Master Of Magic

Platforma: PC / Žánr: Strategy-TBS / Developer: Simtex / Vydavatel: Microprose / Rok: 1994


Master of Magic by se dal považovat za takový etalon dokonalosti mezi tahovými fantasy strategiemi. Ve své době měl naprosto vše, po čem mohl člověk v této kategorii toužit. A má to vlastně dodnes. Jistě by se našly hry, které jsou z hlediska moderního hráče dnes dokonaleji zpracovány, ať už jde o poslední díly Heores of Might and Magic nebo Age of Wonders. Určitě najdeme hry s intuitivnějším ovládáním. Ale kladu si otázku, zda byl Master of Magic vlastně někdy pokořen z hlediska toho, co vše hra nabízí. Zkusíme si to níže v bodech rozebrat.



1. Absolutní volnost na mapě po vzoru Civilization. Ano, hra vychází právě z této klasiky, ale nenechte se mýlit, není to jen klon Civilizace oblečený do fantasy hávu, k tomu se ale dostaneme později. Výrazná podobnost s Civilization tkví kromě ikonkovitého - čtverečkoidního zpracování všeho, od políček, jednotek všeho druhu, až po města, v tom, že máte prázdnou mapu a pole neorané.


Svým osadníkem založíte první město a dalšími vyprodukovanými osadníky zakládáte další a další města na volných prostranstvích. Osazení mapy tedy vytvářejí sami hráči. Využívat mohou náhodně přednastavené typy krajin na náhodně vygenerovaných kontinentech. Louky s řekami jsou úrodnější, lesy nebo hory s rudou jsou produktivnější, naopak pouště moc prosperity nepřinášení, tam moc města chtít zakládat nebudete. V čem Master of Magic tedy nemá konkurenci je ta práce od prvního města. Většina (nebo všichni?) z předchůdců MoM (Warlords, King´s Bounty) i následovníků (Heroes of Might and Magic, Age of Wonders, Disciples) jedou na scénáře a města jsou předdefinována. Maximálně nějaká hra umožnila přistavět nějaké město další, ale většinou je vám předhozena mapa se scénářem a danými místy. U MoM nikoliv. Každá mapa je jedinečná, s náhodně vygenerovanými kontinenty. Jedinou výjimku představují neutrální města, které se zde vyskytují a můžete je obsadit a nechat si je. A nebo je dobýt a srovnat se zemí. To už je také na vás.



2. Další aspekt převzatý z Civilization je péče o města, stavění budov, které zvyšují produkci jídla, peněz, many, vědy a také spokojenosti občanů. Od sýpky, mlýnu, stáje, kovárny a lovecké guildy na počátku se dostáváte později ke knihovnám, univerzitám, chrámům, alchymistickým a nakonec kouzelnickým věžím, dolům a přístavům. Každé město je dobré obehnat hradbami. Všechny tyhle věci zvyšují růst, čím více obyvatel, tím větší produkce, možnost vyprodukovat osadníky, kteří se vydají založit další město, klíčová je produkce různorodých jednotek, rychlejší stavba nových budov atd. Vše známe již z Civilizace. Tady je rozdíl jen v typech budov naroubovaných na místo reálného světa na svět fantasy. Místo žárovek pro vědu tady produkujete manu. Na co Master of Magic nehraje je zúrodňování okolní půdy kolem měst nebo budování dolů v horách. Jediné, jak jde měnit krajinu, je možnost některými rasami stavět pomocí inženýrů silnice. Pak jsou zde ještě kouzla na změnu terénu, kdy třeba z pouště mohou některé kouzelnické školy udělat travnatou louku. Naopak soupeři můžete nechat hned vedle města vyrůst aktivní sopku.



3. Nyní se dostaneme k těm klíčovým rozdílům, které hru posouvají od klasické Civilization k jedné z nejdokonalejších fantasy tahovek vůbec. Civilization nabízela sice různé národy, ale ty se od sebe nelišily, vyráběly stejné jednotky, vyvíjely stejné technologie. V Master of Magic máte však různé rasy, s naprosto odlišnými jednotkami s různými schopnostmi. Lidi mají jiné jednotky než třeba Lizadrmeni, Orkové, Nomádi, hmyzí Klackoni, Trpaslíci a pod. Každá rasa vyrábí své specifické jednotky, s různou silou, různou obranou, některé jsou obojživelné (želví jezdci), jiné umějí létat (Pegasové), některé střílí z luku, jiné vrhají firebally. Pokud třeba za lidi dobýváte města jiných národů, rasová příslušnost města zůstává i po obsazení vašimi jednotkami a vyrábíte v těchto městech jednotky příslušné těmto rasám. Tímto můžete vytvářet jedinečné mixy armád.



