmi hned jednu z jednotek vybavím. Stejně, jako vojenské akce, pokračuje výsadba zeleně a proměna pouště v ráj. Každého Fremena, kterého specializuji na ekologii, pošlu nejprve k Lietu Kynesovi pro sazenice. Pak si vytipuji síč, kde ekolog nainstaluje lapače vody, a poté může začít sadit.


Jelikož postup naších armád je zatím plynulý a nenarazili jsme na žádný větší vojenský neúspěch, rozhodnu se nakonec vyslat jednotky do oblasti, kterou Harkonneni zahájili tento ozbrojený střet. Je na čase si vzít zpět síč na východ od paláce a osvobodit Fremeny, které tam drží Harkonneni v zajetí.


Po zahájení útoku mé jednotky zjišťují, že je zde vězněna i Chani. Nicméně další zprávy až tak veselé nejsou. Harkonneni brání pevnost urputně a mají nějaké děsivé zbraně. Trochu jsem ty úspěchy zakřikl. Aby nedošlo ke katastrofě, okamžitě stahuji jednotky z útoku a přesunu je do nedalekého síče na severozápadě.


19. Karta se obrací:

Moje smyčka se kolem Harkonnenů utahuje a naše vojska se blíží již nebezpečně k Arrakeenu. Je jasné, že na dobytí pevností okolo něj a prolomení obrany samotného Arrakeenu nám nože, laserové pistole a nějaké ty sonické zbraně stačit nebudou. Bude to chtít něco lepšího.


Mezitím jsem opět volán vizemi do paláce. Zprávou se opět ohlásí císař a chce poslat 11 230 kg koření! Začíná nám být jasné, že stupňujícími se požadavky něco sleduje a chce nás dostat do úzkých. Od Duncana se sice dozvím, že natěžena zásoba je obrovská, celých 98 470 Kg koření, nicméně s rostoucími požadavky císaře bude zásoba za pár týdnů pryč. Máme ještě pár bohatých nalezišť, nicméně se to trochu bije s naší snahou rozšířit na planetě zeleň, což ložiska koření devastuje.


Nyní mě čeká opět trochu toho managementu kolem jednotek. Vím, že mám uskladněny sonické zbraně u pašeráků nedaleko paláce. Je třeba do nedalekého síče poslat jednotku, aby si je vyzvedla. Vybavím tedy dvě vojenské jednotky z fronty ornitoptérou, aby byla rychlejší a pošlu ji na jih od paláce a tam jí potom přikážu, aby si vyzvedla výzbroj u překupníků. V jiných případech zadávám jednotkám, aby si samy došly pro nejbližší výzbroj, pokud se nachází někde v jejich okolí. Takhle postupně budu u překupníků nakupovat sonické zbraně a tímto způsobem je přepravovat do místa bojů. Znám čtyři pašerácké vesnice a tak je třeba je všechny navštívit a zjistit, co mají k dispozici na prodej. Hodí se stále i nějaké y laserové pistole, neboť spousta jednotek je vybavena stále jen noži.


Není od věci se občas pokochat statistikami. Na mapě planety lze vidět první úspěchy v pokusu o výsadbu zeleně. Co se týče naší války, tak harkonnenskou armádu jsme sice srazili na polovinu, ale musíme počítat, že teď proti nám bude stát opravdová elita vyzbrojena něčím, na co ještě nemáme. Nicméně potěšující je obrázek, jak jsme se zakousli do Harkonnenského území 


Nákupy a vyzbrojování armády pokračuje způsobem, jaký jsem pospal výše. Cílem je obstarat co nejvíce sonických zbraní. Pistole má už skoro každý. Rozjíždím špionážní akce na odhalení dalších pevností nepřítele a pohrávám si s myšlenkou, jak je to s tou zelení, kterou bych rozšířil tak, aby dosáhla až k Arrakeenu ovládaném Harkonneny. Zahájím výsadbu na východ od našeho paláce, což je přímo směrem na jih pod Arrakeenem.


Nadále útočím na pevnosti Harkonnenů jednotkami Fremenů. V jedné severní pevnosti najdeme ve skladě něco, o čem jsme snili. Atomové bomby. Hned s nimi jednu jednotku vyzbrojím. Myslím, že jsme nyní Harkonnenům rovnocennými soupeři i ohledně výzbroje. Nesmím občas zapomínat obhlížet stavy jednotek. Po mnoha krutých bojích řady Fremenů v některých jednotkách značně prořídly a klesly i pod číslo 1000. Tyto jednotky pak už používám spíše jako podpůrné a musejí dělat doprovod mnoha dalším a početnějším. Ty lepší zbraně, jako například sonické nebo jaderné, je samozřejmě lepší dát nejprve jednotkám početnějším, aby byl útok těmito zbraněmi drtivější.


