Nový přírůstek do sbírky - System Shock

Platforma: PC / Žánr: FPS akce/ Developer: Looking Glass Technologies / Vydavatel: Origin Systems/ Rok: 1994


Dneska jsem si zašel do Zásilkovny pro něco, co považuji za jeden z největších pokladů herní historie. Krabici s hrou System Shock v perfektním stavu. Povedlo se mi to ulovit překvapivě ne na eBayi, ale na Aukru.



K System Shocku se mi váže, co se týče sbírky, takový letitý příběh plný výčitek. Kdysi jsem totiž za nějakou pětistovku sehnal krabicovou CD verzi na JRC. Byla to ta s českou značkou na krabici a uvnitř byl tištěný manuál přeložený do češtiny. Bohužel v letech 2000 - 2001 jsem nabyl dojmu, že budu sbírat jen japonské RPGčka na konzole a PC krabicím se už nebudu věnovat a seženu si jen pár zásadních origošek z mých oblíbených devadesátek, klidně jen v jewel case verzi nebo z časáků, a tak jsem tehdy rozprodal nebo rozdal 90% mé sbírky krabic čítající teda tehdy jen nějakých nuzných cca 15 krabic. Mezi nimi i System Shock, který jsem střelil za 200 Kč. Mimo něj padly za oběť i takové věci jako krabicové TFX, Accross The Rhine, Task Forces 1942, Fields of Glory, Baldurs Gate CZ, Baldurs Gate 2 CZ, Arcanum, Frontier (naštěstí sehnáno znovu), Master of Magic (naštěstí sehnáno znovu), Colonization (naštěstí sehnáno znovu).


Jenže kolem roku 2002 jsem pochopil, jaká škoda to byla se zbavovat takových pokladů, obzvláště když jsem na eBayi objevil tehdy ještě obrovský zdroj krabicových her na PC, ke kterým vzplála zase touha je mít v lepším originále, než jen z časopisových CD či nějakých jewel case verzí a tak byly roky 2003 - 2012 u mě ve znaku zběsilého shánění krabicovek starých dobrých klasik na eBayi (zlaté časy bohaté nabídky, vesměs nízkých cen a levného dolaru, někdy býval i za 15 Kč).


Ale bohužel, System Shock byl obrovská rarita už tehdy a pohyboval se v nekřesťanských cenách, které jsem ochoten dát nebyl. Ale nakonec ta tryzna období nemíti System Shocku dneškem padla, navíc se povedlo sehnat kousek opravdu v luxusním stavu a v původní zahraniční anglické verzi, tedy lepší verzi, než jsem měl kdysi . No kéž bych měl někdy takové štěstí třeba i u věcí, jako je The Elder Scrolls Arena a Daggerfall, to jsou asi takové poslední nejvyšší mety, kterých bych chtěl ve sbírce dosáhnout

Ringo



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?