Pokémon - dětinská záležitost nebo komplexní fenomenální RPG?

Psal se rok 1996, kdy na malé příruční (handheld) konzoli Gameboy vyšly dva tituly. Pokémon Red a Pokémon Green. Jednalo se o tzv. první generaci Pokémonů. Ačkoliv bylo u zjednodušených handheld konzolí jasné, že tam nebudou monstrózní epické RPG tituly typu Final Fantasy 6, tak jistou formu nějaké "zjednodušené" RPG hry na Gameboy si doba prostě žádala a vyšlo jich nakonec taky dost, dokonce s pozdějším následným přesahem na stěžejní konzole (SNES, PS1). Například  Final Fantasy Legend (SaGa série), Final Fantasy Adventure (Seiken Densetsu série) a nakonec právě Pokémon, který na jiné, než handheld konzole, nedoputoval a to pravděpodobně kvůli pověstnému mobilnímu multiplayeru. 

Moje sbírka Pokémon her

A jaký že je to jednoduchý princip? Menší svět  s pár questy, které je třeba vyřešit, aby se vám otevřely další oblasti, ale hlavně, v celém tom "malém" světě, se ve vysoké trávě, v jeskyních, nebo pod vodou,  nacházejí příšerky různého druhu, které budete mít za úkol pochytat a vytrénovat. Protože cílem hry je stát se nejlepším trenérem těchto příšerek na celém světě. A to taky obnáší konfrontaci příšerek ve vaší vybrané šestičlenné bojové partě s jinými příšerkami, ať už z volného terénu, nebo v rukou dalších zdatných trenérů. S těmi se budete po různu střetávat ať už jen tak, nebo v rámci nějakých turnajů.

Pokémon Ruby (GBA)

Jednoduché, že? Jenže to až tak jednoduché ve skutečnosti není. Příšerky jsou nejen různého druhu - ptáci, šelmy, savci, ryby atd., ale také různého typu - rostlinné, vodní, ohnivé, kamenné. Na základě toho se na různých levelech dokáží naučit speciální útoky dle svého typu a druhu. Navíc se po určitém dosaženém levelu dokáží některé přetransformovat do mnohem nebezpečnějších monster. Nemluvě o tom, že se vyskytují ve dvou pohlavích a tak je můžete i množit, křížit, učit speciální útoky, boostovat pomocí výhonků rostlin, které můžete sadit a sklízet a prostě....můžete s nimi dělat to, o čem by se vám v mnohých komplexnějších RPG hrách mohlo jen zdát.

Pokémon Ruby (GBA)

Sílu fenoménu, který se z prvních uvedených her stal, si společnost Game Freak, vlastnící tuto značku, uvědomila velmi brzy, a o rok později vznikl na motivy hry seriál, který je teda fest dětinský. Mě zasáhl v době, kdy mi bylo nějakých 18 let a nahlížel jsem jsem na něj tehdy s naprostým despektem a odporem. 

TV animovaný seriál

Až v pozdějším věku jsem dokázal odbourat určité předsudky a navzdory pocitům ze seriálu jsem po hře nakonec po určitém vnitřním vývoji sáhl. A doslova mě nadchla, že jsem si dokonce později sehnal i ten seriál, na pár dílů kouknul, a už mi to nepřišlo až tak děsivé, jako v době, když je člověk na pomezí dospívání a dospělosti a nebude se přeci zabývat dětinskými krávovinami. Ale to člověka v době, kdy už dospěje, nějak přejde, a naopak se rád bude vracet do dětských let (obzvláště když na Pokémony naočkujete mladšího syna a ten vás zpětně motivuje způsobem - "tati, pojď se se mnou dívat na Pokémony, tati, pojďme hrát Pokémony", to prostě neodoláte. 

Turnaj ve stolní karetní hře Pikémon.

Jinak kromě seriálu vznikla s motivy Pokémonů i karetní hra, kterou jsem sice nehrál, ale co jsem tak o ní četl, je to asi něco na způsob Magic: The Gathering. Pořádají se v ní dokonce mezinárodní turnaje.