Na jižní polokouli dostávám ještě informace o dalším skrytém síčí. Vypadá to, že jsou to již poslední, které jsou zde k nalezení a v podstatě ovládám kompletně celý jih planety a každičkou fremenskou jednotku.


A zatímco mohu zkoumat ještě neprobádané místa na jihu planety, díky svým již maximálním schopnostem mohu kdekoliv na planetě kontaktovat Fremeny a zadávat jim úkoly. Například tím mohu stále aktivně řídit boje na severu, kde je v blízkosti Arrakeenu nahuštěna obrana Harkonnenů a bude s nimi ještě spousta práce.


12 130 Kg koření mám nyní odeslat Shaddamovi IV. Nějak cítím, že tohle je teď závod o to, aby mi zbylo dost na to, co mu mám poslat do doby, než porazím Harkonneny. Když jsem výše zmiňoval, že mám ty atomovky, tak si nyní troufnu na tu silně střeženou pevnost, kde je vězněna Chani. Je na čase ji osvobodit od těch harkonnenských bestií, než s ní udělají něco, co nikdo nechceme.


20. Osvobození Chani:

Se značnou převahou pevnost snadno dobýváme. Musím se vydat na cestu. Za Chani. Když dorazím do pevnosti, kde byla vězněna, a s ní také jedna z mých jednotek Fremenů, jsou všichni štěstím bez sebe, že se dostali ze spárů těch odporných bastardů Harkonnenů. Nyní již víme, že vítězství je na dosah. Je třeba jen porazit už jen elitní jednotky nepřítele v silně bráněných pevnostech kolem Arrakeenu. Je to poslední krok, který nás nyní čeká.


Ponechávám Gurneyho v pevnosti se silnou posádkou. Chani beru k sobě a jdeme řídit válku. Ekologickou i vojenskou. Ve skutečnosti svatou, která se bude nazývat služebnický džihád. Fremeni jsou na to zfanatizování již slušně. I díky mně, jejich vůdci, Mua'd Dibovi, Paulovi Atreidovi. Ale konec řečí, pojďme smést Harkonneny z povrchu planety Duny. A pak z ní udělám zelenou, nikoliv žlutou planetu. Důležité je podotknout, že ne všechny síče mají lapače vody. Ekologové jsou však schopni je do síčů nainstalovat. Je to docela mravenčí práce, mnohem delší, než prosté smetení pevnosti nepřítele vojensky. Kromě našeho postupu ze západu se nám daří dobývat pevnosti východně od Arrakeenu, kudy jsem chtěl původně vést ekologický útok.


Pokračujeme intenzivně ve vojenských manévrech. Cílem jsou tři po zuby ozbrojené pevnosti Harkonnenů bráněnými atomovými zbraněmi. Pokud je dobudu, můžu říci, že máme vyhráno. Učiním tedy vše potřebné. Shromáždil jsem si dvě uskupení po šesti jednotkách Fremenů. S těmito dvěma skupinkami souběžně zaútočím najednou na dvě pevnosti.


Čas nějak běží v tom spádu událostí rychleji. Další požadavek císaře na přísun koření je 15 970 Kg koření. Opět s Duncanem provedu obvyklou proceduru, aby mu koření dorazilo v požadované výši. Díky zběsilé těžbě máme zásobu 126 630 Kg koření. Přestávám se obávat císaře. Nicméně už za další čtyři dny si chce přijít pro další zásobu. Nějak ten časový interval snižuje. Dobrá, dám si za cíl do čtyř dnů eliminovat Harkonneny, nedává mi na výběr. 


V jedné pevnosti zajmu další harkonnenskou jednotku. Výměnou za život mi sdělí informace o pevnosti Arrakeen-Tabr. Zaznamená mi její polohu, sdělí mi, že jsou v ní tři jednotky, ale velmi dobře vyzbrojené a dobýt ji nebude nic snadného. Zajímavostí je, že tvrdí, že ta pevnost je na jihovýchodě, ale fakticky leží na severovýchodě.


Musím uznat, že mnohé harkonnenské pevnosti jsou majestátní a je v nich určitá krása z hlediska symbolu síly...


Nicméně Fremeni je okamžitě demontují, jelikož nechtějí dále vidět tyto symbolu útlaku, otroctví  a utrpení. Pevnost musí z každičké oblasti zmizet a nahradí ji obyvatelný síč. 