4. Důležitým prvkem v hře jsou hrdinové. Ty postupem času rekrutujete nebo si přivoláte nějakého kouzlem. Můžete jich mít až 6. Hrdinům rostou zkušenosti, můžete jim pořizovat výbavu, jednoduše se chovají tak, jako kdybyste vedli partu v nějakém RPG. Můžete je poslat společně a nebo je rozdělit a každému přidělit armádu jednotek, s kterýma jde do bitev. Ale jistě jste si všimli, že na mapě jsou i různě rozmístěny jeskyně, ruiny, věže...různá tajemná místa. Ty lze navštívit hrdiny nebo i jen jednotkami. Obvykle skrývají nějaké tajemství. Někdy je to pár zlatých, jindy je to třeba kouzlo, nebo důležitý artefakt do výbavy hrdiny. Samozřejmě zde číhají nebezpečí v podobě velmi silných potvor, takže na takový quest je moudré se pořádně připravit a poslat tam hrdinu silného, v doprovodu silných jednotek. Tenhle RPG prvek dává hře nový rozměr, vymykající se klasickému Civ schématu a stává se v tomto směru průkopníkem, spojujícím Warlords s Civkou.



5. Souboje si půjčují trochu systém z King´s Bounty, dovádějí to zde však k dokonalosti. Každá bitva se odehrává na speciální soubojové obrazovce, která kopíruje prostor z mapy. Tedy nějakou planinu, moře, případně město. Na tomto místě se střetne vaše a soupeřova armáda. Armády mohou mít maximálně 9 jednotek včetně hrdiny. Postupně taháte svými jednotkami, využíváte jejich schopností, ale také naprosto drtivě můžete do bitvy zasáhnout vlastním kouzlem. Obranným (různé štíty), útočným (firebally, blesky...), můžete rozbít městu hradby atd. Možností k taktizování je obrovská spousta. Pokud v soupeřově armádě, kterou jste porazili, byl hrdina s předměty, můžete tyto předměty získat. Z každého boje dostávají zkušenosti nejen vaší hrdinové, ale i jednotky. Rozdíl mezi elitní jednotkou a amatérskou stejného druhu je opravdu markantní.



6. Výzkum se oproti Civilizaci liší v tom, že oproti technologiím zkoumáte nová kouzla a to z různých magických škol. Takže i tady se liší vědomosti jednotlivých soupeřících stran a střetávají se proti sobě různé magické školy. Na začátku hry si můžete určit, jaké magické škole se bude váš kouzelník věnovat a dle toho bude dostávat k dispozici kouzla na výzkum. Specializace lze navíc kombinovat. Můžete se plně věnovat kouzlům ohně, ale taky si můžete nadělit specializaci třeba na půl mezi vodu a přírodu. Je tedy jen na vás, zda budete mistr ohně a nebo budete univerzálnější a v mírnější podobě ovládat několik druhů magických škol. Je fajn mít drtivou moc v jedné škole, ale na druhou stranu budete závidět jako mistr vody třeba kouzelníkovi, který umí ovládat přírodu, že si zúrodňuje okolí měst kouzlem - změna terénu. Klíčem k vítězství je znalost těch nejsilnějších kouzel, kterými můžete drtit soupeřovy armády a sesílat pohromy na jeho města. Je zde také jedno náročné finální kouzlo, po jehož vynalezení a seslání se stáváte vítězem, nehledě na situaci na mapě.