Pokémon FireRed (GBA)

Ale zpět ke hře Pokémon na konzolích. Hra sama o sobě sice působí dětinsky taky, ale ne až tak na sílu, jako seriál, kde občas scény s Pikatchuem působí, jako byste koukali na Teletubbies. Pokud není člověk suchý pragmatik a hraní hry pro něj nepředstavuje jen vžít se do reálného rytíře, který jde porazit temné zlo, tak dokáže odbourat podivný pocit z toho, že jste ve hře snad 16 letý kluk nebo holka a lovíte skoro až roztomilé, ale sakra nebezpečné příšerky. Pokud se zaměříte na perfektní principy hry a dokonalý systém, můžete si dětinské reálie buď odmyslet, anebo se do nich klidně plně vžít a hrát si prostě na kluka/holku, který to někam dotáhne.

Pokémon FireRed (GBA)

Souboje probíhají v Pokémonech na tahy (díky bohu) a tak se při soubojích střídáte postupně s protivníkem, vybíráte Pokémona, který půjde útočit a pak volíte různé druhy útoku nebo obrany. Když aktivnímu Pokémonovi docházejí síly, lze jej prohodit s jiným z akční party šesti Pokémonů. Pokud vám aktivní šestičlenná parta nevyhovuje, můžete navštívit Pokémon Centrum, napojit se na počítač a dle libosti si volit partu ze svých nachytaných Pokémonů, jejichž počet může jít až do stovek (například v Pokémon Platinum už je Pokemonů přes 700 druhů). 

Pokémon Yellow (GBC)

Pokédex je povinná výbava každého trenéra. Je to databáze všech chycených pokémonů, ale taky těch, které jste jen potkali. Soupis vlastností je docela rozsáhlý, od levelu, vlastností, útoku, až po ukazatel, nakolik vás daný chycený Pokémon má rád. Záleží, nakolik se o něj staráte, zda jej nenecháváte příliš  vystavovat smrtícím útokům a pod. Pokémon, kterého po co druhém boji musíte křísit v městské nemocnici, vás 2x milovat nebude. Po každém souboji dostanou Pokémoni, kteří se jej účastnili, body zkušenosti a klasicky levelují. Pro PC RPG hráče - představte si, že máte možnost ve Wizardry VII svou 6 člennou bojovou partu točit z několika set dostupných hrdinů, které byste v daném světě postupně nacházeli, a to s různými vlastnostmi, různými typy vývoje a různými typy schopností. Tak tohle je Pokémon v kostce :-)

Pokémon Platinum (NDS)

Aby hra nebyla jen prachsprostá levelovací grindovací aréna plná příšerek a tahových soubojů, které by po čase mohly omrzet, je obohacena o příběh, v kterém se posunete dle toho, nakolik prokecnete klíčové postavy, které vám umožní další postup. Je zde spousta skrýší, tajných neprostupných míst a pozornost ve hře, mimo péči o Pokémony, jejich lov a souboje s nimi, udržuje jistý zeldoidní či metroidní charakter zkoumání světa. Postupně nacházíte klíčové předměty, odemykáte příběhové eventy pomocí rozhovorů a tím si otevíráte cestu dále

Pokémon Black (NDS)

Tu budete muset nějakého Pokémona naučit kácet stromy, abyste se prosekali do další pasáže, tu budete muset umět drtit kameny, abyste prošli dále jeskyní, jinde budete muset projet cyklostezkou, kde se dostanete jen s kolem, které budete muset někde sehnat atd. Nově objevené lokace a nově přístupné prostory přinesou nové druhy Pokémonů k ulovení, a tak to jde pořád dokola. Dokud kromě vyhraných ligových soubojů neporazíte i nějaké ty padouchy otravující zdejší svět a nedojdete zdárně do cíle. 