Po dobytí několika pevností v bezprostřední blízkosti Arrakeenu nacházíme v jejich skladištích další jaderné zbraně. Náš arzenál atomovek se rozšiřuje. Popravdě se bez nich neobejdeme a ty nestřeženější pevnosti kolem Arrakeenu bychom nedobyli ani s několikanásobnou početní přesilou.


Občas zkusím znovu zabloudit do sídel pašeráků, jestli by nějaké další atomovky třeba neměli v nabídce, ale jejich maximem v oblasti vojenského proviantu jsou sonická zbraň. Opět se mi ozve císař. 15 000 Kg koření. Dobrá, má jej mít. Harkonneny jsem teda za ty čtyři dny neporazil, ale pořádně jsem jim zatopil :-) 


Shaddam IV. si říká o dalších 16 040 Kg koření. Začíná mě pěkně vytáčet. Nevím, kam dříve skočit a on s tímhle pořád otravuje. Moje jednotky postoupily až k Arrakeenu i z východu. V několika pevnostech jsme zde objevili další atomovky. Na západě čekáme na vhodnou příležitost. Nevím, jestli tři atomovky jsou dost na dobytí těch posledních pevností před Arrakeenem. Zaměstnal jsem spoustu ekologů a pokouším se okolo Arrakeenu nasadit zeleň. Mimochodem začíná být problém, že už není skoro co těžit. Vyčerpávám postupně i nové ložiska, které jsem sebral na severu Harkonnenům.


Na mapě si lze prohlédnout, jak jsou v jednotlivých oblastech Fremeni zaměstnání a čemu se věnují. Žlutá je těžba, zelená je výsadba zeleně, červená je armáda. Šedé oblasti jsou prázdné, jsou vytěžené a jediné, co by se tam dalo ještě dělat je instalace lapače vody a sazení rostlin. ale bylo by to na hodně dlouho. Válka proti Harkonnenům už tak dlouho nepotrvá.


V následujících statistikách je jasné, že moc Harkonnenů na této planetě končí.


A tohle je jedna z mých nejsilnějších jednotek. Ve výbavě nůž, laserová pistole, sonická zbraň a atomovky. Situováno východně od Arrakeenu. Pokud můj pokus s ekologií, který by měl ušetřit životy, nevyjde, zaútočím vojensky.


Finále se blíží, kolem harkonnenského Arrakeenu je to plné mých jednotek. Útok na okolní pevnosti se čtyřmi jednotkami vybavenými atomovkami by už neměl být problém.


Nyní nastane boj o dvě poslední Harkonnenské pevnosti. Nicméně mě překvapil protiútok na jeden nechráněný síč a o ten jsme přišli. Ale možná to byla taktická chyba nepřítele, který takto oslabil jednu ze svých dobře bráněných pevností.


18 250 Kg koření, tolik po měn císař chce. Myslím, že tohle je poslední dodávka, kterou mu odvedu. Nyní jdu obsadit poslední pevnost, respektive ten síč, který mi dobyli. Dvě jejich nejsilnější pevnosti u Arrakeenu jsou již v mých rukách.


21. Vítězství:

Pomohla očividně i ekologie. Rozpínající se zeleň v okolí jednotky Harkonnenů ze síče vyhnala. Poslední urputné obránce jsem rozstřílel atomovkama. Nyní před námi stojí jen Arrakeen. Po dobytí poslední pevnosti se vydám do paláce. Nejprve zkusím u mentanta Thufira Hawata zjistit nějaké novinky. Sdělí mi jen, že jsme připraveni na finální útok. 


Stilgar potvrzuje, že na Duně není již jediná harkonnenská pevnost kromě paláce v Arrakeenu. Před finálním útokem bych měl všechny vzít do některého ze síčů vedle Arrakeenu. Mám si promluvit s Thufirem Hawatem a vzít jej s sebou.


Thifir se mnou ochotně jde do síče Arraken-Tabr. Pak mi ještě řekne, koho všeho mám ještě přivézt. Jessicu, Chani, Gurneye a Stilgara.


Tak, a jsme tu všichni...

Na útok vše připraveno. To zelené okolo je snaha mých ekologů udělat bojiště okolo příjemnější :-)


Thufir Hawat ke všem pronese řeč. Pro finální útok je vše připraveno. Vyjmenuje výčet mých úspěchů, zisk Fremenů na naší stranu, dobytí všech pevností nepřítele a nyní je na čase dílo dokončit. Mimochodem Thufir přišel na jednu šokující záležitost. To císař nás chtěl zničit a Harkonneni jsou jeho spojenci.