7. Ekonomická rovnováha je dalším klíčem k vašemu úspěchu, a tak se budete snažit být pokud možno v přebytku ve všech aspektech. Master of Magic tady používá zajímavý systém kompletního zásobování státu. Už to není tak, že se živí každé město samo, ale produkce jídla se sčítá za všechny města dohromady, stejně jako zisk peněz nebo body výzkumu a produkce many. Každá budova i každá jednotka potřebuje tzv. upkeep. Tedy je třeba to vše vydržovat penězi, jednotky navíc i jídlem. Pokud je zisk jídla ze všech měst v přebytku, můžete produkovat další jednotky. Jakmile se v nějakém tahu dostane produkce jídla na nulu, další vyrobená jednotka bude nad limit a pokud se dostanete do mínusu, musíte v daném tahu zvýšit produkci jídla ve městech na úkor například produktivity a nebo musíte nějaké jednotky rozpustit. U financí je situace trochu ulehčena s tím, že se finance střádají a pokud je několik kol rozpočet mínusový, dotujete mínus ze státní kasičky, pokud v ní něco máte. Pokud ne, musíte opět rozpustit nějaké jednotky nebo dokonce prodat budovy. Dále tady máme manu. Tu nastřádanou budete utrácet při sesílání kouzel. Pokud nemáte manu, nekouzlíte, což může být fatální v souboji. Je zde i možnost alchymie - výměny peněz za manu a opačně. Další možností je modifikovat vaší kouzelnickou "produkci" do tří položek - Mana (určuje přísun many), Výzkum (určuje, kolik many jde do výzkumu), Skill (určuje výši magické schopnosti, ovlivňuje to počet kouzel, které můžete seslat v souboji a v jaké síle).



8. Ve hře nechybí ani diplomacie, takže si můžete se soupeři uzavírat aliance, vyměňovat kouzla, můžete je také vydírat. V tomto směru nepřináší hra nic moc převratného. Hlavními ukazateli bude hlavně to, s kým má kdo alianci. To abyste počítali s tím, že jakmile na někoho zaútočíte, tak se na vás pak sesype i jeho alianční spojenec.



9. Zajímavost ve výčtu nabídek této strategie na závěr - dva plány, dvě mapy. Hra se odehrává ve světě Arcanus, ale existuje zde i Mirror plan. Na mapě Arcanu jsou zelené teleportační věže. Ty když dobudete, můžete se přes ně přenést do Mirror světa, do věže na alternativní mapě, která se stejně jako Arcanus skládá z kontinentů připravených kolonizaci vaším národem. Samozřejmě se zde nacházejí různá neutrální města s novými rasami, s kterými jste se na Arcanu nesetkali. Což vám po jejich dobytí otevře nové možnost ve skladbě jednotek a můžete na nepřítele na Arcanu poslat z Mirror planu třeba Trolly. Když vás na Arcanu soupeř drtí, je zajímavou možností se mu schovat na Mirror planu, tam i vybudovat druhou říši a jít to pak na Arcanus soupeři vrátit i s úroky. Ale pozor, přístup na Mirror plan má samozřejmě i soupeř.



Sáhodlouhé povídání o Master of Magic bych ukončil drzým konstatováním, že i přes velké množství následovníků v detailnějším grafickém zpracování, s intuitivnějším přehlednějším ovládáním, zdokonalenějším systémem bitev, kdy třeba Age of Wonders dokáže do bitvy připojit všechny armády stojící okolo políčka střetu, se jedná díky své volnosti a možnostem o stále nepřekonaný titul, ke kterému se vždy budu vracet. Nijak zvlášť jsem nerozebíral grafiku, protože mně přijde třeba pořád krásná a stylová, zatímco hráči Age of Wonders 3 by se tomuhle vysmáli. Ale já mám jednoduše rád i kreslenou schématickou grafiku připomínající trochu deskovku, plně ponechávající scénu na mé fantasii a mých představách.

Hodnocení: 100%

Ringo

Edit: Děkuji Anorakovi (jvempire) za info, že včera zrovna vyšel datadisk k 25 výročí hry. I to je důkazem, že tahle hra nebyla překonána a stojí za to jí vydat datadisk s drobnými vylepšeními pro současnost, ale bez změny grafiky a gameplaye. Datadisk přináší hlavně vyšší umělou inteligenci, možnost dávat výrobu do fronty a několik novinek jako jsou budovy, jednotky a možná ještě širší modifikace kouzelníka na začátku hry. Možno zakoupit na GoG.






Komentáře

  1. Na GOG je nově k dispozici datadisk, pokud si chceš zkusit hru zpestřit. Jinak skvělý popis jako vždy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tomu říkám náhoda, před dvěmi týdny, přesně 8.2.2020 jsem to rozehrál, připravil si recenzi a oni včera vydají datadisk :-) Samozřejmě hned beru a půjdu to zkusit :-)

      Vymazat
  2. Díky Anorakovi za info, přidávám na konec recenze edit o té úžasné novině, že včera vyšel k MoM datadiskt s úpravami původní hry, ale při zachování hezké grafiky a skvělého gameplaye. To vše k 25 výročí hry.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?