Pokémon Blue (GB)

Mě osobně někdy až kolem roku 2008 tato série doslova pohltila a posháněl jsem si z ní dodnes, co sehnat šlo, tak, abych měl pokud možno z každé generace jednu verzi. Vsázel jsem dost na remaky na pozdějších handheldových platformách (Nintendo DS a 3DS). Dohrál jsem do konce ale jen jeden díl, a to Pokémon Platinum na Nintendu DS. Pár dalších dílů jsem zkoušel více či méně hrát. Hodně daleko jsem se dostal v Pokémon Black na Nintendo DS, Pokémon Fire Red a Pokémon Ruby na Gameboy Advanced, nebo Pokémon X na Nintendo 2DS/3DS. A teď si dávám závazek, že se konečně na všechny díly vrhnu pořádně :-)

Pokémon Blue (GB)

Verze Pokémon her se vyznačují několika specifiky, které bych rád zmínil v následném výčtu dílů, generací a souvislostmi mezi nimi. Když jsem uvedl první díl, tedy první generaci, a to s názvem Red a Green, mohl by leckdo chápat, že jde o dva díly hry. Fakticky jde o díl jeden, jenže ve dvou verzích. Ano, každý díl Pokémonu vyšel ve dvou verzích a to z důvodu multiplayeru. 

Pokémon Blue (GB)

Jeden hráč si koupil verzi Red, druhý Green a v každém díle bylo několik odlišností a několik různých Pokémonů, které se nevyskytovaly ve verzi druhé. A jelikož je cílem hry se stát nej trenérem, který chytne úplně všechny Pokémony, byli hráči nuceni své konzole propojit a Pokémony si měnit. A aby to nebylo jen o suché výměně toho, co není ve verzi druhé, mohli proti sobě hráči pořádat zápasy, popřípadě si měnit vycepované Pokémony, které si chytli pro tyto účely víckrát z jednoho druhu, aby bylo co na výměnu. 

Pokémon X (3DS)

Aby však nepřišli nakonec hráči, kteří neměli spoluhráče, zkrátka, tak k některým sériím dokonce přibyl později třetí souhrnný díl, který obsahoval vše z obou verzí. A aby si jej pochopitelně koupili i vlastníci jedné z dvou původních verzí, přidali tam autoři bonusy navíc a kola ekonomiky se mohly dále točit naplno. 

Pokémon X (3DS)

Proč si nekoupit jeden díl nějaké hry 3x, byť jen z důvodů drobných nuancí v odlišnostech? Já teda nejsem až takový kompletista a fanatik, stačí mi, když jsem z každé generace získal buď jednu z verzí nebo tu třetí souhrnnou. Ale jsou sběratelé, kteří musí vlastnit každou. Kdy to pak stíhají hrát (pokud to tedy fakt vše hrají) nechápu. A jaký je rozdíl vlastně mezi generacemi, kromě toho, že jde vždy o pokročilejší hru v lepší grafice na vyspělejší platformě? Každá generace přináší opět nové druhy Pokemonů. Na vkusu hráčů je tady i to, jakou generaci Pokemonů si oblíbí. Někomu se třeba nejvíce líbí první generace, jiní oceňují druhy příšerek v těch pozdějších. Výměny Pokemonů mezi hráči propojením svých konzolí pak nabízelo stovky možností, jak zkompletovat Pokédex.

Pokémon Shield (Switch)

Pojďme se podívat na jednotlivé díly podrobněji. Generace prakticky určuje díl v pravém slova smyslu, očíslovaný od I. dále. V každé generaci vyšly minimálně 2 verze, někdy tři. Chronologicky budu řadit jednotlivé generace, roky u remaků budou kapku tedy předbíhat události v následujících generacích:


I. generace:
1996 - Gameboy: Pokémon Red/Green + souhrnná třetí verze Blue. (Verze Red a Green vyšly původně jen japonsky, ale souhrnná verze Blue byla  nakonec vydaná mezinárodně a k ní nakonec i jedna ze základních verzí, a to Red, aby měli zápaďáci taky nějaké dvě verze)

1998 - Gameboy Color: Pokémon Yellow (jednalo se prakticky o remake souhrnného dílu Blue, tentokráte s přidáním barev v grafice, a vyšel i anglicky)

2004 - Gameboy Advanced: Pokémon FireRed/LeafGreen (remaky první generace Red a Blue)

2018 - Nintendo Switch: Let's Go, Pikachu!/Let's Go, Eevee! (dvojí verze remaku Pokémon Yellow s herními mechanikami převzatými z mobilní hry Pokémon Go!)

