Rugby 08

Platforma: PC / Žánr: Sport / Developer: HB Studios / Vydavatel: EA Sports / Rok: 2007

Nikdy jsem nebyl žádný sportovec a vlastně by se dalo říci, že jsem spíše anti sportovec. Z hlediska osobního fyzického zapojení se do některého sportu to tak je určitě. Přesto existuje několik sportovních her, na které se rád dívám, baví mě a motivuje mě to i k jejich hraní na počítači. Je v tom dávka soutěživosti a taktiky, která mi svým způsobem imponuje. Jedním z těch sportů vždy byl a je jednoznačně hokej, který je mou pomyslnou jedničkou. Obzvláště, když hraje český národní tým. V případě mistrovství světa sleduji i zápasy ostatních týmů. Rovněž na počítači hokej zbožňuji a v různých hokejových hrách od stařičkého Face Off!, až po několik NHL Hockey dílů od Electronic Arts, jsem projel sezónu za některý z týmů NHL. 

A pak je tady pro mě další sport. Nepamatuji se už přesně, v kterém to bylo roce, kdy se ve mně probudila doslova vášeň k němu a chtě nechtě si musím i přiznat, že jej poslední dekádu sleduji ještě raději, než můj oblíbený hokej. A tou hrou jsou ragby. Tady sice při velkých akcích českému národnímu týmu fandit nemohu, neboť nepatří do světové ani evropské špičky, a tak se neúčastní žádného mistrovství nebo vyšší soutěže, ale náklonnost k několika ragbyovým zemím jsem si přesto vypěstoval obrovskou (Anglie, Wales, Nový Zéland) a oblíbil jsem si herní styl několika hráčů (Angličan Owen Farrell, Dan Biggar z Walesu nebo Jonathan Sexton z Irska), takže je komu fandit. Vzhledem k probíhajícímu mistrovství světa ve Francii mi přišlo příhodné se o ragby právě teď zmínit, protože mě to momentálně od her přesunulo na nějakou dobu k televiznímu vysílání. Navíc ve své sbírce neustále uchovávám jednu oblíbenou ragbyovou PC hru, kterou jsem si kdysi pořídil poté, co mě tento sport uchvátil a odehrál jsem v ní tehdy nespočet zápasů. Podle nadpisu dávno víte, že jde o Rugby 08. 

Popisovat sportovní hru je obtížné, protože hokej je pořád hokej, ragby jsou pořád ragby a jde jen o to, jestli je taková hra na počítači technicky zvládnuta dobře nebo špatně. Samozřejmě do toho jdu s předpokladem, že čtenář ví, co to jsou ragby a zná alespoň základní pravidla tohoto sportu a termíny jako pětka, skládka, ruck, maul, mlýn, kop na háčko. Hraje se s 15 hráči na každé straně po 80 minut, hraje se vesměs rukama, nahrává se jen směrem dozadu, dopředu lze jen s míčem běžet nebo kopat Cílem je položit míč na, nebo za, brankovou čáru soupeře. Soupeř s míčem se obehrává, respektive zastavuje, složením na zem. Je asi zbytečné  podrobněji dále popisovat pravidla. U počítačové hry je především podstatné, zda se povedlo to provedení sportu do počítačové podoby, či nikoliv. To ostatní je už jen o tom, zda daný sport a jeho pravidla  máte nebo nemáte rádi.

Rugby 08 je právem často ověnčena komentáři, že je to zřejmě nejlepší provedení ragby na počítači a že dosud pravděpodobně nebylo toto provedení překonáno. EA Sports sérii bohužel právě také tímto dílem ukončili a další již nevydali. Dnes tak jejich titulu může konkurovat vcelku aktuální Rugby 22 od Eko Software, ale posuzovat, nakolik se jim to daří, tady nebudu. Popřípadě lze sáhnout naopak po starším Jonah Lomu Rugby z roku 1997, který někteří preferují ještě i před Rugby 08.

Ze své zkušenosti mohu potvrdit, že Rugby 08 je vynikající a silně návykový simulátor ragby bez nějakých výrazných chybiček. Graficky je koukatelný i v dnešní době. Akčnímu hudebnímu doprovodu není co vytknout a z komentátorské lavice uslyšíme slavného komentátora rugby Iana Robertsona a hostující hvězdu All Blacks Granda Foxe. 