Palác je silně střežen. Musím shromáždit okolo paláce alespoň 10 000 mužů a všichni musí mít atomové zbraně. 


Potřebné přesuny dle Thufirova požadavku byly provedeny. Thufir mně a Stilgarovi potvrdí, že požadovaný počet mužů i jaderných zbraní byl okolo Arrakeenu shromážděn á dá pokyn, že můžeme útok spustit.


Fremeni odpálili jaderné zbraně, prolomili štít a vrhli se do útoku na palác. Obránci byli po chvíli zdecimováni a Harkonneni se vzdali. Nyní mohu vstoupit do paláce v Arrakeenu.


A vida, koho to tady nemáme. Za prvé celé harkonnenské obludné vedení v celé své odpornosti. No a za druhé samotnou jeho výsost, císaře Shaddama IV. A určitě tady není shodou náhod najednou na diplomatické misi, která má urovnat rozepře mezi dvěma velkorody. 



Thufir Hawat rád císaři prozradí, že odhalil jeho plín poslat Atreidy na Dunu s tím, že budou pomocí Harkonnenů zničeni. Ale já, Paul Atreides jsme mu s pomocí Fremenů překazili tyto plány.


Baron Harkonnen má k tomu taky co říci, nicméně jen prská vzteky a s odporem nad Fremeny.


Po názorové přestřelce a dokázání zločinů císaře a jeho poskoků Harkonnenů je císař sesazen z trůnu. A na něj usedne kdo jiný, než já po boku s Chani (opět odchylka od knižní předlohy, kde Paul stvrdil své právo na trůn oženěním se s císařovou dcerou a Chani zůstala jeho věrnou konkubínou. Ale tohle pochopitelně nemělo cenu ve hře až tak moc komplikovat, stejně jako formu likvidace Barona Harkonnena). 


Dobojováno a dodám jen pár poznámek. Tenhle deník se nedrží ideálního postupu hrou, že bych to hrál vyloženě zpaměti a věděl přesně kdy co udělat nejideálnějším způsobem. Z několikerého dávného hraní Duny si ledacos pamatuji, ale ledacos jsem i zapomněl, což je vlastně dobře a nešlo o speedrun. Občas jsem tak nezvolil tu nejideálnější a nejrychlejší cestu. 


Dále je tady ta okolnost s ekologickým vítězstvím, kterého jsem nikdy zcela nedosáhnul. Ale netřeba si takové vítězství idealizovat. Lze sice namontovat lapače vody, ale ty chytají vodu tak pomalu, že se zeleň rozhodně nerozrůstá tak, že by se planeta změnila v totálně zelenou. To jen v místech, kde jsou zásoby vody od počátku obrovské. Ekologické vítězství však spočívá v tom, čím si můžete výpomoci i v tom vojenském. Když sadíte rostliny okolo nepřátelských pevností a zeleň k nepříteli dosáhne, harkonnenští vojáci z ní dezertují a vy můžete obsadit pevnost prakticky beze ztrát. Fajn zajímavost, ale asi zbytečně zdlouhavá.  


Musím říci, že nový film Duna: Pat Two, který jsem viděl 2.3.2024, mě totálně přehodil do módu Dune a tak jsem hned po něm rozehrál Amiga verzi Duny a sepsal tenhle šílený rozsáhlý deník. Přesto mi to nedalo a pro porovnání jsem si včera večer rozjel i PC CD_ROM verzi, v které jsem se tentokráte v podstatě speedrunem dostal k některým situacím neskutečně brzy a neskonale to hru zjednodušilo a k řízení války pomocí vizí skrze celou planetu jsem se dostal snad o 3/4 času dříve. Možná pak tady editnu, za kolik dní na Duně jsem to v té PC CD-ROM verzi dohrál. V Amiga verzi pozvolným hraním mi čas ukázal finálních 79 dní na Duně. Kolik hodin hra trvala čistého času si říci netroufám, protože jsem do toho sepisoval tento deník a to činilo značné prodlevy.

Ringo


Edit: A jak jsem slíbil, tak dávám edit, že jsem právě zase dojel i PC verzi, tentokráte více méně nejrychlejší cestou a bylo to za pouhých 63 dní na planetě Dune. A čistý herní čas se pohybuje kolem 7 hodin.

Obrázek z konce PC verze:

Komentáře

  1. Díky moc za skvělé a zajímavé čtení. U Duny mě svého času uhranula hudba Stephanie Picq a rozbřesk i západ slunce, které vždy vypadají trochu jinak.
    Díky tomuto článku jsem si připomněl, o jak propracované dílo se jedná, a co při hraní člověka napadá.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?