II. generace:
1999 - Gameboy Color: Pokémon Silver/Gold
2000 - Gameboy Color: Pokémon Crystal (souhrnná verze Silver a Gold
verzí)

2009 - Nintendo DS: Pokémon Soul Silver/Heart Glod (remaky II. generace verze Silver a Gold)

III. generace:
2002 - Gameboy Advanced: Pokémon Ruby/Sapphire 
2004 - Gameboy Advanced: Pokémon Emerald (souhrnná verze a zároveň remake verzí Ruby a Sapphire)

2014 - Nintendo 3DS: Pokémon Omega Ruby/Alpha Sapphire (remaky III. generace verzí Ruby a Spphire)

IV. generace:
2006 - Nintendo DS: Pokémon Diamond/Pearl
2008 - Nintendo DS: Pokémon Platinum

2021 - Nintendo Switch: Pokémon Brillant Diamond/Shinning Pearl (remaky IV. generace verzí Diamond a Pearl) 


V. generace:
2010 - Nintendo DS: Pokémon Black/White 
2012 - Nintendo DS: Pokémon Black 2/White 2 (Pravděpodobně určeno původně jako verze Black/White pro Nintendo 3DS, ale hra nakonec vyšla ještě na NDS jako pokračování původních Black/White)

VI. generace: 
2013 - Nintendo 3DS: Pokémon X/Y

VII. generace:
2016 - Nintendo 3DS: Pokémon Sun/Moon
2017 - Nintendo 3DS: Pokémon Ultra Sun/Ultra Moon 
Asi mělo jít o verze Moon a Sun pro novou konzoli Nintendo Switch, ale nějak to nevyšlo a tak byly i Ultra verze vydány ještě na Nintendo 3DS s tím, že jde o nastavené verze Sun a Moon s novým příběhem (podobnost s osudem Black2/White 2 čistě náhodná :-). Někteří to hodnotí jako obdobu Pokémon Black 2/White 2, reálnější pohled ale říká, že jde tentokrát spíše o souhrnné verze typu třetích souhrnných verzí některých generací, akorát stále ve dvou variantách a nelze to chápat jako další díl hry v 7. generaci. Respektive kdo už Sun/Moon má, nemá smyslu mimo fanatické sběratelství kupovat Ultra verze a kdo Sun/Moon ještě neměl, je logičtější sáhnout rovnou po Ultra verzích.

VIII. Generace:

2019 - Nintendo Switch: Pokémon Sword/Shield

2022 - Nintendo Switch: V roce 2022 se chystá další hra pro osmou generaci, Legends: Arceus.


Aby v tom nebyl úplný hokej, nebudu se vůbec zabývat různými spin offy v různých herních mechanikách a žánrech jdoucí třeba až do akčních RPG jako Pokémon Mystery Dungeon a pod.

Let´s Go Pikachu! (Switch)

Pokud výčet her způsobil i tak spíše ten hokej, než aby více přiblížil, do čeho jít a co je zbytečné, tak to zkusím zjednodušit pro případné zájemce, toužící vlastnit aspoň jednu hru z každé generace. U generací s dvěma verzemi volte barvu dle své preference, pokud nejste tak znalí a nevolíte si verzi dle konkrétního Pokémona, kterého daná verze oproti té druhé nabízí. Určitě je asi ideál sáhnout po souhrnné verzi, pokud jí daná generace nabízí. 