Sportovní hry mají obvykle velké nároky na zručnost s tím, že se co nejvíce možných akcí snaží rozložit pod spoustu kláves (či tlačítek na gamepadu). Rugby 08 jich naštěstí nemá ještě nějak extrémně hodně, byť je někdy docela složité si uvědomit, jakou činnost jimi právě provádíte. Jednoduché není ani stíhat mačkat kombinace několika kláves spouštějící specifické akce. Různé typy útoku i obrany se mnohdy naopak ovládají jednou a tou samou klávesou, jen je třeba si uvědomit, v jaké pozici se s hráčem zrovna nacházíte. 

Potíže může způsobit občasné zmatení v orientaci při směrování nahrávky. Doprava a doleva se někdy prostě splete hlavně po změně stran po poločase. Do toho ještě řešíte, zda zvolit krátký nebo dlouhý stisk dle toho, jak daleko nahrávku chcete poslat. Dokázat v časovém presu udržet hráče za linií offsidu a včas vybrat tu správnou akci, aby se buď zapojil do rucku anebo z něj naopak vytáhl a rozehrál či odkopnul šišatý míč, je někdy taky slušný oříšek. Nároky na zručnost jsou tedy i tak celkem vysoké. Tohle je ovšem otázkou vytrvalého tréningu. 

Vytknout by se tak dala snad jen drobnost, a to občasné zpoždění reakce na stisk tlačítka (klávesy). Dále mi hráč občas místo položení pětky v polovině letu do brankoviště vstal a zase běžel dále, jakoby si to rozmyslel a nechtěl ji prostě položit. Sem tam se nějaká ta součinnost klávesy s akcí rozejde, ale není to nic dramatického a dost možná je to často nejasným zadáním, tedy že ve zmatku toho hráč pomačká více, než by měl.  

Rugby 08 umožňuje několik módů hry. Jednak si můžete zahrát mistrovství světa odrážející šampionát v roce 2007 (shodou okolností rovněž ve Francii) se všemi tehdy známými hvězdami. Na samotném obale se nepřekvapivě nachází vyobrazená legenda novozélandských All Blacks, Richie McCaw. Kromě mistrovství světa je tady potom každoroční soutěž Six nations, Tri nations, Super 14 anebo si můžete zahrát anglickou ligu. Samozřejmostí u EA jsou perfektně zpracované soupisky týmů a statistiky jednotlivých hráčů.

Rugby 08 nabízí pro nadšence tohoto sportu bezpochyby snad vše, co si mohou přát. Byť to je s obtížností někdy přehnané. Na té nízké je hra velmi snadná a není problém se s maulem protlačit z vlastní dvaadvacítky až na brankoviště soupeře, zatímco o jeden obtížnostní stupínek výše už nastane pocit, že se hráč nějak pomalu ani nemůže dostat k balónu. Problematická je také zvýšená frekvence zranění hráčů. I tak se stále jedná o parádní zábavu navozující euforii po každé položené pětce. Budete to chtít zkoušet znovu a znovu, i kdybyste měli prohrávat. Chce to jen ne trochu, ale hodně cviku na klávesnici či gamepadu. Naštěstí hra nabízí i velmi komplexní tutorial, v kterém lze vše natrénovat.

No a komu tato hra, nebo ragby obecně, doposud unikaly, tak není nic lepšího, než se zkusit mrknou na aktuální stále ještě rozjeté mistrovství světa ve Francii (zatím se hraje o postupy ze skupin do 4F ), zaměřit se na taktiku a také individuální výkony jednotlivých hráčů a třeba ragby přijde také na chuť. Zalíbí se vám,  že je to hra taktická, přitom velmi tvrdá a zároveň velmi férová, se spoustou obdivuhodných individuálních schopností hráčů ale i rozhodčích. Už jen úvodní bojové tance polynéských národů (slavná haka Nového Zélandu, cibi Fidžanů, sipi tau Tongy nebo siva tau Samoi), z toho dělá tak trochu více, než jen standardní sportovní událost. Pak se možná po Rugby 08 poohlédnete, zda lze ještě od někoho sehnat na počítač. PC verze je i po letech plně funkční a jde v pohodě z CD-ROM nainstalovat a hrát. Majitelé konzolí Playstation 2 nemusí mít pochyb o zprovoznění hry v PS2 verzi vůbec.

Hodnocení: 85%

Ringo

Komentáře

  1. Díky Ringo, za SPORTOVNÍ HRU!!! Moc fajn zpestření po těch všech adventurách a RPG:-))
    Od pasivního sledování mistrovství světa si teď moc rád zahraji ragby taky jako hráč.

    Taky mě překvapilo, že je to poslední EA verze RUGBY. Měl jsem to mylně spojeno se stále vydávaným americkým fotbalem NFL ...
    REKORDMAN


    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress

Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?