Pokémon Shield (Switch)

Dále je asi lepší sáhnout po aktuálnějším remaku na modernější platformě, což ovšem neznamená, že skvělou volbou není i sáhnutí po stařičké klasice v původním provedení. Z různých letitých diskusí je zjevné, že mnozí nedají dopustit na klasické staré verze Pokémonu Yellow a Pokémon Crystal z konzole Gameboy Color. Budu trochu předpokládat, že hráči, kteří chtějí Pokémon hry, mají dnes minimálně Nintendo DS a Nintendo 2DS/3DS. Tučně jsem vypsal ideální hru pro každou generaci. Ke každé volbě dodám i pokec, jak to mám třeba momentálně nastavené já:

I. generace:  FireRed/LeafGreen (Gameboy Advenced 2004) 
Jelikož se mi nepovedlo nikde sehnat originálky, jsem tady odkázán spíše na emulátor. Ale vede zde i legální cesta, kterou jednou podstoupím :-) A to původní Pokémon Yellow, který je možno zakoupit na Nintendo store pro Nintendo 2DS/3DS v GBC emulaci. Jelikož nemám konzoli Nintendo Switch, tak jsem si nepořídil remake Let's Go, Pikachu! na Switch. Co mě stejně u remaku na Switch odrazuje je, že přebírá herní prvky z mobilního Pokémon Go! A proto mě láká více klasika. Hru Pokémon Yellow jsem teda zatím nezakoupil (on totiž není problém ji kdekoliv sehnat i na netu a zahrát v emulátoru Gameboy Color, ale nejsme hnusní Piráti, že ne :-) Takže až ji budu někdy chtít hrát, tak ji na Nintendo Store určitě vezmu. Pokud se mi nepovede sehnat tedy plnohodnotná origoška s krabičkou třeba Pokémon FireRed na GBA, jelikož stále mám Nintendo DS s GBA slotem. Každopádně Fire Red je jasná volba, jak si zahrát Pokémon z I. generace.

II. generace:  Soul Silver/Heart Glod  (Nintendo DS 2009)
Tady není vůbec o čem debatovat. Bohužel se mi opět nepovedlo tento remake na NDS sehnat a tak jsem šel jinou cestou a využil jsem, že na Nintendo 2DS/3DS vyšly dokonce s retro krabičkami verze nejprve Gold/Silver a později i Crystal. Samozřejmě to lze koupit přes Nintendo store jen elektronicky, ale já si koupil i krabičky Gold a Crystal. Každopádně ale platí to první, co jsem uvedl, remaky Soul Silver a Heart Gold dokonce v mnoha žebříčcích hodnotí jako nejlepší ze všech Pokémon her vůbec.

III. generace:  Omega Ruby/Alpha Sapphire (Nintendo 2DS/3DS 2014)
Jednoznačná volba. Jen tak mimochodem dodám, že ale není vůbec špatné si nahodit emulátor, stáhnout GBA verzi souhrnné verze Emerald a zkusit si i tu, má celkem pěknou grafiku skoro na úrovní SNESu a je zajímavé to porovnat. Nicméně graficky hezký remake na Nintendo 3DS je naprostý ideál.

IV. generace: Pokémon Platinum (Nintendo DS 2008)
Možná je divné, že nedoporučím Switch remaky Brillant Diamond a Shinning Pearl. Musím tady prostě říci, že v tomto případě jsem věrný klasice, protože ona každá Pokémon hra má specifika i grafické. NDS verze Pokemonů považuji za jedny z nejhezčích a stylových natolik, že je možná škoda všechny generace Pokémonů sjednotit do zremakovaných verzí s jednotnou grafikou s novými genracemi Pokemonů na modernějších platformách jako 3DS nebo Switch. Prostě to začne až příliš vše vypadat stejně, že člověk pak vítá grafickou rozmanitost v možnosti zahrát si GBA a NDS verzi Pokomonů.

V. generace: Black a Black 2 (Nintendo DS 2010 a 2012)
Tady není žádná komplikace, maximálně dilema nastane v tom, zda vybrat bílou nebo černou verzi. Já jako depešák vybral černou v obou případech :-) Pokémon Black byl mimochodem první Pokémon, který jsem hrál a strávil u něj tunu času.

VI. generace: X/Y (Nintendoi 2DS/3DS 2013)  
Opět žádné dilema, jen v tom, zda máte raději písmeno X nebo Y. Já volil X. Ale jelikož mladší syn jede zrovna na Pokémon vlně, tak jsem mu za samé jedničky na vysvědčení předevčírem koupil Y verzi a budeme to hrát spolu, měnit Pokémony, bojovat...prostě idylka. Navíc X/Y jsou pravděpodobně to nej, co si můžete z Pokemon her aktuálně koupit, pokud už tedy neSwitchujete s osmou generací.

VII. generace: UltraSun/UltraMoon (Nintendo 2DS/3DS 2017)
Tady se držím toho, že pokud ještě nemáte Sun/Moon už zakoupený, tak kupte rovnou Ultra verzi.

VIII. generace: Sword/Shield (Nintendo Switch 2019)
Zde jiná volba není, než si koupit Sword nebo Shield. Je to aktuální poslední generace, tak není co řešit. Navíc se tady cítím nepatřičně, nemám Switch a ani jej zatím neplánuji. Vypadá to totiž, že pár her ze Switche se postupně objevuje i na Steamu. Tak snad třeba časem někdy....i když by tady asi byl problém s multiplayerem, který vsází na to, že se hráči sejdou se svými konzolemi v rukách coby pomyslnými Pokédexy, spojí se signálem a zahrají si proti sobě nebo něco povyměňují. To by na počítači prostě nefungovalo.

Pokémon Alpha Sapphire (3DS)

Co k Pokémonům říci závěrem? Proč Pokémon a proč zrovna já? Není to divný odklon od vážněji působících dungeonů a strategií? Jenže já mám rád stejnou měrou i jRPG a Pokémon je především japonské RPG. Skvělé tahové japonské RPG. A že tam je jistá dětinskost, přesahující i level japonských RPG pro hráče klasických západních rytířských RPG eposů? No, je, ale jak se to vezme. Primární je zábava. A když to baví, tak je člověk schopen se s tou správnou fantasií vtělit i do toho 16 letého kluka/holky, trénujícího příšerky, s kterými dobude svět. Asi se to láme na tom, zda jste jako dospělí schopni zkousnout třeba Narnii. Kdyby mi bylo 18. ťukal bych si na čelo. Nyní je mi 42 a Narnii jsem přečetl kompletně asi před 7 lety a říkám, bavilo mě to :-) 

Pokémon Go

A Pokémon, to není jen zábava dětí, když si vezmeme, jaký fenomén se z toho stal i mezi dospělými, chytajícími Pokémony přes mobilní hru Pokémon Go!, nebo se scházejí na profi turnajích a hrají karetní Pokémon. Takže odpověď na první otázku máme. Je to komplexní fenomenální kultovní RPG.

Ringo


Poznámka ke screenshotům: Z her z platforem GB, GBC a GBA jsou obrázky mé vlastní, obrázky z NDS, 2DS/3DS a Switch verzí jsem převzal po různu z internetu.

Pokémon Ultra Sun (3DS)

Komentáře

  1. Hmm, Pokemon XD je imo plnohodnotna Pokemon hra, ale asi ho povazujes za spin-off, ked tak citam tvoj clanocek. Ked som ho pred rokmi zacal hrat tak ma to celkom bavilo - velka Pokemon hra na velkej konzoly (GameCube). Aby som o par rokov neskor zistil, ze a) vraj mala vlazne recenzie (mna bavila :)); b) bolo to pokracovanie Pokemon Colosseum - co je hra, ktoru som vzdy povazoval za nastupcu Pokemon Stadium hier a teda nie pribehove RPG, ale... Zda sa, ze v tomto pripade hra mala aj pribeh. Na nu sa tiez budem musiet jedneho dna mrknut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Pokémon XD je spin off, není to klasický zástupce Pokémon her přinášející další generaci.

      Vymazat
  2. Děkuji za článek a souhrn všech her na konci. Nyní sleduji poprvé od dětství seriál a přijde mi, že mě baví snad více než předtím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na seriál teď koukám se synem a je mi záhadou, jak to, že mi to v 18 přišlo strašně připitomělé a teď ve středním věku na to koukám s nadhledem a jako fakt docela v pohodě. Asi na mě navíc z toho sálá ten tréning, levelování a pod. Prostě to, co mám nejradši na hrách :-)

      Vymazat
  3. Za mě jsou Pokémon obojí. Jak dětinská záležitost, na které jsem na přelomu milénia ulétaval, tak i komplexní RPG, na kterém občas ulétávám doteď. A dále jedno z nejlepších propojení seriálového a videoherního světa, který popkultura zaznamenala. Marně přemýšlím, jestli bych našel něco lepšího, co je ještě takový kult, který dokáže člověka přimět, aby si předělal interiér ve stylu Pikachu. Děkuji za skvělý rozbor. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, v podstatě je to obojí. Spousta lidí do toho kvůli dětinskosti nejde, ale přitom je to hra "jako každá jiná", jen prostě nehraje člověk za rytíře a nepobíjí skřety, ale hraje za kluka, který chytá příšerky a bojuje proti jiným příšerkám. Jak píšeš, je to jednoznačně kult. Hra, která se stala kultem stvořila pak seriál, který se také stal kultem.

      Vymazat
  4. Trochu netradičně jsi zařadil remaky k jejich předobrazům. Většinou se však řadí ke generaci, ve které vyšly. Jednak je pak jasné jaký styl grafiky budou mít a jednak často obsahují i pokemony, kteří se objevili až v generacích po vydání originálu.

    Jinak ale souhlasím a připojuju se k doporučení minimálně vyzkoušet verze vydané v rámci emulace ve Virtual Console na 3DS.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je fakt, že k původní generaci samozřejmě remaky přihodily i tu generaci, kterou na dané platformě přinesly s novým dílem, takže remake FireRed/LeafGreen na GBA obsahuje i tehdy aktuální generaci z Ruby/Saphire, remake Omega ruby/Alpha Saphire pak obsahuje i generaci nejen Ruby/Saphire, ale i X/Y z aktuálních nových dílů a nové generace na 3DS a pak jdou ty hry vzájemně různě kombinovat. To řazení, které jsem použil pak spíše odpovídá tomu, z čeho daná hra vychází co se týče oblasti, v které se odehrává a příběhu a kdo to nehodlá hrát všechno nebo kdo nemá retro tendence, tak má lepší sáhnout po tom modernějším remaku. Spíše je to taková přehledka pro snažší orientaci než striktní řazení, jak by co k čemu mělo patřit.

      Vymazat
  5. Pěkný souhrn a v podstatě souhlasím :) Někdy mi přijde zajímavé, že téměř každá generace přišla i s nějakou novou mechanikou, mechanismem nebo jiným novým prvkem, kterým danou generaci obohatila, hráči si ji oblíbili, ale ve výsledku se ty nejlepší z nich nikdy neobjevily všechny pohromadě v nějaké jedné hře (Pokémon následuje postavu, player housing, létání nad mapkou v ORAS, některými oblíbená battle tower, multiplayer interaktivní podzemí, mounty apod).
    Jinak mám pochybnosti o tom, že by se Switchové hry od Game freaku objevily i mimo Switch (legálně). Už jenom kvůli tomu, že pokeši Nintendu zajišťují početnou skupinu zájemců o Nintendo online funkce a taky úložiště Pokémon Home.
    Fajn článek :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Jak definovat žánr Dungeon - názorová výměna Richmond, Elemir, Anorak(jvempire), StriderCZ a Ringo

Ishar: Legend of the Fortress